Nova revolucionarna geometrija cisterne za gnojnicu i digestat – Bauer BSA Lowliner iznimno je kompaktnog dizajna, osigurava vrlo nisko težište spremnika, što osigurava iznimnu stabilnost na ravnom terenu, prilikom vožnje nizbrdo te na nagnutim terenima.

Linija Bauer BSA uvedena je u asortiman 2017. godine te pruža opciju koja najbolje odgovara profesionalnim operatorima/izvođačima, kao i velikim farmama s vlastitim postrojenjima za anaerobnu digestiju. Spremnici su visoke kvalitete i nemaju korozije unatoč tome što se, na primjer koriste već duže vremena i kroz njih prođe više tona gnojnice ili digestata za biljke. Novi asortiman cisterni za gnojnicu i digestate – BSA Lowliner sad objedinjuje Bauerov dizajn i izvedbu sa svim vrstama čelika tvrtke Bauer BSA, podružnice iz Njemačke.

Izvrsna zaštita od korozije

Zaštita od korozije ključna je značajka Bauer BSA. Zavareni čelični spremnici (cisterne) presvučeni su vruće pocinčanim slojem iznutra i izvana; tako dobivaju visokokvalitetnu obojenje i zaštitu. Dvostruki sloj zaštite od korozije pomaže u očuvanju postojanosti, kao i rastućoj prodaji Bauer BSA Profiline spremnika, koji se nude u standardnoj Bauer BSA plavoj ili u nekoj drugoj boji po izboru. Postoji nekoliko varijanti poklopca spremnika cisterne. Standard je zglobni poklopac s Ø 470 mm i preklopnim vijkom. Na zahtjev, može se naručiti hidraulični poklopac sa šarkama Ø 500 mm ili hidraulični klizni poklopac sa svjetlom od 650 x 500 mm. Klizni poklopac je idealan za punjenje odozdo kroz vanjsku pumpu za gnojnicu. Često se koristi posebno brtvilo koje sprječava istjecanje gnojnice čak i kod brzog skretanja.

""

Spremnici imaju značajnu težinsku prednost u odnosu na spremnike koje nudi konkurencija, primjerice spremnik (cisterna) kapaciteta 26 m³ je čak tri tone lakši od ekvivalentnog spremnika iste veličine i zapremnine, a u kombinaciji s velikim gumama imaju minimalni učinak sabijanja tla.

Lowlinerov spremnik (cisterna) – sustav s 2 komore

Od iznimnog je značaja najnoviji dodatak Bauer BSA liniji raspršivača – Lowlinerov spremnik (cisterna) koji je podijeljen u dvije komore, sa sustavom kontrole protoka koji osigurava da se stražnja komora najprije prazni, čime se i povećava okomito opterećenje tijekom postupka pražnjenja. Sustav automatski kontrolira da se stražnja komora uvijek prozrači, a nakon toga isprazni. Rezultat je značajan porast vuče, a prije svega kod primjene teških uređaja za distribuciju. Također, spremnik (cisterna) ima gotove utore za ugradnju velikih sklopova kotača. Težište je 25 cm niže nego kod cilindričnog spremnika, što daje stabilnost pri vožnji cestom i pri radu na nagnutom tlu. Spremnici od 12.000, 16.000 i 18.500 litara imaju ugrađenu usisnu cijev ( s lijeve ili desne strane) za punjenje i opremljeni su s BSA pužnom pumpom, kapaciteta 6.000 lit/ min.

