Francuski start-up Naïo Technologies, koji je upravo proslavio 10 godina postojanja, predstavio je u veljači svoj najnoviji robot: Orio. Nakon Oza, Dina i Teda, ovaj posljednji autonomni robot, namijenjen je poljskim usjevima.

Koristi se za više kultura te je multi-tasking. To je potpuno električni robot jedinstvenih dimenzija te se za rad koristi izmjenjivim litijskim baterijama.

Inteligentno poljoprivredno rješenje

-Orio je održiva alternativa uporabi herbicida i omogućuje ,,poštivanje tlaʺ, poboljšanje radnih uvjeta i prikupljanje podataka za pametnu poljoprivredu, objašnjava Ingrid Sarlandie, voditeljica Odjela iz Naïo Technologies.

Orio nudi održivo, funkcionalno i inteligentno poljoprivredno rješenje koje kombinira najsuvremeniju tehnologiju u robotici i umjetnoj inteligenciji. Dizajnirali smo lagani i autonomni električni poljoprivredni robot s očitom brigom za održivost: bez emisija ugljika, bez upotrebe kemikalija, naglasila je Sarlandie.

Njegova autonomija može doseći i do 12 sati. Maksimalna brzina rada mu je 5 km/h. Dug je 3,91 metar, širok od 1,78 do 2,18 m i visok 1,96 m. Njegova težina je oko 1.000 kg. Ima nekoliko prilagodljivih alata za sjetvu, obradu, travu i druge koji će uskoro biti predstavljeni.

 class=
Robot Orio ima autonomiju koja može ići i do 12 sati

Naïo Technologies ima 70 zaposlenika, od kojih je trećina u istraživanju i razvoju, a još trećina u uvođenju robota i obuci u njihovoj uporabi. Riječ je do sada bila o 3 različita robota – Ozu, Dinu i Tedu – kako bi zadovoljili potrebe tržišnih proizvođača povrća i vinara te optimizirali svoje radno vrijeme. Po podacima s kraja prošle godine Naïo Technologies je imao 200 aktivnih robota, od kojih je 70 % bilo u Francuskoj, a ostali roboti su drugdje po Europi, Kaliforniji, Kanadi, Novom Zelandu i Japanu.

 class=
Upravljački sustav može jamčiti sigurnost ljudi i infrastrukture, Izvor: Naïo Technologies

Orio kombinira visoku preciznost i svestranost

Robot je vođen GPS RTK-om i kamerom, opremljen s nekoliko senzora koji rade na algoritmu temeljenom na umjetnoj inteligenciji. Orio osigurava visokoprecizno uklanjanje korova i vrlo precizno navođenje alata pričvršćenih na središte robota. Također može nositi bilo koji alat/priključak na poleđini zahvaljujući pričvršćivanju u tri točke. Na primjer, visokoprecizna sjetva je dodatna usluga koju ovaj robot pruža uzgajivačima, a koja poboljšava rezultate u kombinaciji s korovom.

 class=

 class=
Robot Dino služi za mehaničko uklanjanje korova u većim nasadima povrća

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakObrada strništa tijekom ljeta
Sljedeći članakVino uz žlicu u Floresu
Kristina Pawelitsch, mag.ing.agr.
Rođena je 1974. g. u Crailsheimu u Njemačkoj, a diplomirala je na Agronomskom fakultetu u Zagrebu na temu Valorizacija početnog rasta i potencijala rodnosti Lovranske trešnje. Urednica je Gospodarskog lista i autorica stručnih članaka iz raznih područja poljoprivrede, a surađuje i s udrugama iz područja poljoprivrede. Kristina Pawelitsch rođena je 1974. godine u Njemačkoj , u Crailsheimu. OBRAZOVANJE: • U Krapini završava srednju školu za prirodoslovno- matematičkog tehničara • 2002. diplomirala na Sveučilištu u Zagrebu, na Agronomskom fakultetu i stekla zvanje magistra inženjerka hortikulture. Diplomirala je na temu Valorizacija početnog rasta i potencijala rodnosti lovranske trešnje. • govori tečno njemački i engleski (Vodnikova škola, Zagreb , 6. stupanj poslovnog engleskog i završni stupanj konverzacijskog njemačkog u školi Sokrat u Zagrebu) RADNO ISKUSTVO: Od lipnja, 2017. godine urednica u Gospodarskom listu. Prijašnje radno iskustvo: radila u AQUAARTu kao projektant automatskih sustava navodnjavanja. Nakon toga radi kao referent nabave u Würth Group na poslovima uvoza i izvoza za strano tržište, pretežno Njemačka i Švicarska. Aktivni je član Udruge Akram (Udruga za hrvatsko savršeno naselje), a pisala je i u časopisima ''Vita'' i '' Sto posto prirodno''.