Nakon 3 godine izbivanja, Claas je organizirao susret većeg broja novinara diljem Europe na njemačkom sjeveru. Sve kako bi predstavio novitete i urađene preinake na već poznatim modelima ovih vrhunskih poljoprivrednih strojeva koji su prikazanim radom na poljima nedaleko od pitoresknog grada Lütjenburga pokazali svoju moć i oduševili nas.

Na zanimljivoj i opsežnoj prezentaciji strojeva zaista se moglo vidjeti brojnu mehanizaciju u radnim uvjetima. Međutim, valja ipak izvojiti ono što nam se učinilo najzanimljivijim. U 2023. g., CLAAS-ovi teleskopski utovarivači SCORPION dobit će sveobuhvatni redizajn. Uz poboljšanja udobnosti rukovatelja, manji modeli imaju i nove motore s većom snagom motora. CLAAS ima teleskopske utovarivače u svom proizvodnom asortimanu od 1994. g., a od 2019. g. strojevi se razvijaju i izrađuju u suradnji s Liebherr-om. Šest modela s motorima od 143 i 156 KS trenutačno pokrivaju raspon od 7,5 do 11,7 t radne težine, 7,0 do gotovo 9,0 m visine slaganja i 3200 do 6.000 kg nosivosti.

Bolje performanse zahvaljujući većoj snazi motora i VARIPOWER 2

Cijela serija modela SCORPION opremljena je učinkovitim, snažnim četverocilindričnim motorima tvrtke Deutz. Za 2023. g., motor Stage V od 3,6 l u modelima SCORPION 732, 736, 741 i 746 optimiziran je za veću učinkovitost i performanse u suradnji s LIEBHERR-om. Kao rezultat toga, spomenuti modeli imaju 50 Nm više okretnog momenta i povećanje izlazne snage od 6 KS. Kompaktni motori ostaju ekonomični u radu i održavanju, kao i obično, a karakteriziraju ih niski zahtjevi za održavanjem.

Modeli SCORPION 741, 736 i 732 opremljeni su hidrostatskim VARIPOWER 2 pogonom iz CLAAS JAGUAR-a od 2021. godine. Kompaktna pogonska jedinica sa svojim visoko učinkovitim dvostrukim motorom visokog momenta osigurava duži radni vijek. Osigurava poboljšanu učinkovitost pogona i nižu razinu buke na cesti. Vozač ima tri dostupna raspona vožnje, od 0 do 20 km/h, 0 do 30 km/h i od 0 do 40 km/h. Oni se mogu unaprijed odabrati pritiskom palca. Standardna je maksimalna brzina od 40 km/h, no opcijski se može ograničiti na 30 ili 20 km/h.

Kočenje je optimizirano novim komponentama kao što su kočioni ventil i papučica kočnice zajedno s novim prilagođavanjem softvera. Automatska parkirna kočnica standardna je kao pomoć pri kočenju za uzbrdice i nizbrdice, što sprječava kotrljanje stroja.

Claas Scorpion 746 teleskopski utovarivač

Osjetljivo, brzo i praktično pametno punjenje

Teleskopski utovarivači CLAAS SCORPION poznati su po osjetljivoj radnoj hidraulici na teleskopskoj ruci i priključku. To se postiže, primjerice, standardnim prigušenjem krajnjeg položaja. Za još brže i praktičnije cikluse utovara, veći modeli SCORPION 960 do 746 opremljeni su automatskim uvlačenjem teleskopskog kraka pri spuštanju. Od sada svi modeli SCORPION imaju i regenerativnu radnu hidrauliku.

Spuštanje bez opterećenja je odvojeno od brzine motora. Podešavanje brzine ovisno o otklonu joysticka, također smanjuje razinu buke i potrošnju goriva. Prilikom pričvršćivanja i odvajanja priključaka, vozači imaju koristi od optimiziranog rasterećenja pritiska za sigurnije i brže izmjene priključaka. Novi klimatizacijski sustav s povećanom količinom zraka povećava udobnost vožnje, posebno tijekom vrućih radnih dana. Novi stup upravljača prilagodljiv po kutu i visini s automatskim resetiranjem indikatora optimizira ergonomiju. Također osigurava veću sigurnost tijekom vožnje na cesti.

