U sklopu ovogodišnje 26. po redu Međunarodne manifestacije Dani masline, krajem travnja je u Poljani na Ugljanu, uz niz zanimljivih događanja, održana pokazna rezidba i precjepljivanje maslina. U masliniku Denisa Grdovića okupilo se mnoštvo zainteresiranih, a radionicu je vodio dr. sc. Šime Marcelić s Odjela za ekologiju, poljoprivredu i akvakulturu Sveučilišta u Zadru, kojega smatraju najboljim praktičarem među znanstvenicima.

Najveći problem u maslinicima, posebno na otocima je visina stabla i prekomjeran broj primarnih grana. To smanjuje rodnu površinu i otežava berbu, rekao je Marcelić. Također, objasnio je ciljeve i načine rezidbe koju treba obaviti u veljači i ožujku.

Glavni ciljevi rezidbe masline u punoj rodnosti su smanjenje dominacije vrha, održavanje uzgojnog oblika i osigurati bržu zamjenu izrođenog djela te kontrola rodne površine. Iako su dobro poznati navedeni ciljevi rezidbe, na terenu se susreće niz loših primjera. Od slabe i nikakve do prekomjerne rezidbe. Sve to, uz neprovođenje drugih agrotehničkih zahvata dovodi do gubitka kontrole nad rastom stabla masline. To u konačnici rezultira smanjenom i neredovitom rodnosti, naglasio je Marcelić. Posebno je naglasio važnost izolacije vrha.

Važnost izolacije vrha

Izolacija vrha je važna tehnika u rezidbi kojom  kontroliramo rodnu površinu i održavamo uzgojni oblik, rekao je. Umjesto prekomjernih osnovnih rodnih grana treba ih svesti na četiri i to pod kutem od 45 stupnjeva, a ne 90 i više, kako je sada u većini maslinika.

Odgovarajući na brojna pitanja Marcelić je maslinarima skrenuo pozornost na proljetnu zaštitu masline od štetnih organizama poput paunovog oka, moljca i svrdlaša. Uz folijarna gnojiva u kombinaciji sa zaštitom ekološki prihvatljivim sredstvima na bazi bora i aminokiselina, što je ključno pred cvatnju maslina, Marcelić je kao jednu od važnih preventivnih metoda predložio odabir otpornih sorti.

U maslinicima u Poljani prevladava sorta Puljka, koja slično slično kao i Oblica, nema redovitu rodnost. Rađa svake druge godine. Zato i Denis Grdović, koji posjeduje 150 stabala maslina, planira dio njih nacijepiti na domaće i introducirane, rodnije sorte. A kako precijepiti masline detaljno je pojasnio Marcelić, počevši od izbora plemki i podloge za cijepljenje. Demonstrirao je klasičan način cijepljenja pod koru na više načina. Bitno je također da je podloga za cijepljenje na dobrom položaju u krošnji i da može samostalno preuzeti rast nove plemke koja će se razviti u novo stablo.

Šime Marcelić demonstrira navrćanje

Foto: Nedjeljko Jusup