U posljednjim godinama, tehnološki napredak donosi sve više inovacija koje olakšavaju naše svakodnevne aktivnosti. Jedno od takvih rješenja su sada već aktualne robotske kosilice koje koriste žicu za omeđivanje terena za košnju te novija izvedba bez žice. Ove napredne uređaje moguće je programirati da automatski kose travnjak, štedeći vrijeme i trud.

U ovom članku bit će prikazano kako robotske kosilice funkcioniraju i koje su prednosti robotskih kosilica za preciznu i automatsku košnju travnjaka uz upotrebu LiDAR tehnologije (tehnologija bez upotrebe žice za ograničavanje rada kosilica) kao i robotskih kosilica sa žicom.

Prednosti robotskih kosilica

Robotske kosilice sa žicom omogućuju da se automatski održava travnjak bez potrebe za ručnom košnjom. Mogu se programirati da rade tijekom odsustva vlasnika okućnice/površine ili dok se obavljaju drugi zadatci, čime se dolazi do uštede vremena. Preciznost košnje je na zavidnoj razini zahvaljujući senzorima i programibilnim postavkama, robotske kosilice osiguravaju ravnomjerno i precizno košenje travnjaka. One mogu lako manevrirati oko prepreka i teže dostupnih područja, omogućujući lijepo uređen travnjak. Robotske kosilice obično rade vrlo tiho što je pogodno ako živite u blizini susjeda.

Iako robotske kosilice mogu biti skuplje u početnoj investiciji, dugoročno se isplate. One koriste manje energije od tradicionalnih električnih kosilica, što rezultira nižim troškovima električne energije te ne potražuju veće tehnička održavanja. Također, smanjuju potrebu za kupnjom goriva ili zamjenom dijelova, čime se dugoročno štedi novac. Prve robotske kosilice sa žicom opremljene su senzorima koji detektiraju prepreke, kao što su djeca ili kućni ljubimci te automatski mijenjaju smjer kretanja kako bi izbjegle moguće sudare. To pomaže u sprječavanju ozljeda ili oštećenja.

Senzorika pri košnji

Ovisno o modelu, robotske kosilice mogu se programirati za rad u različitim vremenskim uvjetima i terenskim uvjetima. Neki modeli mogu kositi na većim nagibima, neravninama te pod oborinama omogućujući kontinuiranu košnju bez obzira na uvjete rada.

Održavanje robotskih kosilica

Održavanje robotskih kosilica relativno je jednostavno i zahtijeva minimalan napor. Čišćenje robotske kosilice se smatra redovita provjera kosilice i uklanjanje nakupljene trave ili ostale ostatke s noževa i kućišta kosilice. Navedeni dio postupka može se obaviti pomoću četke ili komprimiranog zraka (koristeći kompresor). Također je bitno osigurati da su noževi oštri i neoštećeni. Kod robotske kosilice baterija je dio sustava koji se mora redovito održavati slijedeći upute proizvođača za održavanje baterije. To može uključivati redovito punjenje, čišćenje kontakata i eventualno zamjenu baterije nakon određenog vremena.

S vremena na vrijeme potrebno je provjeriti ima li dostupnih ažuriranja softvera za robotsku kosilicu i redovito ih instalirati kako bi se osiguralo optimalno funkcioniranje i ispravke eventualnih problema. Ukoliko se neće koristiti robotska kosilica tijekom zime, utoliko treba slijediti upute proizvođača za pravilno skladištenje. To može uključivati čišćenje, isključivanje baterije ili druge specifične korake poput držanja baterije na punjaču za održavanje energije. Važno je napomenuti da se specifična održavanja mogu razlikovati ovisno o modelu robotske kosilice. Stoga se preporuča poljoprivrednicima i budućim vlasnicima robotskih kosilica da uvijek provjere upute proizvođača i slijediti preporuke koje su navedene u priručniku za upotrebu. Pravilno održavanje će osigurati dugotrajnost i učinkovitost robotske kosilice.

Održavanje kosilice

Nedostaci robotskih kosilica

Unatoč brojnim prednostima, robotske kosilice također imaju neke nedostatke. Evo nekoliko uobičajenih nedostataka: visoka početna investicija je trenutno glavni čimbenik koji mnoge potencijalne kupce „iznenadi“ jer su robotske kosilice općenito skuplje od tradicionalnih kosilica.

Početna investicija može biti značajna, posebno za visokokvalitetne modele s naprednim značajkama. Međutim, dugoročno gledano, uštede su ostvarive jer robotske kosilice ne zahtijevaju plaćanje usluga profesionalnih tvrtki/obrta za održavanje okućnica i ostalih ukrasnih površina. Također, robotske kosilice ne zahtijevaju nabavku kupovinu goriva te su samim time lakše za tehničko održavanje iste.

Jedan od potencijalnih nedostataka je ograničena sposobnost rada na neravnim terenima: neke robotske kosilice mogu imati poteškoća s košnjom na vrlo neravnim ili strmim terenima. Stoga ukoliko poljoprivrednik odnosno potencijalni kupac ima vrlo nepravilan travnjak s mnogo uspona ili nagiba, utoliko robotska kosilica možda neće biti najbolji izbor ili će zahtijevati dodatne prilagodbe i nadzor. Svakako treba napomenuti kako su proizvođači robotskih kosilica postavili na tržište i kosilice za visoke uspone međutim njihova cijena je iznimno visoka što uglavnom tada predstavlja „nedostatak“ pri kupovini.