""

Raznolike mogućnosti

Robusni kotač koji podnosi velika opterećenja s dodatnim kotačem daje kotačima izvrsne karakteristike vuče na cesti duž neravnih staza, a dizajn omogućuje upravljačkom sustavu veliki nagibni kut za upravljački sustav stražnje osovine, što smanjuje trošenje guma u oštrim zavojima. Na raspolaganju su zračni ili hidraulični ovjes s paraboličnim oprugama kod standardnih i kod čeličnih i poli tankera, koji su oboje dostupni u dimenzijama od 10.000 do 26.000 litara. Bauerovi spremnici dostupni su s nizom aplikacijskih sustava, a izbor istih ovisi o potrebama i namjeni; ovisno o različitim izgledima terena i usjeva, uključujući šipke za ispuštanje, izvedbe su razne: širina od 9 m, 12 m, 15 m i 18 m sve do standardnog dizajna; te do 21 m, 24 m, 27 m i 30 m. Tijekom postupka pripreme za transport, svi dijelovi se okreću u uspravnu poziciju kako bi spriječili kapanje iz fleksibilnih cijevi za ispuštanje. Vanjski dijelovi fleksibilne sekcije, koji mogu biti širine od 18 do 27 metara, ovisno o ukupnoj širini sekcije, presaviju se na glavnu sekciju za transport. Integrirani mehanizam za rezanje obrađuje bilo koju vlaknastu tvar u tekućini, a primjenjuje se kako bi se spriječila blokada u cjevovodu, a hidraulični mehanizam za isključivanje i zaustavljanje kapanja najjednostavnije je sredstvo pružanja pouzdane i učinkovite kontrole. Uređaji za ispuštanje gnojnice povezani su s Bauerovim profesionalnim raspršivačima, koji imaju pocinčano čelično podvozje koje podupire spremnike – srcolikog oblika od nehrđajućeg materijala ojačanog poliester smolama. Ovaj materijal osigurava značajnu uštedu na težini bez smanjenja snage i izdržljivosti.

""

S nastavkom za usisavanje – ‘’usisnim rukom’’ ili usisnom cijevi, može se usisavati izravno iz jame s gnojnicom ili pak iz drugog spremnika. S ovom opcijom silazak radi punjenja cisterne je nepotreban čime je omogućena velika udobnost. Uključeno je postolje za spajanje sa specijalnim postoljem s čvrstim okvirom. Postoji mogućnost da se postolje za spajanje ‘’nosi’’ na samoj cisterni, a omogućena je i upotreba s običnim postoljem.

Prethodni članakŠtetnik na trešnji i manji prinos
Sljedeći članakNewsletter – poziv na okrugli stol
Kristina Pawelitsch, mag.ing.agr.
Rođena je 1974. g. u Crailsheimu u Njemačkoj, a diplomirala je na Agronomskom fakultetu u Zagrebu na temu Valorizacija početnog rasta i potencijala rodnosti Lovranske trešnje. Urednica je Gospodarskog lista i autorica stručnih članaka iz raznih područja poljoprivrede, a surađuje i s udrugama iz područja poljoprivrede. Kristina Pawelitsch rođena je 1974. godine u Njemačkoj , u Crailsheimu. OBRAZOVANJE: • U Krapini završava srednju školu za prirodoslovno- matematičkog tehničara • 2002. diplomirala na Sveučilištu u Zagrebu, na Agronomskom fakultetu i stekla zvanje magistra inženjerka hortikulture. Diplomirala je na temu Valorizacija početnog rasta i potencijala rodnosti lovranske trešnje. • govori tečno njemački i engleski (Vodnikova škola, Zagreb , 6. stupanj poslovnog engleskog i završni stupanj konverzacijskog njemačkog u školi Sokrat u Zagrebu) RADNO ISKUSTVO: Od lipnja, 2017. godine urednica u Gospodarskom listu. Prijašnje radno iskustvo: radila u AQUAARTu kao projektant automatskih sustava navodnjavanja. Nakon toga radi kao referent nabave u Würth Group na poslovima uvoza i izvoza za strano tržište, pretežno Njemačka i Švicarska. Aktivni je član Udruge Akram (Udruga za hrvatsko savršeno naselje), a pisala je i u časopisima ''Vita'' i '' Sto posto prirodno''.