""Nova AMAZONE Centaya 3000 Super – pneumatska sijaćica za sjetvu, radne širine 3 metra vrlo je moderna i praktična za upotrebu te je specijalizirana za preciznu raspodjelu sjemena. Može se kombinirati s novom rotirajućom drljačom KE 01 i rotirajućim gruberima KX i KG 01.

Zahvaljujući novom konceptu kupole, tehnologija obrade i sjetve mogu se brzo i lako odvojiti jedna od druge. Paralelno uz sjetvu, također je moguće posijati međuusjeve ili podusjeve te razbacati mamce za puževe. Za to postoji dodatna oprema, sijaća mašina za međukulture- GreenDrill 200 E (njem. GreenBrider 200 E) s 200 litarskim spremnikom.

Spremnik s lijevkom

Centaya Super može se opremiti spremnikom za sjeme od 1600 l ili 2 000 l zapremnine. Spremnik se može vrlo lako dosegnuti s lijeve strane stroja, a zahvaljujući šiljastom ulazu i strmim zidovima lijevka, sjeme se sigurno isporučuje do jedinice za doziranje. Osim toga, ostaju samo male količine sjemena koje nije sišlo. Otvor za spremnik proteže se na površini od 2,43 m x 0,91 m, tako da se Centaya može lako napuniti velikom vrećom (bigbag) ili prednjim utovarivačem sa spremnikom. Prilikom punjenja vreća praktično je što se sita s rešetkama mogu koristiti kao odlagalište za vreće dok se otvaraju, kao i za dodatne vreće za sjeme koje se mogu ostaviti neotvorene na rešetkama i dalje voziti po potrebi na polje.

Precizno elektroničko doziranje

Sjeme se dozira preko električno upravljane jedinice za doziranje ispod spremnika za sjeme. Za različite sjemenke dostupni su različiti valjci za doziranje, koji se mogu brzo i jednostavno mijenjati. S jedne strane, električni pogon olakšava određivanje brzina sjetve preko terminala u kabini traktora. Alternativno, brzina se može kontrolirati potpuno automatski putem softverskih aplikacija, zatim putem radarskog senzora, signala brzine traktora ili GPS signala brzine.

Ovisno o vrsti sjemena, senzor za visinu razine punjenja može se mjerno prilagoditi tako da vozač dobije signal putem terminala kad se postigne željena razina napunjenosti. Ispuštanje spremnika/lijevka je brzo i jednostavno preko središnjeg mjernog uređaja. Također, čišćenje spremnika nije teško, jer su glava distributera i sjemenske cijevi montirane izvan spremnika. Otvor spremnika zatvoren je čvrsto poklopcem, u vidu zarolane cerade i sigurno brtvi otvor spremnika štiteći ga od prašine i vlage. Kad se poklopac otvori, cerada se zarola, čime se štedi prostor.

""

Precizno postavljanje sjemena

Nova Centaya 3000 Super može, ovisno o izboru, biti opremljena TwinTeC -dvostrukim diskovima crtala, ili RoTeC – jednim diskom crtala, a s razmakom reda od 12,5 ili 15 cm. S tlakom crtala do 60 kg, TwinTeC cjevčice idu vrlo glatko kroz tlo i točno postavljaju sjeme na željenu dubinu. Zahvaljujući osloncima koji su obješeni u konturama vođenim okvirom crtala, tlak se može namjestiti centralno. Prilagođavanje tlaka crtala može se obaviti bilo mehanički u Smart Centru ili alternativno hidraulički s traktorskog sjedala, tako da se na različitim tlima tlak može namještati u pokretu. U kombinaciji s tlakom hidrauličkog crtala, Centaya ima i hidraulički podizač crtala. Kako se dubina sjetve određuje pomoću valjaka za određivanje dubine, može se postaviti centralno na svim dionicama, na dubini od 0 do 6 cm.