Novi TORION srednje klase

CLAAS obnavlja svoju seriju TORION srednje veličine uvođenjem novih modela 1285, 1611 i 1611 P. Uz veću snagu motora i hidrostatskog pogona, utovarivače na kotačima karakterizira nova Z-kinematika s jačim podiznim rukama i jedinstvenim značajkama udobnosti. Kinematiku karakteriziraju ojačane i produljene ruke za podizanje s većim hidrauličkim cilindrima i snažnijim hidrauličkim pumpama. To povećava snagu dizanja i visinu prijenosa uz 100 % paralelno vođenje koje je zajamčeno pritiskom na gumb. Zahvaljujući novoj Z-kinematici postoji znatno veća snaga podizanja.

Posebno u donjem rasponu podizanja, kao i veća snaga držanja u gornjem rasponu podizanja, tako da se mogu koristiti veći volumeni lopata i teži hvatači bala. Kako bi se mogle apsorbirati veće sile podizanja, čelična konstrukcija prednjeg kraja je ojačana. Uz standardnu verziju sa Z-kinematikom, sva tri modela sa ZHL opremom mogu se isporučiti s jarbolima HIGH LIFT. Tri serije s ukupno 11 modela pokrivaju radne težine od 4,6 do 20 t i snage motora od 46 do 245 KS.

Claas Torion

Jači pogonski sustav za brži utovar

TORION 1285 sa svojih 157 KS zamjenjuje prethodne modele TORION 1177 i 1410 sa 137, odnosno 165 KS. TORION 1611 ima povećanje snage na 207 KS (+23 KS u odnosu na prethodni TORION 1511) i TORION 1611 P koristi od 45 KS do 252 KS. Zahvaljujući smanjenju brzine, veći okretni moment dostupan je već pri malim brzinama. Posebno je zanimljiv spomenuti TORION 1611 P. Snažnije komponente u pogonu vožnje rezultiraju većom trakcijom i dodatno poboljšanom dinamikom vožnje, a uz korištenje hlađenja motora DYNAMIC COOLING, omogućava značajno povećanje kapaciteta punjenja uz nisku potrošnju goriva. Mogu se koristiti tri raspona vožnje. Za vožnju po cesti u rasponu vožnje III koristi se samo jedna pumpa. Broj okretaja motora se smanjuje putem SMART ROADING (TORION 1611 P: 40 km/h pri 1.600 o/min), što značajno smanjuje potrošnju goriva.

CEMIS 1200 postaje novi standard precizne poljoprivrede

Novi CLAAS CEMIS 1200, pametni terminal za upravljanje, prijenos podataka i preciznu primjenu, sada je dostupan i za traktore LEXION, JAGUAR i CLAAS. Uz automatizirano upravljanje, upravlja online dokumentacijom, ISOBUS i TASK aplikacijama kontrolera, kontrolom sekcija i kontrolom varijabilne količine. Novi CEMIS 1200 zamjenjuje prethodni univerzalni terminal S10. Dizajn, grafika i rad pomoću 12-inčnog višedodirnog zaslona temeljeni su na CLAAS CEBIS-u, čineći rad intuitivnim i jednostavnim. Tehnologija prijamnika i upravljanja koja se koristi u CEMIS 1200 razvijena je kroz strateško partnerstvo s Trimbleom.

Oštra rezolucija i jasno strukturiran CEMIS 1200 ima zaslon visoke svjetline s višestrukim dodirom i ručnim prebacivanjem prikaza dan/noć. Radna područja i prikazi za automatizirano upravljanje, kontrolu količine i dokumentaciju specifičnu za lokaciju mogu se slobodno konfigurirati. Brzi pristup omogućuje izravan pristup važnim funkcionalnim područjima i izbornicima.

Uz GPS PILOT za automatizirano upravljanje, CEMIS 1200 standardno uključuje ISOBUS UT / AUX-N i ISO Task Controller TC-BAS za kontrolu ISOBUS dodataka kao i online prijenos datoteka koji omogućuje prijenos podataka u svrhu dokumentacije. Druge funkcije dostupne su po izboru.

