Danas postoje različite izvedbe kombajna ovisno o zahtjevima žetve/berbe pojedine poljoprivredne kulture. U zadnjih nekoliko godina kod kombajna su postignuta značajna poboljšanja u performansama stroja i produktivnosti vozača, kvaliteti zrna te nižim radnim troškovima. Također pridodaje se visoki značaj za razvoj novih alata za nadzor i komunikaciju tijekom rada u kombajnima.

Upotrebom novih tehnoloških alata postignuta je optimizacija i bolje upravljanje poslovima žetve.

  Komponente na koje treba obratiti pozornost kod kupnje kombajna

Kod nabavke kombajna treba obratiti pozornost na rotor i to na promjer. Većim promjerom rotora ostvaruje se veća inercija od manjih rotora koji rade na manjim brzinama rotacije.

Kako bi se postigla učinkovitija žetva potrebna je nabavka opreme u kombajnu koja omogućuje memoriranje pozicija hedera i to za promjenu visine i kuta košnje što osigurava do 20 % veću brzinu žetve.

Prilikom nabavke kombajna poljoprivrednici bi trebali obratiti pozornost na spremnike za zrno. Vrlo važna komponenta kod istovara je brzina istovara punog spremnika. Brzim istovarom ostvaruje se brži ciklus pražnjenja i time podiže učinkovitost kombajna. Danas poljoprivrednici boljih financijskih mogućnosti prilikom nabavke kombajna mogu kupiti suvremene sustave (telematski sustavi) koji sinkroniziraju strojeve. Jedan od suvremenih telematskih sustava je Machine Sync.

Telematski sustavi

Sinkronizacijom rukovatelj kombajna može preuzeti punu kontrolu nad brzinom kretanja i upravljanja traktorom. Usklađivanjem brzine kretanja traktora i održavanjem konstantnog razmaka između kombajna, istovar se može sigurno obaviti čak i tijekom okretanja. Pomoću Machine Sync vozač prikolice može pratiti razinu spremnika za zrno svih kombajna u radu, tako da može odrediti prioritete istovara radi maksimiziranja učinkovitosti logistike žetve. Upotrebom telematskih sustava ostvaruje se ušteda vremena, goriva i smanjuje zbijanje tla. Današnji suvremeni mjenjači kod kombajna omogućuju rukovatelju da promjeni brzinu bez zaustavljanja.

Kada je u pitanju kabina kao radni prostor rukovatelja tada je bitno da ista ima veliku vidljivost svud uokolo i da bude ergonomski dizajnirana. Vro bitno je da se ostvaruje jasan pogled ispred na uvlačno grlo i heder. Proizvođači poput tvrtki John Deere i Claas kroz višegodišnje praćenje iskustva poljoprivrednika razvili su kabine s uskim kutnim stupovima pomoću kojih se ostvaruje nesmetan pogled za lakši istovar. Za žetvu kukuruza u hladnijim danima čak postoji podni sustav grijanja koji pruža stalnu radnu temperaturu prilikom žetve. Sadašnji kombajni imaju uglavnom pneumatska vozačeva sjedala koja imaju slobodu zakretanja i visoki stupanj rotacije što omogućuje brzu vizualnu provjeru kod istovara bez potrebe za istezanjem i naprezanjem rukovatelja.

Kabina kombajna
Slika Kabina – noćni rad

 Inteligentni i precizni kombajni

Današnji moderni kombajni su uglavnom svi takozvani i-kombajni odnosno pametni kombajni. Početak pametnih kombajna je nosio oznaku – i, što znači da je riječ o inteligentnim kombajnima.

Jedinstvenim ih čini satelitska potpora automatskom upravljanju, koja kombajn precizno vodi po polju, na bazi unaprijed zadanih pokazatelja visine gubitaka, automatsko reguliranje protoka, dostatna snaga motora za stalno održavanje visokog učinka i slično.

Ugrađeni novi «i» uređaji su: automatsko upravljanje, automatska regulacija protoka (pametna vršidba), povećana snaga motora s rezervom pri pražnjenju spremnika, nova transmisija s povećanim okretnim momentom, mjerač vlage zrna sa gama zrakama, vanjske, nadzorne kamere s monitorom u kabini za nadzor stražnje strane kombajna i automatska spojnica za priključenje prikolice žetvenog uređaja. Svi navedeni sustavi i alati imaju danas zajednički nazivnik, a to je precizna poljoprivreda. Korištenjem GPS, GIS sustava i telematskih sustava poput John Deere telematics i Claas telematics u preciznoj poljoprivredi ostvaruju se velike uštede u radu.

Prije nabavke kombajna i jednog od modernih sustava, poljoprivrednici bi se trebali savjetovati s trgovcima te ih upoznati sa svojim potrebama. Danas postoje sustavi za navođenje koji mogu biti poluautomatski ili automatski. Kako bi poljoprivrednik mogao što preciznije završiti žetvu te prikupiti podatke o kvaliteti žetve određene parcele u upotrebi su GPS sustavi. Vrlo bitno je znati da GPS sustavi mogu biti manje i više precizni, a to ovisi o kvaliteti signala koju primaju. Trenutno je najprecizniji RTK signal. RTK signal eliminira svaku mogućnost gubitka globalnog satelitskog navigacijskog sustava i nudi jedinstvenu preciznost od +/- 2,5 cm.

Gusjenice na kombajnima za „velike“ poljoprivrednike

Za poljoprivrednike koji obrađuju velike površine ukazuje se opravdana potreba za nabavkom gusjenica umjesto klasičnih pneumatika. Kako bi se smanjilo sabijanje zemljišta priliko žetve moguće je naručiti izvedbu kombajna s gusjenicama.

Slika. Gusjenice na kombajnu Fendt Prednost korištenja gusjenica je velik otisak za maksimalni kontakt s podlogom i raspoređivanje opterećenja kombajna na širu površinu. Glavni rezultat primjene gusjenica je dakako manje zbijanje tla i ušteda na dodatnim troškovima kod daljnje obrade tla za sjetvu. Neke od prednosti korištenja gusjenica su: lakši rad na nestabilnom tlu i blatnim uvjetima, veća gazna površina, duža trajnost i nema dnevnog održavanja za veće eksploatacijsko vrijeme.