U broju 12 pisali smo o odabiru najbolje kosilice ovisno o namjeni kosilica, kako kositi sa što manje gubitaka te koje su najvažnije odlike kosilica na koje ćemo najviše paziti pri odabiru kosilica.

S obzirom da je odabir kosilice zahtjevan zadatak makar to bilo i za potrebe malog terena, u ovom broju pišemo o kosilicama za okućnice. Također i o posljednjoj tehnologiji kod uređaja za košnju – robot kosilicama. One se odlikuju ,,tihim” radom i cjenovno su sve pristupačnije.

Kako izabrati kosilice za okućnice?

Kad je u pitanju nabavka kosilica za održavanje okućnice izbor je vrlo širok. Nabavka se treba temeljiti na stvarnoj potrebi. Kosilice se dijele na: ručne, električne, benzinske i akumulatorske kosilice. Ručne odnosno cilindrične kosilice rukovatelj gura te na taj način pogoni, iako mogu biti pogonjene i vlastitim pogonom. Ručne cilindrične kosilice nisu štetne za okoliš, a princip rada im je jednostavan. Dok se kosilica kreće rezni cilindar i donja oštrica pomiču se bez dodira, slično kao kod škara; vlat trave prima se i reže. Moguća je i izvedba kao stražnji priključak ili priključno vozilo.

Pri tomu se formira skup cilindričnih kosilica kako bi se povećao radni zahvat košnje odnosno eksploatacijski učinak. Kod cilindričnih kosilica radni zahvat je oko 40 cm, dok mogu biti u izvedbama sa i bez spremnika za sakupljanje pokošene trave. Cilindrična kosilica se uglavnom nabavlja kod malih površina koje je potrebno kositi jer iziskuje veći ljudski rad nego ostale kosilice.

Kod nabavke električnih kosilica izbor postaje veći. Nužno je znati želi li rukovatelj sam pogoniti (gurati/vući) kosilicu ili je opcija nabavka samohodne kosilice. Samohodne kosilice su uglavnom znatno skuplje. Osim motora koji obavlja košnju trave imaju i prijenos snage motora na kotače kosilice. Time omogućuju da rukovatelj treba samo usmjeravati kosilicu. Također je bitno znati da samohodne kosilice imaju dobre radne karakteristike.

Glavne radne karakteristike koje su odlučujuće prilikom nabavke kosilica su: radni zahvat košnje; snaga motora kosilice; spremnik za pokošenu travu; veličina kotača (promjer); način i lakoća prilagođavanja visine reza.

ručne cilindrične kosilice za okućnicu
Ručna cilindrična kosilica

Električne kosilice za održavanje okućnice u razini hobby opremljenosti su snage motora 1 kW i širine radnog zahvata od 32 cm pa na dalje ovisno o proizvođaču. Kako je razina opremljenosti sve bogatija (indikator popunjenosti spremnika, ergonomija ručki i palica za upravljanje, veća snaga motora, veći radni zahvat i slično) tako i cijene električnih kosilica mogu biti vrlo visoke. Bitno je poznavati teren koju rukovatelj misli održavati i prema svojoj potrebi kupiti kosilicu. Često vlasnici vikendica koji imaju određeni dio površine pod nagibom jako teško mogu održavati s kosilicom koja nema svoj pogon već traži ulaganje ljudskog napora.

Za površine koje su velike i/ili okolišno nepristupačne za dovod električne energije dobar izbor je nabavka motorne kosilice. Prilikom nabavke motornih kosilica također se izbor dijeli na ručno pogonjene ili samohodne kosilice. Prednost motornih kosilica opremljenih četverotaktnim motorom je njihova uporaba na terenima gdje se električnim kosilicama ne može pristupiti.

električne kosilice za okućnice
Električna kosilica

Osim bogate opremljenosti, motorne kosilice imaju i nedostatke. Glavni nedostatak naspram električnih je tehničko održavanje. Motorne kosilice traže svoje redovno održavanje i provjeru prije početka rada (provjera razine ulja). Također, i godišnje održavanje u vidu servisiranja rasplinjača, čišćenja pročistača (filtera) goriva i zraka. Kod motornih kosilica troškovi održavanja su veći nego kod električnih. To je zato jer postoje određeni dijelovi koji se nakon propisanog vremena (može biti ovisno o preporuci proizvođača: proteklo vrijeme ili broj radnih sati) trebaju izmijeniti (poput svjećica za paljenje).

