Väderstad, jedna od vodećih svjetskih tvrtki za obradu tla i sjetvu, preuzima dijelove danske tvrtke Thyregod. Time se cijeli asortiman međurednih kultivatora dodaje trenutnom Väderstadovom portfelju proizvoda.

Thyregod A/S je danska poljoprivredna marka s korijenima koji sežu u 1918.godinu. Više od 25 godina Thyregod radi na razvoju, proizvodnji i prodaji međurednih kultivatora.

Akvizicija uključuje sva prava intelektualnog vlasništva na području proizvoda međurednih kultivatora tvrtke Thyregod; asortiman TRV uključujući model Swingking. Proljeće ove godine je prijelazno razdoblje i Väderstad će od 1. lipnja preuzeti odgovornost za poslovanje s međurednim kultivatorima.

Dobra poslovna prilika

Ovo je jako dobra poslovna prilika. Thyregodovi međuredni kultivatori savršeno odgovaraju našem trenutnom portfelju Tempo sijaćica i našim novim tehnologijama za sjetvu unutar koncepta Proceed i za buduću održivu i učinkovitu poljoprivredu. Iskorištavanjem naše opsežne i dobro uspostavljene mreže distributera i uvoznika, uskoro ćemo moći ponuditi ove izvanredne strojeve mnogim novim i postojećim kupcima na našim različitim tržištima. Vidimo potencijal za vrlo pozitivan razvoj s ovim novim segmentom proizvoda, kaže Henrik Gilstring, izvršni direktor Väderstad grupe.

Mehanička rješenja kontrole korova

Väderstad se uvijek ponosio svojom poviješću razvoja proizvoda sa svrhom koja ima visoke standarde u pogledu kvalitete, učinkovitosti, jednostavnosti upotrebe i same poljoprivrede. Linija TRV proizvoda savršeno odgovara ovim standardima.

Tijekom godina tehnologija Thyregod TRV optimizirana je do posljednjeg detalja, s patentiranim podizanjem sekcije, bezbrojnim mogućnostima prilagođavanja i prvim međurednim kultivatorom na svijetu s pojedinačnim okvirima koji se kontroliraju kamerom.

Uočili smo veliku potrebu za dodavanjem međurednih kultivatora u naš asortiman proizvoda. Razgovarajući s našim Tempo poljoprivrednicima i gledajući u budućnost, vidimo pomak ka više mehaničkih rješenja za kontrolu korova. Obično je pravi izazov spojiti međuredni kultivator sa strojem za sjetvu, a Väderstad sada može ponuditi poljoprivrednicima potpuno rješenje. Dodavanjem međurednog kultivatora također optimiziramo naš budući koncept Proceed, koji se može koristiti u žitaricama, kaže Wolfram Hastolz, direktor upravljanja proizvodima za obradu tla u Väderstadu.

TRV Swingking ima jedinstveno rješenje okvira koje omogućuje držanje dva okvira u jednom glavnom okviru. Na taj način se povećava učinkovitost i štedi prolaz poljoprivredniku. Još jedna prednost je visoki glavni okvir zajedno s patentiranim rješenjem za podizanje rednih jedinica. Ovo je način da se izbjegne nanošenje štete biljkama dok se također povećava vremenski okvir za kultivacijski prolaz.

 

U početnom dijelu preuzimanja međuredni kultivatori će se prodavati pod brendom Thyregod. Proizvodit će se u Thyregodovim proizvodnim pogonima u Danskoj. Od lipnja 2024. nosit će marku Väderstad, a više detalja o tome bit će objavljeno prije Agritechnice 2023.

Za hrvatske poljoprivrednike je zanimljivo da će ove međuredne kultivatore moći uskoro nabaviti i na našem tržištu. Za više informacija mogu se obratiti tvrtki PMT na adresama PSC ZAGREB, Donje Svetice 40, Zagreb; Tel: 01 2335 166 i PSC OTOK, Skorotinci 4, Otok; Tel: 032 395 515.                                                                

Izvor: www.vaderstad.com

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakObrazac – prijava za sudjelovanje u projektu GRASS Ceiling – LIVING LABS (Živi laboratorij)
Sljedeći članakPodnošenje zahtjeva za potpore za unaprjeđenje uzgoja izvornih pasmina peradi
Kristina Pawelitsch, mag.ing.agr.
Rođena je 1974. g. u Crailsheimu u Njemačkoj, a diplomirala je na Agronomskom fakultetu u Zagrebu na temu Valorizacija početnog rasta i potencijala rodnosti Lovranske trešnje. Urednica je Gospodarskog lista i autorica stručnih članaka iz raznih područja poljoprivrede, a surađuje i s udrugama iz područja poljoprivrede. Kristina Pawelitsch rođena je 1974. godine u Njemačkoj , u Crailsheimu. OBRAZOVANJE: • U Krapini završava srednju školu za prirodoslovno- matematičkog tehničara • 2002. diplomirala na Sveučilištu u Zagrebu, na Agronomskom fakultetu i stekla zvanje magistra inženjerka hortikulture. Diplomirala je na temu Valorizacija početnog rasta i potencijala rodnosti lovranske trešnje. • govori tečno njemački i engleski (Vodnikova škola, Zagreb , 6. stupanj poslovnog engleskog i završni stupanj konverzacijskog njemačkog u školi Sokrat u Zagrebu) RADNO ISKUSTVO: Od lipnja, 2017. godine urednica u Gospodarskom listu. Prijašnje radno iskustvo: radila u AQUAARTu kao projektant automatskih sustava navodnjavanja. Nakon toga radi kao referent nabave u Würth Group na poslovima uvoza i izvoza za strano tržište, pretežno Njemačka i Švicarska. Aktivni je član Udruge Akram (Udruga za hrvatsko savršeno naselje), a pisala je i u časopisima ''Vita'' i '' Sto posto prirodno''.