S DISCO 1010 TREND, Claas je lansirao najširu nošenu kosilicu bez teleskopskog kraka na tržištu. Dvije grane obješene u središtu gravitacije omogućuju kompaktan i siguran cestovni prijevoz bez premca, zahvaljujući sustavu vektorskog preklapanja predstavljenog 2021. g.

TREND ima najveću radnu širinu od gotovo 10 m te omogućuje siguran rad i transport, čak i kod lakih traktora u klasi od 150 KS s četiri cilindra. Kao alternativa verziji TREND, DISCO 1010 dostupan je i kao varijanta COMFORT s hidraulikom osjetljivom na opterećenje, ISOBUS radom s CEMIS 700 i individualnim podizanjem kao standardom.

DISCO 8500, 9200 i 1010 dizajnirane su kao snažne visokoučinkovite kosilice koje kombiniraju najvišu kvalitetu rezanja s maksimalnom operativnom učinkovitošću. Zahvaljujući velikoj radnoj širini od 9,70 do 9,90 m na DISCO 1010, košnja se može izvesti učinkovitije i s manje oštećenja tla nego ikada prije. To je zato što široka radna širina i mala potrebna snaga znače manje prolaza i mogućnost korištenja četverocilindričnih traktora male težine. Smanjena brzina postolja kosilice MAX CUT čija brzina osovine doseže 850 o/min. Također ima pozitivan učinak na troškove rada, uz uštedu goriva do 20 posto.

Glavni okvir i glava su redizajnirani, s glavnim mjenjačem pomaknutim malo unazad. Kutni mjenjači okrenuti prema reznim gredama nagnuti su za 2°. To osigurava da pogonska vratila rade u ravnoj liniji, što smanjuje razinu buke i trošenje. Zakošeni nosači donjih poluga olakšavaju pričvršćivanje, a utične spojnice Kennfixx sprječavaju klizanje.

Model DISCO 9300 ima osam, a DISCO 8500 sedam diskova. Ujednačen razmak diskova osigurava ravnomjernu košnju/rezanje. Sigurnosni modul SAFETY LINK standardan je i radi s unaprijed određenom točkom loma na svakom disku kosilice, odvajajući disk kosilice od pogonskog sklopa ako dođe u kontakt sa stranim tijelom. Aksijalni vijak zatim sprječava da se disk kosilica odvoji i odleti. Zahvaljujući vektorskom preklapanju, čak i s impresivnom radnom širinom DISCO 1010 može se sigurno voziti po cesti i uskim kolosijecima.

Disco 8500 može se sklopiti i sigurno voziti po cesti kao i model 1010
DISCO 1010 u radu

Neke značajke DISCO 1010 kosilice
• Bojama označeni poklopci i oštrice kao standard za brzu i jednostavnu promjenu oštrica
• Praktična kutija za oštrice s tri pretinca za nove i rabljene oštrice
• Individualno podizanje prema prethodnom odabiru ili izravno pomoću upravljačkog uređaja s jednostrukim djelovanjem (TREND: izborno)
• Izvrsna dostupnost svim točkama održavanja
• Kennfixx utični spojnik kao standard
• Hidraulika osjetljiva na opterećenje i ISOBUS rad s CEMIS 700 ili alternativnim ISOBUS univerzalnim terminalima

Izvor: Gospodarski kalendar

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakNe propustite Festival cvijeća u Sv. Filip i Jakovu
Sljedeći članakNepoželjna mikroflora i tvari u mlijeku
Ivan Stupnišek, mag. ing. agr.
Rođen 1985. g. u Zagrebu, gdje završava osnovnu i srednju školu za dentalnog tehničara, te poslije pripravničkog staža u Stomatološkoj poliklinici Perkovčeva u Zagrebu upisuje preddiplomski studij Agroekologija na Agronomskom fakultetu, zatim diplomski studij Ekološka poljoprivreda i agroturizam koji završava 2012. g. Stručnu praksu i terenski rad obavlja na Zavodu za opću proizvodnju bilja u okviru projekta prof. dr. sc. Milana Mesića „Gnojidba dušikom prihvatljiva za okoliš“, Zavodu za voćarstvo (stručni projekt) te Zavodu za poljoprivrednu zoologiju (stručni projekt). Od 2014. urednik u Gospodarskom listu; autor nekoliko stručnih i znanstvenih članaka. Prijašnje radno iskustvo u DTC Sertić na radnom mjestu supervizora, B2B kampanje, ljudski resursi. U Stil pekarni radio kao prodajni predstavnik tijekom studija. U Interpunktu tijekom studija radio u marketingu (telesales), te u Bogadura grupaciji kao voditelj evenata za razne klijente. Služi se engleskim i osnovno španjolskim jezikom. Područja interesa: precizna i ekološka poljoprivreda, obnovljivi izvori energije, integrirana zaštita bilja, stočarstvo, peradarstvo, ljekovito bilje, nove tehnologije, PR i marketing, novinarstvo. Znanstvene publikacije: https://www.bib.irb.hr/pregled/profil/38362