Francuski start-up Naïo Technologies, koji je upravo proslavio 10 godina postojanja, predstavio je u veljači svoj najnoviji robot: Orio. Nakon Oza, Dina i Teda, ovaj posljednji autonomni robot, namijenjen je poljskim usjevima.

Koristi se za više kultura te je multi-tasking. To je potpuno električni robot jedinstvenih dimenzija te se za rad koristi izmjenjivim litijskim baterijama.

Inteligentno poljoprivredno rješenje

-Orio je održiva alternativa uporabi herbicida i omogućuje ,,poštivanje tlaʺ, poboljšanje radnih uvjeta i prikupljanje podataka za pametnu poljoprivredu, objašnjava Ingrid Sarlandie, voditeljica Odjela iz Naïo Technologies.

Orio nudi održivo, funkcionalno i inteligentno poljoprivredno rješenje koje kombinira najsuvremeniju tehnologiju u robotici i umjetnoj inteligenciji. Dizajnirali smo lagani i autonomni električni poljoprivredni robot s očitom brigom za održivost: bez emisija ugljika, bez upotrebe kemikalija, naglasila je Sarlandie.

Njegova autonomija može doseći i do 12 sati. Maksimalna brzina rada mu je 5 km/h. Dug je 3,91 metar, širok od 1,78 do 2,18 m i visok 1,96 m. Njegova težina je oko 1.000 kg. Ima nekoliko prilagodljivih alata za sjetvu, obradu, travu i druge koji će uskoro biti predstavljeni.

 class=
Robot Orio ima autonomiju koja može ići i do 12 sati

Naïo Technologies ima 70 zaposlenika, od kojih je trećina u istraživanju i razvoju, a još trećina u uvođenju robota i obuci u njihovoj uporabi. Riječ je do sada bila o 3 različita robota – Ozu, Dinu i Tedu – kako bi zadovoljili potrebe tržišnih proizvođača povrća i vinara te optimizirali svoje radno vrijeme. Po podacima s kraja prošle godine Naïo Technologies je imao 200 aktivnih robota, od kojih je 70 % bilo u Francuskoj, a ostali roboti su drugdje po Europi, Kaliforniji, Kanadi, Novom Zelandu i Japanu.

 class=
Upravljački sustav može jamčiti sigurnost ljudi i infrastrukture, Izvor: Naïo Technologies

Orio kombinira visoku preciznost i svestranost

Robot je vođen GPS RTK-om i kamerom, opremljen s nekoliko senzora koji rade na algoritmu temeljenom na umjetnoj inteligenciji. Orio osigurava visokoprecizno uklanjanje korova i vrlo precizno navođenje alata pričvršćenih na središte robota. Također može nositi bilo koji alat/priključak na poleđini zahvaljujući pričvršćivanju u tri točke. Na primjer, visokoprecizna sjetva je dodatna usluga koju ovaj robot pruža uzgajivačima, a koja poboljšava rezultate u kombinaciji s korovom.

 class=

 class=
Robot Dino služi za mehaničko uklanjanje korova u većim nasadima povrća
Prethodni članakObrada strništa tijekom ljeta
Sljedeći članakVino uz žlicu u Floresu
Kristina Pawelitsch, mag.ing.agr.
Rođena je 1974. g. u Crailsheimu u Njemačkoj, a diplomirala je na Agronomskom fakultetu u Zagrebu na temu Valorizacija početnog rasta i potencijala rodnosti Lovranske trešnje. Urednica je Gospodarskog lista i autorica stručnih članaka iz raznih područja poljoprivrede, a surađuje i s udrugama iz područja poljoprivrede. Kristina Pawelitsch rođena je 1974. godine u Njemačkoj , u Crailsheimu. OBRAZOVANJE: • U Krapini završava srednju školu za prirodoslovno- matematičkog tehničara • 2002. diplomirala na Sveučilištu u Zagrebu, na Agronomskom fakultetu i stekla zvanje magistra inženjerka hortikulture. Diplomirala je na temu Valorizacija početnog rasta i potencijala rodnosti lovranske trešnje. • govori tečno njemački i engleski (Vodnikova škola, Zagreb , 6. stupanj poslovnog engleskog i završni stupanj konverzacijskog njemačkog u školi Sokrat u Zagrebu) RADNO ISKUSTVO: Od lipnja, 2017. godine urednica u Gospodarskom listu. Prijašnje radno iskustvo: radila u AQUAARTu kao projektant automatskih sustava navodnjavanja. Nakon toga radi kao referent nabave u Würth Group na poslovima uvoza i izvoza za strano tržište, pretežno Njemačka i Švicarska. Aktivni je član Udruge Akram (Udruga za hrvatsko savršeno naselje), a pisala je i u časopisima ''Vita'' i '' Sto posto prirodno''.