GRIMME je predstavio svoji novi samohodni VENTOR kombajn za krumpir još prošle godine na sajmu na Agritechnici, zajedno s 15 tonskim spremnikom za istovar. Ključni element ovog stroja od 530 KS je integracija dobro dokazane SE tehnologije, kombiniranog uređaja za odvajanje, a sastoji se od prijenosa, podizanja i prosijavanja kroz namjenske platforme.

Ventor 4150 je prvi samohodni 4-redni kombajn za krumpir koji ima uklopljen SEprincip te time udvostručuje produktivnost u odnosu na dvoredni kombajn. Inovativni mehanizam preklapanja dvaju odjeljaka na rubovima, montiran na oba odjeljka koji su se smanjili i prilagodili širini stroja tako da bi zadovoljili specifikacije na cesti.

Optimalno prosijavanje i razdvajanje

Integracija SE – principa omogućava kopanje istovremeno štedeći gorivo. Ispred jedinice za usisavanje nema kotača koji mogu dovesti do sabijanja tla ili pak oštećivanja krumpira. Zahvaljujući TerraFloat opciji, na prvoj glavnoj platformi omogućeno je optimalno prosijavanje i razdvajanje. Podvozje ima mnoge prednosti: patentirani sustav za prosijavanje omogućava blag i lagan prijelaz između prve i druge glavne platforme. S unutarnjim krugom upravljanja od 6,1 metara, VENTOR je puno okretniji nego kombinacija traktora i stroja za vađenje. Automatsko upravljanje osovinom te automatsko izravnavanje su standardni. Sustav kotača crab steering i velika površina prianjanja (prednji kotači: 900/70 R32, zadnji: 900/60 R38), omogućuju lagan prohod preko polja, a stroj pokriva cijelu površinu ravnomjerno.

Speedtronic automatski prilagođava brzinu uređaja za razdvajanje na temelju opterećenja. Kad prođe kroz separatore krumpir mogu kontrolirati do tri osobe na inspekcijskoj platformi. Nakon platforme za inspekciju krumpir završava u spremniku kapaciteta 15 tona.

""

Napredan koncept upravljanja i pregleda

Zahvaljujući naprednom pogonskom konceptu ErgoDrive, operator jednostavno upravlja svim operacijama na stroju te ima izvrstan pogled iz udobne kabine na prednji dio stroja. Novi terminal CCI 1200 s 12,1 inčnim zaslonom i novim interaktivnim sučeljem GDI daju operatoru savršeni pregled radova. Od standardne opreme VENTOR 4150 sadrži kameru Visual Protect, coming home opciju, sustav Memory Control za dobar pregled, spremanje parametara žetve te autopilot sustav.

VENTOR je opremljen novim sustavom video nadzora ProCam: kvalitetne kamere te monitor visoke rezolucije; omogućen je olakšan rad operateru koji bez ometanja i bez slijepih točaka ima pogled cijelih 360 stupnjeva.

""

Prethodni članakKomunalna naknada za neuređeni prostor
Sljedeći članakKad moram prijaviti radnika?
Kristina Pawelitsch, mag.ing.agr.
Rođena je 1974. g. u Crailsheimu u Njemačkoj, a diplomirala je na Agronomskom fakultetu u Zagrebu na temu Valorizacija početnog rasta i potencijala rodnosti Lovranske trešnje. Urednica je Gospodarskog lista i autorica stručnih članaka iz raznih područja poljoprivrede, a surađuje i s udrugama iz područja poljoprivrede. Kristina Pawelitsch rođena je 1974. godine u Njemačkoj , u Crailsheimu. OBRAZOVANJE: • U Krapini završava srednju školu za prirodoslovno- matematičkog tehničara • 2002. diplomirala na Sveučilištu u Zagrebu, na Agronomskom fakultetu i stekla zvanje magistra inženjerka hortikulture. Diplomirala je na temu Valorizacija početnog rasta i potencijala rodnosti lovranske trešnje. • govori tečno njemački i engleski (Vodnikova škola, Zagreb , 6. stupanj poslovnog engleskog i završni stupanj konverzacijskog njemačkog u školi Sokrat u Zagrebu) RADNO ISKUSTVO: Od lipnja, 2017. godine urednica u Gospodarskom listu. Prijašnje radno iskustvo: radila u AQUAARTu kao projektant automatskih sustava navodnjavanja. Nakon toga radi kao referent nabave u Würth Group na poslovima uvoza i izvoza za strano tržište, pretežno Njemačka i Švicarska. Aktivni je član Udruge Akram (Udruga za hrvatsko savršeno naselje), a pisala je i u časopisima ''Vita'' i '' Sto posto prirodno''.