U srpnju 2021. godine novoregistrirano je 84 traktora, a u cijeloj ovoj godini, od 01.01. do 31.07.o.g., 623 traktora. To je za 18 traktora tj. 3 %, više nego u istom razdoblju lani. Međutim, još uvijek manje, 75 komada odnosno 11 %, u odnosu na prvih sedam mjeseci 2019. g. Ipak s obzirom na aktualnu cijenu poljoprivrednih proizvoda i dobru žetvu i bez novih potpora za očekivati je daljnji rast prodaje novih traktora.

Možda dostignemo i broj od 1000 komada za cijelu godinu što smo u Hrvatskoj bilježili od 2005. do 2009. g, zbog naših Kapitalnih i Operativnih potpora. Isto tako i u 2019.g. kad je ukupno prodano 1183 traktora i to bez Belarusa kojih je 579 komada samo proputovalo kroz Hrvatsku iz Bjelorusije.

Očekujemo da ćemo u ovoj godini nadmašiti lanjskih 987 novoregistriranih traktora (još 367 traktora – 91 komad mjesečno). Uvjet za to je da proizvođači traktora kompletiraju i nabave sve potrebne dijelove. Na taj način da skrate kašnjenja u isporuci za već ugovorene količine te rokove isporuke za nove narudžbe, smatra Franjo Dominković, dopredsjednik udruge prodavatelja poljoprivredne mehanizacije.

Pojedini brendovi zabilježili su i manji pad

U prvih 7 ovogodišnjih mjeseci povećana je prodaja novoregistriranih traktora većih snaga pa je npr. John Deere (i dalje najprodavaniji brand u RH) prodao 83 komada, 12 više nego lani. Case je prodao čak 26 komada, odnosno 90 % više nego lani. Claas je prodao 13 više nego lani, Deutz 7 i Valtra 3 komada. Istovremeno su Fendt, Massey Ferguson, New Holland i Steyr zabilježili blaži pad u odnosu na lanjskih prvih 7 mjeseci.

U razdoblju od 01.01. do 31.07. o.g. kod traktora manjih snaga porasla je prodaja Lamborghini, Kioti, Same, ali i domaćih Hittner traktora. Istovremeno su pad prodaje zabilježili Carraro, Ferrari, Goldoni i neznatno domaći Labinprogres.

U prvih sedam mjeseci ove godine prodano je 1199 kvadova (quad ili ATV – all terrain vehicle). To je gotovo dvostruko više nego traktora. Zato ne čudi da su i neki distributer i zastupnici koji su do sada prodavali i održavali samo traktore proširili svoju ponudu i na kvadove. Njih naša statistika, carina i Centar za vozila evidentiraju kao traktore. S kvadovima je u prvih sedam mjeseci u Hrvatskoj novoregistrirano 1822 „traktora“. S tom količinom smo nadmašili i prodaju u Sloveniji.

 class=
Prodaja kvadova u Hrvatskoj raste
povećana prodaja novih traktora
Prethodni članakNovi reprocentar za novi početak!
Sljedeći članakLeća – vrijedno povrće za dijabetičare
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.