U sklopu 21. Proljetnog međunarodnog bjelovarskog sajma, održano je predstavljanje mobilne aplikacije za pametne telefone BC agronaut, koju je za Bc Institut razvila zagrebačka tvrtka Undabot specijalizirana za rješenja u internetskoj i računalnoj tehnologiji.

Direktor marketinga Bc Instituta, Đuro Lukić, dipl.ing.agr. pozdravio je sve okupljene koje je privukla ova zanimljiva inovacija i naglasio kako i poljoprivreda mora pratiti razvoj novih tehnologija koje olakšavaju brojne obaveze ljudi u današnje doba, a budući da su mobiteli postali neophodni, logično je da se uključe i u poljoprivrednu proizvodnju Predsjednik uprave BC Instituta, dr.sc. Ivica Ikić povodom predstavljanja ove nove mobilne aplikacije u razgovoru za Gospodarski list je izjavio: -Bc Institut je tvrtka koja se bavi istraživanjem i razvojem novih hibrida i sorata što uključuje praćenje trendova u oplemenjivanju bilja i sjemenarstvu, a današnja poljoprivredna proizvodnja sve više uključuje i nova tehnološka rješenja i inovacije poput dronova i senzora, stoga smo kao kreativna i inovativna tvrtka koja stvara nove proizvode, odlučili ponuditi našim poljoprivrednim proizvođačima dodatnu podršku i servis i putem ove moderne aplikacije Bc agronaut, a sve u svrhu da im krenuvši od sjemena i sjemenske proizvodnje, pružimo mogućnost odabira sjemena koje je uistinu najbolje za njih, naglasio je dr. Ikić.

Bc Institut partner je poljoprivrednim proizvođačima

-Koristeći našu aplikaciju, poljoprivredni proizvođači mogu odabrati pravu kulturu, pronaći najbolju sortu ili hibrid koji u njihovom arealu, području djelovanja i u postojećim uvjetima može dati najbolji rezultat, i pomoću BC agronauta oni mogu nadzirati tijek cijele proizvodnje, prateći pojavu bolesti, štetnika i uvijek dobivajući pravu informaciju, kako bi ostvarili maksimalni potencijal izabranog sjemena na zadovoljstvo samog proizvođača. Nama je cilj da proizvođači budu zadovoljni našim proizvodima, da prepoznaju njihovu vrijednost i da ih na taj način zadržimo kroz povjerenje koje stječu ostvarenim rezutatima i koji su jamac da će se oni i dalje vezati uz Bc Institut. U konačnici ja uvijek volim to reći, mi trošimo mnogo resursa, vremena i sredstava stvarajući nove vrijednosti, i zadovoljan proizvođač koji prepozna kvalitetu naših proizvoda kupujući i sijući naše sjeme nama je ključ. Postigli smo cilj zbog kojeg radimo kad proizvođač i dalje kupuje naše proizvode. To je zajednička korist tog partnerstva, istaknuo je predsjednik Uprave BC Instituta.

Ne učite iz grešaka, učite iz Bc agronauta

-Svjedoci smo da ima prosječnih uroda koji su daleko manji nego što bi trebali biti i to pokazuje da ima proizvođača koje treba educirati. Intenzivna poljoprivredna proizvodnja je ozbiljan posao i treba voditi računa i o najsitnijim detaljima. Sve kreće s izborom sjemena, prije toga i uvjetima na parceli, treba pratiti cijeli tijek proizvodnje i raditi što manje grešaka, jer iako je poljoprivredna proizvodnja tvornica pod nebom, proizvođač treba pratiti stanje usjeva i reagirati u potrebnom trenutku, ili prihranom ili zaštitom i tu će aplikacija Bc agronaut pomoći proizvođačima i dati im pravu preporuku u ključnom trenutku, naglasio je dr. Ikić. Na kraju predstavljanja, Kristijan Puškarić, dipl.ing.agr. predstavio je ovogodišnju ponudu sjemena Bc Instituta.

""

Tijek razvoja i mogućnosti aplikacije predstavio je Hrvoje Kapetanović, član uprave tvrtke Undabot, koji je istaknuo trenutno stanje proizvodnje hrane i očekivanja u budućnosti zbog porasta broja stanovnika, u kojoj će moderna tehnologija morati osigurati znantno veće prinose, jer će biti potrebno udovostručiti proizvodnju hrane, uz smanjenje cijene proizvodnje. Napredna tehnologija bit će pokretač digitalne revolucije i u poljoprivredi. Precizna poljoprivreda, analitika i umjetna inteligencija, senzori i roboti sve su prisutniji i već čine razliku između uspješnih i neuspješnih proizvođača. Bc agronaut služi poljoprivrednicima kao pametna i mobilna podrška u odabiru odgovarajućeg sjemena te njegove pravilne količine ovisno o namjeni. Aplikacija sadrži katalog kultura, kalkulator proizvodnje s raznim preporukama sjetvom gnojidbe i dr., rezultate pokusa s usporedbama za svaku kulturu, posebnu sekciju za zaštitu s informacijama o štetnim organizmima i njihovom suzbijanju, a aplikacija sadži i vremensku prognozu, novosti i materijale iz Bc Instituta, te kontakte njihovih promotora na terenu i prodajna mjesta. Aplikacija će biti besplatna, a dostupna će biti već uoči jesenske sjetve.

Prethodni članakDijabetes i prava iz mirovine
Sljedeći članakPosjet predstavnika Hrvatske poljoprivredne komore Mađarskoj poljoprivrednoj komori
Goran Beinrauch, dipl. ing. agr.
Goran Beinrauch, dipl. ing. agr. Glavni je urednik u Gospodarskom listu u kojem uređuje rubrike održiva poljoprivreda, agroekonomika, povrćarstvo, voćarstvo, vinogradarstvo, zaštita bilja, nove tehnologije i dr. Rođen je 1976.g. u Zagrebu, gdje je završio osnovnu školu, te XI. gimnaziju. Na Agronomskom fakultetu u Zagrebu diplomirao je na smjeru vrtlarstvo i oblikovanje pejzaža. Na Agronomskom fakultetu je trenutno i doktorand na poslijediplomskom studiju Poljoprivredne znanosti. Desetak godina bavio se uzgojem ukrasnog bilja u vlastitom rasadniku, a radio je i u poljoljekarni kao agronom - savjetnik. U Gospodarskom listu radi od 2010. godine, a glavni je urednik od 2015. godine i producira sadržaje stručne tematike u tiskanim, ali i digitalnim formatima. Od 2014.godine je i tajnik Društva agrarnih novinara Hrvatske. Organizator je i moderator na stručnim skupovima (seminari, konferencije, kongresi...) te panel raspravama, fokus skupinama i radionicama, a sudjeluje i koordinira u raznim nacionalnim i europskim projektima o poljoprivrednoj proizvodnji.