Unutrašnjost Claas Ariona s CEMIS terminalom
CEMIS 1200 – novi standard za preciznost

Više automatizacije kod Claas headera

CLAAS je dalje razvio svoje rezne grede MAXFLEX i VARIO s novom tehnologijom i značajkama udobnosti. Inovacija CEMOS AUTO HEADER ove je godine nagrađena srebrnom medaljom od strane Komisije za inovacije Agritechnice. Prilikom žetve kombajna s VARIO reznim polugama, vozač je ranije morao ručno namještati duljinu stola te okomiti i vodoravni položaj. Sve kako bi se postigao optimalan, ravnomjeran unos i protok usjeva.

Kako bi vozaču olakšao, CLAAS je razvio CEMOS AUTO HEADER, sustav pomoću kojeg se automatski prilagođavaju postavke rezne šipke prema odgovarajućim uvjetima žetve. Visina koluta kontrolira se na temelju mjernih podataka laserskog senzora unutar terenskog skenera integriranog u krov kabine. Podaci o vibracijama koje bilježi senzor visine sloja u dovodnom kanalu također se koriste za kontrolu duljine stola i horizontalnog položaja koluta. Kao rezultat optimiziranih postavki rezne šipke, protok usjeva u sustav vršidbe je ravnomjerniji. To smanjuje opterećenje na svim jedinicama, od rezne šipke do kućišta ulagača i primarnog te sekundarnog odvajanja, dodatno optimizirajući rad i istovremeno poboljšavajući kvalitetu zrna.

FIELD SCANNER ima dodatnu funkciju čišćenja za ekstremne uvjete rada te je uvijek zajamčena pouzdana optička detekcija usjeva i automatsko upravljanje kako za detekciju rubova usjeva, tako i za CEMOS AUTO HEADER. Novi noževi za rezanje uljane repice imaju snažne mehaničke pogone s integriranom preopterećenom spojkom i silom rezanja koja je povećana za 50 posto. AUTO FLEX način rada automatski prilagođava reznu gredu na najnižu moguću razinu. Tako joj omogućuje da radi što bliže tlu, koliko to uvjeti dopuštaju. Ovo posebno optimizira žetvu usjeva bliže tlu, poput soje ili graška te rasterećuje vozača. Zahvaljujući savitljivom hodu od 180 mm, fleksibilna rezna greda može se savršeno prilagoditi grubljim konturama tla.

Cemos auto header sustav i srebrna medalja za inovaciju s Agritehnice
Inovacije kod headera
• CEMOS AUTO HEADER dostupan kao opcija za VARIO hedere
• Novi noževi za rezanje uljane repice za VARIO 500 / 560 / 620 / 680 / 770 / 930
• AUTO FLEX način rada i blokada uvratine za MAXFLEX rezne grede
• Detekcija prednjeg priključka za sve CLAAS serije reznih greda
Prethodni članak133 milijuna kuna za navodnjavanje, infrastrukturu i stočarsku proizvodnju
Sljedeći članakŠtete i nadoknada štete
Ivan Stupnišek, mag. ing. agr.
Rođen 1985. g. u Zagrebu, gdje završava osnovnu i srednju školu za dentalnog tehničara, te poslije pripravničkog staža u Stomatološkoj poliklinici Perkovčeva u Zagrebu upisuje preddiplomski studij Agroekologija na Agronomskom fakultetu, zatim diplomski studij Ekološka poljoprivreda i agroturizam koji završava 2012. g. Stručnu praksu i terenski rad obavlja na Zavodu za opću proizvodnju bilja u okviru projekta prof. dr. sc. Milana Mesića „Gnojidba dušikom prihvatljiva za okoliš“, Zavodu za voćarstvo (stručni projekt) te Zavodu za poljoprivrednu zoologiju (stručni projekt). Od 2014. urednik u Gospodarskom listu; autor nekoliko stručnih i znanstvenih članaka. Prijašnje radno iskustvo u DTC Sertić na radnom mjestu supervizora, B2B kampanje, ljudski resursi. U Stil pekarni radio kao prodajni predstavnik tijekom studija. U Interpunktu tijekom studija radio u marketingu (telesales), te u Bogadura grupaciji kao voditelj evenata za razne klijente. Služi se engleskim i osnovno španjolskim jezikom. Područja interesa: precizna i ekološka poljoprivreda, obnovljivi izvori energije, integrirana zaštita bilja, stočarstvo, peradarstvo, ljekovito bilje, nove tehnologije, PR i marketing, novinarstvo. Znanstvene publikacije: https://www.bib.irb.hr/pregled/profil/38362