Ako teren/okućnica/vikendica i slično ima površine koje su teško dostupne ili su još ne prokrčene (česti slučaj kod kupljene zapuštene vikendice) tada je velika pomoć nabavka trimera. Trimeri mogu biti električni za održavanje malih površina, ali su uglavnom trimeri opremljeni dvotaktnim benzinskim motorom. Prilikom nabavke treba obratiti pozornost na potrebe rukovatelja i terenske zahtjeve.

Trimeri se mogu nabaviti u osnovnoj verziji koju čini jedna neizmjenjiva glava sa jednom reznom niti. To su uglavnom hobby trimeri. Ako je teren zahtjevan tada se preporuča nabavka trimera s glavom koja ima dvije rezne niti te mogućnost skidanja glave i postavljanja reznog noža. To su trimeri koji „prelaze“ prodajnu cijenu od nekoliko tisuća kuna. Međutim, svojim radnim karakteristikama mogu zadovoljiti očekivanja i vrlo zahtjevnih kupaca.

Akumulatorski uređaji za male površine mogu biti dobar izbor

Osim električnih i motornih uređaja, danas je sve češća nabavka uređaja na pogon preko baterije tzv. „aku uređaji“. Za potrebe održavanja malih površina kosilice i trimeri na pogon preko baterije su dobar izbor. Nema tehničkog održavanja, buka prilikom rada je vrlo niska, nema potrebe za gorivom, uljem i mazivima. Jedina briga kupca je redovito napuniti bateriju. Prvi akumulatorski uređaji su imali stariju tehnologiju izrade baterija (nikal metal hidrid-NiMH) kod kojih je „tehničko pravilo“ prvo potpuno isprazniti bateriju i tek onda ponovno cijelu napuniti. Danas se koristi novija tehnologija baterija (litij-ionske baterije-Li-ion) čija je glavna odlika mogućnost punjenja/dopune baterije u bilo kojem trenutku bez obzira na razinu popunjenosti baterije. Trenutno na tržištu akumulatorski vrtni uređaji za hobby djelatnost su cjenovno prihvatljivi, dok za malo zahtjevnije radove potrebno je platiti znatno više jer su uređaji većeg eksploatacijskog učinka ujedno uređaji koji trebaju baterije većeg kapaciteta.

 class=
Akumulatorski vrtni uređaji

Robot kosilice odlikuje ,,tihi rad”

Za uređivanjem velikih površina i terena (koji nemaju visoki nagib) poput stadiona i okućnica modernih vila ili urbanih parkova česta je nabavka traktorske kosilice. Rukovanje traktorskim kosilicama je vrlo lagano, ergonomija za rukovatelja omogućuje dugotrajan rad bez umora. Glavna odlika traktorske kosilice je visoki eksploatacijski učinak. Radni zahvat ovisno o tipu traktorske kosilice se kreće već od 100 cm, dok je radna brzina kretanja oko 9 km/h, a prema unazad do 7 km/h. Traktorske kosilice dolaze sa pogonom na sve kotače (AWD-all wheel drive) što osigurava trakciju na neravnim i mokrim terenima. Određeni tipovi traktorskih kosilica dolaze sa zglobnim upravljanjem koje zakreće stražnje kotače za lako manevriranje na uskim prostorima što dodatno olakšava rad rukovatelja.

Posljednja tehnologija kod uređaja za košnju su robot kosilice. Robot kosilice su do nedavno bile nepristupačne cjenovno i bile su uglavnom namijenjene za kupce visoke platežne moći. Danas su robot kosilice sve češća pojava na okućnicama. Odlikuje ih tihi rad. Napajanje robot kosilice se obavlja preko baterije koja se puni kad robot kosilica dođe na svoju baznu stanicu , dok je kretanje i košnja omeđena prethodno postavljenom žicom koja funkcionira kao „ograda“ preko koje robot kosilica ne smije preći.

Danas je izbor robot kosilica velik te proizvođači nude široku razinu opreme poput: zaštite od krađe, alarm, dodatne baterije većih kapaciteta, mogućnost rada po kiši, solarne ploče na robotu i slično. Robotske kosilice opremljene su rotacijskim noževima s više oštrica, u pravilu su to 3 ili 5 oštrica. Postoje izvedbe s dvokrakim nožem, zatim izvedbe s jednim velikim reznim diskom i s nekoliko malih. Širina rezanja kreće se od 17 do 32 cm, a s njome i snaga motora kosilice. Svakako je bitno napomenuti kako je robot kosilica pravi eko primjer održavanja površina.

 class=
Robot kosilica

robot kosilice
Bazna stanica za punjenje

robot kosilice za okućnice
Žica za omeđivanje površine rada