Ovisnost o vremenskim uvjetima

Robotske kosilice mogu biti osjetljive na oborine, dugotrajno izlaganje oborinama može otežati ili onemogućiti rad robotske kosilice zbog klizanja ili oštećenja. Neki modeli mogu biti otporni na oborine, ali to tada ponovno poskupljuje nabavku istih. Jedan od bitnih trenutnih nedostataka koji se iz dana u dan nastoji kod proizvođača smanjiti je potencijal za oštećenje ili krađu robotskih kosilica: budući da robotske kosilice ostaju „na otvorenom“ tijekom i nakon košnje, postoji određen rizik od oštećenja ili krađe. Iako su mnogi modeli opremljeni sigurnosnim značajkama kao što su alarmi ili PIN kodovi, postoji mogućnost da netko pokuša ukrasti ili oštetiti kosilicu, što tada predstavlja veliki financijski izdatak.

Zaštita kosilice putem PIN broja

Važno je istaknuti da su ovi nedostaci relativni i mogu se razlikovati ovisno o modelu robotske kosilice i specifičnim uvjetima korištenja. Neki nedostaci mogu biti manje važni ili se mogu prevladati pravilnim odabirom modela ili prilagodbom postavki. Također, tehnologija robotskih kosilica neprestano napreduje, pa se neki od ovih nedostataka mogu smanjiti ili eliminirati u budućnosti. Važno je pažljivo razmotriti svoje potrebe i okolnosti prije donošenja odluke o kupnji robotske kosilice. Razgovor s prodavačem ili stručnjakom može vam pomoći u odabiru modela koji najbolje odgovara vašim zahtjevima i okruženju.

Najpoznatiji proizvođači robotskih kosilica i njihovi najbolji modeli?

Husqvarna

Husqvarna Group, koja proizvodi robotske kosilice pod markom Husqvarna Automower, švedska je multinacionalna korporacija. Husqvarna je postala jedan od vodećih svjetskih proizvođača različite vrste opreme za vanjsku uporabu, uključujući kosilice, motorne pile, trimerice i mnoge druge proizvode. Husqvarna Automower linija robotskih kosilica jedan je od njihovih najprepoznatljivijih proizvoda, koji su popularni diljem svijeta zbog svoje kvalitete i performansi.

Robomow

Robomow je robotska kosilica koju proizvodi tvrtka s istim imenom-Robomow Ltd. Robomow je postao poznat kao vodeći proizvođač robotskih kosilica i stekao je veliku popularnost širom svijeta. Tvrtka nudi širok spektar modela robotskih kosilica, od manjih i kompaktnijih do većih modela s naprednim značajkama.

Robomow

Worx

Worx je marka alata za vrt i električnih ručnih alata koju proizvodi tvrtka Positec Tool Corporation. Worx je jedan od brendova tvrtke Positec i poznat je po proizvodnji širokog spektra alata za vrt, uključujući električne kosilice, trimere, puhače lišća, kultivatore i druge alate. Iako tvrtka Positec ima sjedište u Kini, Worx proizvodi se distribuiraju i prodaju diljem svijeta, uključujući Sjevernu Ameriku, Europu i Australiju. Worx je stekao popularnost zbog svojih inovativnih dizajna, visoke kvalitete izrade i praktičnih značajki koje olakšavaju održavanje vrta i obavljanje raznih radova na otvorenom prostoru.

Worx

Gardena

Gardena je poznati brand vrtnih alata i opreme za održavanje vrta. Tvrtka Gardena GmbH, koja proizvodi proizvode pod markom Gardena, stekla je međunarodno priznanje kao vodeći proizvođač visokokvalitetnih alata za vrt i sustava za navodnjavanje. Njihovi proizvodi uključuju kosilice, trimere, prskalice, crijeva za navodnjavanje, sredstva za održavanje travnjaka i mnoge druge vrtni alati. Kao njemački brand, Gardena je poznata po svojoj preciznosti, inovacijama i izdržljivosti svojih proizvoda. Njihovi proizvodi su dostupni širom svijeta i koriste se od strane mnogih vrtlara, profesionalaca i vlasnika kuća za održavanje prekrasnih vrtnih prostora.

Gardena robotska kosilica

Bosch

Bosch je poznati brand električnih i elektroničkih proizvoda koji uključuje i vrtnu opremu. Bosch je globalna korporacija i jedan od vodećih svjetskih proizvođača električnih alata, kućanskih aparata, automobilskih komponenti, industrijske tehnologije, sigurnosnih sustava i mnogih drugih proizvoda. Njihova ponuda uključuje i vrtnu opremu, uključujući kosilice, trimere, rezače grmlja, puhače lišća i druge alate za održavanje vrta.

Bosch robotska kosilica

Bosch je poznat po svojoj visokoj kvaliteti, pouzdanosti i inovativnosti proizvoda. Njihovi proizvodi se distribuiraju širom svijeta, a Bosch je prepoznat kao jedan od vodećih brandova u industriji električnih i elektroničkih proizvoda.           

Foto: doc. dr. sc. Domagoj Zimmer