Velike kvadratne bale sijena su gušće nabijene i imaju znatno nižu toleranciju na vlagu. Raspon sadržaja vlage se kreće između 12 i 16 %, a za dugotrajnost skladištenja bez kvarenja važno je da vlaga ide bliže 12 %.

Visoki sadržaj vlage može izazvati termičku ekspanziju pa postaju vruće. Posljedice će biti množenje bakterija i plijesni pri čemu hrana postaje neukusna ili se potpuno pokvari. S druge strane, presuho sijeno je prekruto, a veliki dio hranivih tvari nestaje otpadanjem lista.

Brzi ovijači kvadratnih bala

Prednost brzih ovijača kvadratnih bala (naslovna slika, Brzi ovijač Mc Hale 998) je u bržem baliranju sijena balirkama visokog kapaciteta. Učinkovitije su za slaganje po kubnom metru prostora – iskoriste ga 100 %. Transport na velike udaljenosti je većeg kapaciteta i brži.

Male kvadratne bale mogu imati i veći postotak vlage 18-20 %, manje su zbijene pa se lakše prosušuju. Manji kapacitet malih balirki ima daleko manji učinak. Okrugle bale imaju gustoću ovisnu o ukupnoj masi. Tolerancija na vlagu je 15 %. Koriste laserski senzor. Standardna izvedba dolazi u varijanti prilagođavanja maksimalne brzine rada. S time se određuje veličina bale i kvaliteta zbijenosti. Omotava sve dimenzije bala: 80×60 cm, 120×160 cm te dvostruke kvadratne bale. Izrađuje se kao vučeni model, a traktor na hidrauličnoj poteznici treba imati 1 ventil s dvostrukim djelovanjem, te plutajući transporter – 1 ventil s jednostrukim djelovanjem.

Maksimalna brzina omotavanja bale je 40 okretaja /min. Hidraulički sustav ima visoku senzibilnost na opterećenje. Opremljen je kotačima koji imaju niski pritisak na tlo. Rezanje i zadržavanje bale je automatsko. Kontrola svih procesa je elektronička. Posjeduje konvejer za preuzimanje, utovar i istovar bale. Dodatnu opremu čini statički stol za omatanje i komplet daljinskog upravljača.

G3010 Q farmer, Foto: Agrotec machine

G3010 Q FARMER omatač bala

G3010 Q FARMER jeomatač četvrtastih bala s tri točke, a  opremljen je standardnim programskim upravljanjem. Rotirajući valjci su međusobno spojeni tako da proizvode efekt stezanja bala u kombinaciji s remenom. Omotač se može brzo prilagoditi različitim dimenzijama bala. Programsko upravljanje uređajem je bežično iz kabine traktora. Ravnomjerno omotavanje jamči široka traka, čak i u slučaju nepravilnog oblika bale. Ventil za zatvaranje brzine napajanja osigurava točno preklapanje folije. Standardna verzija stroja obuhvaća hidraulični nagibni stol s mehaničkim prilagođavanjem duljine trake. Sadrži traku s vodilicom i dva valjka za vođenje, a odlaganje bala je lijevo i desno. Hidraulična podizna osovina je prilagodljiva, ima zglobnu rudu te spremnik za 4 folije. Maksimalna duljina bale je 1,60 m za kvadratne i 0,90 – 1,50 promjera za okrugle, dok je maksimalna težina 1800 kg.

Tanco serija, Foto: Tanco Autowrap

TANCO Q SERIJA omatač bala

TANCO Q serija je serija omotača bala za četvrtaste i okrugle bale montiran na 3 točke, dakle nošena varijanta. Ima dva modela:Q 200 V s dvostrukim dispenzerom folije, dokQ 300 V ima tri opcije dispenzera. Višestruki dozatori s mehanizmom sklopive ruke omogućuju pouzdanu brzinu rada 65 – 80 bala/sat. Postavke za bilo koju dimenziju i oblik bale se mogu pohraniti u kontrolni panel. Postupak se radi kroz odabir bale čime se prilagođava valjak, brzina omotavanja, broj slojeva i preklapanja.

Senzori unutar valjaka registriraju položaj bale u vrijeme omotavanja i automatski izravnavaju balu za istovar, istovremeno proporcionalna hidraulika smanjuje vibracije i prilagođava brzinu. Bala se automatski učitava pomoću Auto-Load sustava i indeksira, a stroj ima komplet za mjerenje opterećenja, pa se bale postavljaju u položaj sa što manje opterećenja. Ovaj model ima i teleskopsko rezanje i pokretanje, a od dodatne opreme ima univerzalni adapter za montažu širokog raspona nosača.

Prethodni članakVrste ugljena za roštilj
Sljedeći članakNajveći problem u maslinicima je visina stabla i prekomjeran broj primarnih grana
Zoran Maričević, dipl.ing.agr.
Rođen je 1967. godine u Karlovcu gdje završava osnovnu i srednju školu. Diplomirao 1994.g. na Agronomskom fakultetu u Zagrebu na smjeru Ratarstvo. Od 1995.g. radi kao profesor stručnih predmeta u Prirodoslovnoj školi u Karlovcu, a od 2000.g. i kao Naslovni znanstveni asistent na Veleučilištu u Karlovcu. Rođen je 1967. godine u Karlovcu gdje završava osnovnu i srednju školu. Diplomirao 1994. godine na Agronomskom fakultetu u Zagrebu na smjeru Ratarstvo. Od 1995.g. radi kao profesor stručnih predmeta u Prirodoslovnoj školi u Karlovcu. Bio je aktivni sudionik Domovinskog rata, uključen kao branitelj na prvim crtama obrane grada Karlovca. Kao pripravnik radio je na Farmi Šumbar poduzeća PPK Karlovačka mesna industrija na poslovima Tehnologa biljne proizvodnje. Tamo je iz prve ruke kroz praksu stekao znanje i iskustvo. Od kraja 1995. do danas, zaposlen je u srednjoj Prirodoslovnoj školi u Karlovcu kao profesor stručnih predmeta u poljoprivredi, u više smjerova koje škola ima. Od 2000. godine radi i na Veleučilištu u Karlovcu kao Naslovni znanstveni asistent. Predaje na smjeru Lovstvo i zaštita prirode na Katedri „Proizvodnja hrane i hranidba divljači“. Piše stručne članke u više stručnih časopisa, a napisao je i knjigu „U gorske oaze“ kao stručno edukativnu literaturu za studente. Zbog popularizacije i edukacije najmlađih članova našeg društva napisao je i slikovnicu „Marko uči o životinjama“.