JCB je srušio svjetski rekord u brzini traktora, a JCB-ov Fastrac postiže najvišu brzinu od 247,47 km / h. Kako to koristi poljoprivrednicima? Kako projekt JCBWFT pomaže u razvoju strojeva budućnosti? Dovoljno je reći da novi asortiman traktora Fastrac Stage V bilježi sve veći rast prodaje među poljoprivrednim proizvođačima.

Alexander Skitteryj je voditelj projekta JCBWFT (JCB World Fastest Tractor). Skytteryju „Projekt JCBWFT koristi evoluciju strojeva i poboljšava njihovu pouzdanost’’. Osim što je oborio rekorde brzine, rad služi poboljšanju kvalitete komponenti i algoritama industrijskog dizajna. Malo je poput Formule 1 u automobilskom sektoru! Marka koristi svoje performanse kako bi provjerila, na primjer, da softver koji izračunava naprezanja na šasiji traktora predviđa točnu dijagnozu. Ovdje su robusnost i kvaliteta stroja na visini i poljoprivrednik ima od toga konkretne koristi, objašnjava Skyteryj.                                                                                                           

Najbrži traktor na svijetu (1.016 KS snage i 2.500 NM okretnog momenta) koristi se vrhunskom opremom

Originalni Agcov šestcilindrični motor i kontinuirano promjenjivi prijenos

Dva modela iz serije Fastrac 8000 Stage V, 8290 i 8330, imaju 8,4-litarski AgcoPower šestocilindrični motor koji razvija 280 odnosno 335 KS. Kako bi zadovoljili zahtjeve standarda Stage V, inženjeri marke koriste SCR tehnologiju i AdBlue, filtar čestica (Fap) i katalizator oksidacije dizel goriva (Doc). Intervali održavanja raspoređeni su na 600 h, što smanjuje troškove korištenja; radi uštede instaliran je i sustav gašenja ako je stroj ‘’besposlen’’ neko vrijeme.

Kontinuirani prijenos nazvan V-Tronic također je podrijetla Agco. Automobil pokreće do 70 km / h (na cestama gdje je dopuštena ova brzina) pa čak i ,,prihvaća” ponašanje Powershift mjenjača.

Stage V verzija ima koristi od brojnih unapređenja double-acting ovjesa na prednjoj osovini

Hidraulični cilindar s dvostrukim djelovanjem za održavanje visine šasije

U pogledu udobnosti, ovjes Fastrac se već dokazao. U usporedbi sa starim rasponom, Fastrac 8000 od svog ,,malog brata” 4000, uzima sustav JCB Advanced Suspension (dvostruko hidropneumatsko djelovanje s potpunim ovjesom). Poboljšanja su na razini instalacija počevši od hidrauličkog cilindra s dvostrukim djelovanjem koji balansira visinu podvozja. Uređaj automatski nadoknađuje težinu alata pričvršćenog na prednju stranu. Vozač pojedinačno upravlja visinom prednje i stražnje osovine kako bi uravnotežio traktor.

Tlak u cilindrima može se namjestiti tako da prilagodi fleksibilnost ovjesa radnji/ poslu koji treba obaviti. Još jedna prednost: kad pričvrstite alat, operator može spustiti visinu vijaka da se lakše i brže objesi. Također je vrijedno napomenuti porast bruto mase vozila na 18 tona. Nosivost stražnje osovine udvostručila se s 2,5 na 5 tona.

Poljoprivrednik se može odlučiti za konzolu Trimble GFX-750 i njegovu satelitsku antenu NAV-900 pričvršćenu na krovu kabine. Instalacija je kompatibilna sa sustavom Android. Terminal također može prikazati slike s Isobus kompatibilne kamere ili alata.

Do 217 KS u seriji 4000

Paleta 4000 nudi tri modela, Fastrac 4160, 4190 i 4220. Njihova snaga je 160, 189 i 217 KS; isporučuje se sa 6,6-litarskim šestocilindričnim motorom, također porijeklom iz Agco Power-a, dok je okretni moment do 950 Nm. Također zadovoljava standard Stage V. Veličina osovine se povećava, a samim tim i nosivost je 33 % veća. Marka ugrađuje veće vanjske diskove za kočenje kako bi povećala performanse kočenja.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakOd 1. travnja 2020. obvezna prijava svakog klanja svinja!
Sljedeći članakHraniva i biostimulatori koji su biljci potrebni
Kristina Pawelitsch, mag.ing.agr.
Rođena je 1974. g. u Crailsheimu u Njemačkoj, a diplomirala je na Agronomskom fakultetu u Zagrebu na temu Valorizacija početnog rasta i potencijala rodnosti Lovranske trešnje. Urednica je Gospodarskog lista i autorica stručnih članaka iz raznih područja poljoprivrede, a surađuje i s udrugama iz područja poljoprivrede. Kristina Pawelitsch rođena je 1974. godine u Njemačkoj , u Crailsheimu. OBRAZOVANJE: • U Krapini završava srednju školu za prirodoslovno- matematičkog tehničara • 2002. diplomirala na Sveučilištu u Zagrebu, na Agronomskom fakultetu i stekla zvanje magistra inženjerka hortikulture. Diplomirala je na temu Valorizacija početnog rasta i potencijala rodnosti lovranske trešnje. • govori tečno njemački i engleski (Vodnikova škola, Zagreb , 6. stupanj poslovnog engleskog i završni stupanj konverzacijskog njemačkog u školi Sokrat u Zagrebu) RADNO ISKUSTVO: Od lipnja, 2017. godine urednica u Gospodarskom listu. Prijašnje radno iskustvo: radila u AQUAARTu kao projektant automatskih sustava navodnjavanja. Nakon toga radi kao referent nabave u Würth Group na poslovima uvoza i izvoza za strano tržište, pretežno Njemačka i Švicarska. Aktivni je član Udruge Akram (Udruga za hrvatsko savršeno naselje), a pisala je i u časopisima ''Vita'' i '' Sto posto prirodno''.