Alternativni RoTeC pojedinačni diskovi pokazuju svoju snagu osobito tamo gdje postoje velike količine ostataka usjeva i na vlažnim, teškim ljepljivim tlima.

Smart Centar za prilagođavanje

Smart Centar, koji se nalazi na lijevoj strani stroja, omogućuje Centayi Super da se lako kalibrira i prilagođava razini tla. Za kalibriranje, vozač gura kalibracijsko korito odozdo ispod kućišta doziranja preko tračnice i otvara kalibracijsku zaklopku. Kalibracija se može pokrenuti pritiskom tipke/gumba za kalibriranje ili TwinTerminala, koji se također nalazi u Smart Centru. Zahvaljujući univerzalnim alatima i centraliziranim postavkama sve radnje su brze i jednostavno obavljene.

""

Dodatna oprema ili dodatna opcija na Centayi su spremnik za pranje ruku i dispenzer za sapun, što omogućava vozaču da opere ruke prije ulaska u traktorsku kabinu.

Segmentirana distribucijska glava za fleksibilno podudaranje tračnica

Segmentirana distribucijska glava je postavljena iza sjemenskog lijevka neposredno iznad crtala. Ovaj raspored omogućuje kratki put isporuke za zrno, a segmenti tračnica mogu se mijenjati putem terminala. Ovisno o razmaku redova i broju crtala, može se obaviti promjena – sve do 2 x 6 tračnica zakrilaca. Kako se zatvore zakrilca tračnica, reducira se i ujedno i količina sjemena.

AMAZONE sučelje za jasan pregled rada

S AMAZON samorazvijenim ISOBUS softwerom može se Centaya vrlo logično koristiti. Zahvaljujući lako razumljivim ikonama i slobodno dodijeljenim opcijama korisničkog sučelja, isto se može prilagoditi tako da odgovara željenom korisniku. Za upravljanje kombinacijom sijanja, mogu se koristiti ISOBUS terminali – AMATRON 3, CCI 100 ili AMAPAD od AMAZON-a ili sa svakog ISOBUS terminala bilo kojeg drugog proizvođača.

Prethodni članakDijabetes i prava iz mirovine
Sljedeći članakPosjet predstavnika Hrvatske poljoprivredne komore Mađarskoj poljoprivrednoj komori
Kristina Pawelitsch, mag.ing.agr.
Rođena je 1974. g. u Crailsheimu u Njemačkoj, a diplomirala je na Agronomskom fakultetu u Zagrebu na temu Valorizacija početnog rasta i potencijala rodnosti Lovranske trešnje. Urednica je Gospodarskog lista i autorica stručnih članaka iz raznih područja poljoprivrede, a surađuje i s udrugama iz područja poljoprivrede. Kristina Pawelitsch rođena je 1974. godine u Njemačkoj , u Crailsheimu. OBRAZOVANJE: • U Krapini završava srednju školu za prirodoslovno- matematičkog tehničara • 2002. diplomirala na Sveučilištu u Zagrebu, na Agronomskom fakultetu i stekla zvanje magistra inženjerka hortikulture. Diplomirala je na temu Valorizacija početnog rasta i potencijala rodnosti lovranske trešnje. • govori tečno njemački i engleski (Vodnikova škola, Zagreb , 6. stupanj poslovnog engleskog i završni stupanj konverzacijskog njemačkog u školi Sokrat u Zagrebu) RADNO ISKUSTVO: Od lipnja, 2017. godine urednica u Gospodarskom listu. Prijašnje radno iskustvo: radila u AQUAARTu kao projektant automatskih sustava navodnjavanja. Nakon toga radi kao referent nabave u Würth Group na poslovima uvoza i izvoza za strano tržište, pretežno Njemačka i Švicarska. Aktivni je član Udruge Akram (Udruga za hrvatsko savršeno naselje), a pisala je i u časopisima ''Vita'' i '' Sto posto prirodno''.