Na poziv njemačke tvrtke Lemken obišli smo Lemkenovu podružnicu u Francuskoj nedaleko grada Orleans te prisustvovali prezentaciji novih strojeva za obradu tla.

Tvrtka LEMKEN specijalizirana za proizvodnju poljoprivrednih strojeva za obradu tla i zaštitu kupila je nizozemsku tvrtku Machinefabriek Steketee B.V. Tom akvizicijom Lemken je dopunio svoj program strojeva za zaštitu bilja s alatima za mehaničko uklanjanje korova i naprednim upravljanjem strojem pomoću kamere.

Sofisticirano mehaničko uklanjanje korova

Anthony van der Ley, izvršni direktor tvrtke LEMKEN smatra da je ovaj korak važan dodatak promjenama koje se odvijaju u području zaštite bilja: – Trend zaštite pomoću kemijskih reagensa pada i u društvu i među poljoprivrednicima. Otpornost na sredstva koja se trenutno koriste stalno se smanjuje, a novi reagensi se vjerojatno neće pojaviti. Zakonodavni zahtjevi kontinuirano se pooštravaju, stoga trebamo učinkovite i alternativne opcije. LEMKEN je svjestan svoje odgovornosti na ovom području i nastoji pridonijeti mehaničkom uništenju korova nadopunjujući svoj asortiman proizvoda sa Stekatee strojevima.

Machinefabriek Steketee B.V. sa sjedištem u Nizozemskoj, u gradu Staden- Haringvlite, s više od 50 zaposlenika proizvođač je inovativnih alata za mehaničko uništavanje korova. Kamere razvijene od strane ove tvrtke olakšavaju poljoprivredniku da kontrolira stroj i dopušta zakorjenjivanje klasičnog puta između redaka i između biljaka u redu.

Lemken, zajedno s tvrtkom Steketee želi proširiti svoju nizozemsku podružnicu i povećati kapacitet proizvodnje. U ovom slučaju naglasak je na timu iskusnih i kompetentnih zaposlenika nizozemske tvrtke koja će ostati nepromijenjena. S druge strane Lemken, njemačka obiteljska tvrtka koristi sve svoje resurse na području razvoja, proizvodnje i prodaje kako bi osigurala maksimalni razvoj tvrtke Steketee. Klaas Veerman, bivši vlasnik i izvršni direktor tvrtke Steketee: – Filozofija proizvoda i tvrtke Lemken uvjerila me je da su naši ciljevi za budućnost isti. Stoga sam vrlo zadovoljan što mogu pridonijeti daljnjem razvoju tvrtke Steketee. Zajedno s Iljanom Schoutenom, šefom Odjela za zaštitu bilja Lemken, Klaas Veerman će biti odgovoran za operativno upravljanje Steketeeom.

Prezentacija novih modela strojeva za obradu tla i zaštitu usjeva

Tvrtka Lemken za narednu je godinu pripremila niz novosti i poboljšanja na već postojećim modelima strojeva. Novi modeli strojeva predstavljeni su na prezentaciji strojeva u radu nedaleko francuskog grada Orleans. Na prezentaciji su prikazani u radu plugovi Juwel 7M i Diamant 16, sijaćice Solitair 23 i Solitair 12SW, nova tanjurača Rubin 10, te vučene prskalice Primus i Albatros.

Plug Juwel 7M

Lagani plug Juwel 7 M s većom radnom širinom je iz serije posebno ekonomičnih modela sa šest brazdi. Ovaj plug ima hidraulični UniTurn prekretni mehanizam s mehaničkim priagođavanjem nagiba. Njegova kratka rotacijska osovina (promjera 120 mm) osigurava precizno i sigurno kretanje pluga. Juwel 7 M je dostupan s predplužnjacima, koji se mogu namjestiti bez alata, i različitim Uni kotačima za kontrolu dubine. Kotači osiguravaju pouzdanu kontrolu dubine i omogućuju brz i lagan prijelaz iz transportnog u radni položaj, bez potrebe za kontrolnim lancem.

S promjerom okvira od 120 mm, 6-brazdni Juwel dizajniran je za srednje traktore od 100 do 200 KS. Mehanički mehanizam omogućuje namještanje četiri radne širine, a hidraulična MV verzija omogućava stalnu prilagodbu. Nagib se namješta pomoću matice za zatvaranje i zaustavljanje; ovo je namještanje odvojeno za svaku stranu. S maticama za zatvaranje lako se rukuje te štiti od nečistoće kako bi se osiguralo da prilagodba ostaje jednostavna.

""

Plug Diamant 16

S više od 4000 prodanih modela Diamant 11 je bio najistaknutiji model u rasponu velikih Lemken plugova što je bio dovoljan razlog da Lemkenovi inženjeri projektiraju njegovog nasljednika model Diamant 16 koji je još bolji u pogledu potrošnje goriva i jednostavnosti upravljanja. Kao rezultat toga, OptiLine sustav sada pruža prilagođavanje pluga kako bi se spriječilo lateralno povlačenje i odmak tijekom oranja te je za ovu značajku DLG dodjelio Lemkenu srebrnu medalju.

""

Tanjurača Rubin 10 s novim značajkama

Na poboljšanoj Lemkenovoj tanjurači Rubin 10 diskovi su postavljeni tako da proizvode simetrične sile na obje strane. Tri središnja diska na Rubin 10 tanjurači pomaknuta su duž uzdužne osi kako bi se osiguralo da bez sudaranja rade cijelom širinom na udaljenosti od 12,5 cm. Ovo patentirano rješenje od strane Lemkenovih stručnjaka optimizira mješanje biljne mase i osigurava ravnomjernu obradu duž cijelog radnog zahvata. Diskovi zahvaćaju svoju punu površinu na radnoj dubini od 7 cm te se zadržava optimalno prodiranje i još više povećava efikasnost mješanja. Intenzivno mješanje biljnih ostataka i zemljišta postiže se DuraMaxx diskovima 645 mm koji imaju vijek trajanja 30% veći od konvencionalnih diskova.

""

Prethodni članakZa sufinanciranje rada uzgojnih organizacija 679.000 kuna
Sljedeći članakTrebam li pristanak suvlasnika?
Hrvoje Klekar
Rođen 1979.g. u Zagrebu, po struci ekonomist. Voditelj prodaje u Gospodarskom listu i autor članaka i reportaža na temu poljoprivredne mehanizacije. RADNO ISKUSTVO: Od 2010. godine djelatnik Gospodarskog lista na radnom mjestu voditelja prodaje. Stečeno iskustvo u prodaji i marketingu kroz rad u internacionalnim tvrtkama na pozicijama Voditelja prodaje,Specijalista za kanalski marketing,Direktora tvrtke kroz 17 godina radnog iskustva. Završena akademija za marketinške kanale, Gustav Käser sales management diploma te ECDL Microsoft diploma. PODRUČJA INTERESA: Poljoprivredna mehanizacija,ratarstvo, obnovljivi izvori energije, nove tehnologije, PR i marketing,channel marketing,prodaja,digitalne platforme,društvene mreže,razvoj novih projekata, novinarstvo.