Eno gastro projekt Vino uz žlicu imao je 15. izdanje u  zagrebačkom bistrou Flores. Obilježila su ga birana jela i vina, uz pića destilerije Đanić, bučino ulje Cesarec i rajčice iz posebnog uzgoja “Šjora Pomidora“.

Počelo se s paštetom od pilećih jetrica s tartufima uz koje se perlao Petračev pjenušac Bregh. Bio je to blanc de blanc pjenušac, proizveden od chardonnaya, klasičnom metodom vrenja u bocama. Degoržiran je nakon 30-mjesečnog odležavanja na kvascima i postizanja elegantne kremoznosti, zadržavši svježinu i voćne arome. Kao aperitiv kušalo se pića iz destilerije Đanić iz Podgorača kod Našica.

Njihovo je premium proizvode predstavio Igor Džafović, ponajprije lozu barrique. Ona je proizvedena destilacijom grožđanog mošta, čuvanu u kontroliranim uvjetima u hrastovim bačvama i tradicionalnu šljivovicu koja je proizvedena modernom tehnologijom iz odabranih zrelih plodova šljive i odležana pet godina. Kušalo se i Borovnicu – liker od ekološki uzgojenog voća; njenim se se maceriranjem na prirodan način otpuštaju prepoznatljivi okusi i mirisi tamne borovnice. Kušalo se i Višnju – liker od zrelih plodova višnje maceriranih u voćnoj rakiji s dodanim aromama te izloženi suncu kako bi se arome dobro prožele.

Predstavljena vina i brend rajčica

Toskanska juha od rajčice, iako je to izazovno, uparena je s vinom i to uspješno uz sugestiju pojedinih vinskih stručnjaka i samog vinara, Sanjina Pilata iz Lašića kod Vižinade. Pokazalo se da se svježi Pilato Pinot bijeli 2021 malo izraženije arome i blagih kiselina, dobro nosio s aromatičnom juhom spravljenom od ‘Pasirane dalmatinske rajčice’ Šjora Pomidora, novog hrvatskog brenda rajčice, proizvod tvrtke Sedna, koju vode supružnici Brzić, inženjer agronomije Romeo i novinarka Aleksandra, koja je zadužena za promociju i prodaju.

Njihove rajčice rastu na Romeovoj djedovini, u Sv. Filipu i Jakovu, a ove će godine prvi put imati više sorti. Od plasteničkih, najsličnijih starim autohtonim sortama, do rajčica san marzano, cherry, pink i dalmatinski šljivar. Da ne treba imati predrasude na relaciji kontinent – more, pokazala je kombinacija rižota s kozicama i vongolama s pestom od rikule i vina Kutjevo Rosé Premiuma iz 2021. (zweigelt 65 %, pinot crni 35 %). Matko Kovačić iz Kutjeva d.d. naglasio je kako je ovo treća berba premium linije. Ona je nedavno nagrađena srebrom na Vinalies Mondial du Rosé u prapostojbini ružičastih vina, francuskoj Provansi. Vino ima boju lososa i posebne je mineralnosti karakteristične za kutjevački terroir.

Zrelo vino Zlatno brdo Graševina 2018. iz baranjskog Zmajevca, posluženo je uz file orade s kremom od batata i fuziranim uljem od peperoncina. Vlasnik vinarije je Goran Matijević, a vino i vinariju predstavila je njegova kći Ana Matijević. Rekla je da je ova Graševina odležavala 18 mjeseci u inoxu. Kao i ostala njihova vina proizvedena je od organski uzgojenog grožđa. Uz jela kušala su se i nagrađivana ulja Mladena Cesarca. On na svom OPG-u u Stubičkoj Slatini kod Oroslavja proizvodi bučino, suncokretovo i orahovo ulje.

Uz ta vrhunska ulja, Cesarec proizvodi brašno i koštice od buče te dehidriranu buču za juhu. Sve te domaće namirnice, uz proizvode još nekoliko lokalnih OPG-ova iz Zagorja, mogu se naći u nedavno otvorenoj trgovini zdrave hrane Zagorci (Zvonimirova 31, Zagreb). Uz jelo najkompliciranijeg naziva – Gnudi od skute na domaćoj šalši s čipsom od pršuta, posluženo je vino Šain-Marelić, Pošip sv. Ivan selekcija 2021. Moćni Pošip iz Čare bio je dobar balans ovom maštovitom jelu koje bi dobro funkcioniralo i u vegetarijanskoj izvedbi bez pršuta.

Dugu vinarsku tradiciju na Korčuli su 1996. godine obnovili obitelji Šain i Marelić. Od 2018. nastavili njihovi sinovi Dražen Šain i Stojan Marelić, koji je osobno predstavio vino u Floresu. U Čarskom polju imaju 25.000 čokota loze od kojih godišnje proizvedu 25.000-30.000 boca. Pošip su nazvali po kipu Svetog Ivana, koji se nalazi u vanjskom prostoru njihove vinarije.

Glavno jelo bio je Beef Stroganoff s rižotom od povrća, svjetski popularno jelo nepravedno zapostavljeno na jelovnicima zagrebačkih restorana. Chef Nino Đurina tako je fino ispolirao kremasti okus govedine, riže, gljiva i kiselih krastavaca s komadićima raznog povrća da je Bolfanov Pinot crni primus 2017. vrlo lako klizio niz grlo i tražio čašicu više. 

To veliko eko vino nastalo na Bolfan vinskom vrhu, predstavio je vinski stručnjak Boris Nećemer. Primus linija, rekao je, podrazumijeva grožđe uzgojeno na posebnim pozicijama. Vino se ne radi svake godine, nego samo kad se zadovolje svi optimalni uvjeti. Godina 2017. pokazala se izuzetno dobrom, a pinot crni u bocama može poživjeti još najmanje toliko kao i dosad. I na kraju mousse od čokolade s bobičastim voćem i Natura Giniz najnovije linije proizvoda destilerije Đanić. Gin je, kako je opisao Igor Džafović, spravljen od potpuno prirodnih sastojaka. Poslužen je kao koktel s tonicom, začinima i dehidriranim voćem.

 class=

 Foto: Marko Čolić, Nikola Zoko

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje