Sredinom svibnja održano je tradicionalno ocjenjivanje plodova jagoda koje svake godine organizira Upravni odjel za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije, a u sklopu manifestacije „Dani zagrebačkih jagoda“.

Ove godine, ocjenjivački sud je ocjenjivao 9 sorata jagoda (Asia, Brilla, Sandra, Clery, Joly, Murano, Cantus, Vivara i Ania) na OPG-u Ciban kod Jastrebarskog. OPG Ciban bavi se vinogradarstvom i agroturizmom i ima okrupnjenih 20 ha u jednom komadu, što je u jaskanskom kraju izuzetak.

Uzorci jagoda

Uvodno je pročelnik Josip Kraljičković istaknuo kako Zagrebačka županija izdvaja 2,7 milijuna eura za potrebe poljoprivrede i ruralnog razvoja Zagrebačke županije, pa podupire i proizvođače jagoda, kojih je sve manje.

Treba reći da je u odnosu na 2022. prošle godine bilo 100 ha manje pod jagodama i bilježi se pad proizvodnje gotovo za trećinu. U Zagrebačkoj županiji je gotovo pola manje proizvedenih jagoda nego prije 5 godina, a 42 proizvođača ima prijavljenu proizvodnju jagoda na oko 13 ha, prema podacima Agencije za plaćanje. Proizvođači iz grada Zagreba imaju 42 ha, pa iz prostora zagrebačkog prstena dolazi svaka četvrta jagoda, naveo je Kraljičković.

Ocjenjivanja su korisna za proizvođače jagoda

Dodao je da su se ova ocjenjivanja pokazala korisna i za uzgajivače jagoda, koji mogu isprobati i nove sorte, ali i vidjeti reakciju potrošača koji sve više prepoznaju i traže određene sorte.

Na ovogodišnjem ocjenjivanju ima i novih sorata, što je pokazatelj da naši proizvođači jagoda prate trendove. Neke sorte ostanu na ocjenjivanju nekoliko godina, a neke nestanu i dolaze nove. No, osim što se teži novom sortimentu, treba proučavati i tehnologiju, udovoljiti zahtjevima sorte da bi se postigla kvaliteta, odnosno da bi se iskoristio potencijal te sorte, ustvrdila je prof. dr. sc. Martina Skendrović Babojelić sa Zavoda za voćarstvo Agronomskog fakulteta u Zagrebu, koja je stručno vodila ocjenjivanje.

Nakon što su ocjenjivači za svaku sortu dali ocjenu za veličinu, oblik i boju, čvrstoću, teksturu i sočnost, odnos šećera i kiselina, punoću okusa i aromu, najviše bodova skupila je sorta Cantus koja se po prvi put pojavila na ocjenjivanju i odmah je postala zanimljiva.

Cantus je mjesečarka, nešto tvrđe jagode, više kiselkastijeg, osvježavajućeg okusa, dobrih organoleptičkih svojstava i dosta je tolerantna na bolesti i štetnike, opisala je sortu prof. Skendrović Babojelić. Više o proizvođaču te jagode koja je uzgojena u hidroponskom uzgoju moći ćete pročitati uskoro.

Ocjenjivači jagoda i djelatnici Zagrebačke županije
Foto: Zagrebačka županija

Gradonačelniku Tomaševiću nisu bitni proizvođači, a domaće jagode sve je manje

Na ocjenjivanju je bio i potpredsjednik Udruge proizvođača jagoda Zagrebačke županije „Jagodni prsten“, Davor Vulje iz Klinča sela. On ima u proizvodnji 8000 sadnica i njegova obitelj zadnjih deset godina bavi se uzgojem jagoda, a prije toga cvijeća. Imaju uzgoj na 500 m2 profesionalnog plastenika, gdje jagoda dozrije ranije. Imaju i 1000m2 proizvodnje u običnom plasteniku. Na otvorenom nemaju jagode.

Ova godina je specifična, objašnjava Davor.

Počeli smo s berbom 8.4 – nikad tako rano. Čini nam se da klima koja se mijenja utječe i na kvalitetu jagoda. Vremenske nepogode su sve izraženije.Tako smo jedno jutro krenuli u berbu, a plastenici su bili okovani ledom na -5. Naravno, niske temperature i puno vlage uzrokuju i štete, ali i više zaštite od bolesti i poskupljuju proizvodnju.

Davor se nadao i boljem urodu.

Posadili smo zelene sadnice prošle godine u kolovozu. Još smo 4 puta dosađivali do sredine rujna, pa se jagoda nije najbolje razvila do zime. Očekivali smo obilniji urod. Inače imamo oko 3 tone, a sad će biti dosta manje. U početku smo isprobavali razne sorte, ali najbolje su nam se pokazale sorte clery i joly. Većinu jagoda prodam na kućnom pragu, oko 80%, a 20% na jednom štandu. Nije mi problem plasman, jer proizvedem onoliko koliko mogu prodati i ne dajem ništa na veliko. No, kolege iz Udruge imaju velike probleme s prodajom.

Sve je zahtjevnije proizvesti jagode, a do prodajnog mjesta je teško doći zbog natječaja koji je raspisao gradonačelnik Tomašević. Tako je proizvođačima jagoda zakup štanda neisplativ. To je prepolovilo broj članova, i sad nas ima samo 12. Domaće jagode će biti sve manje, a uvozne sve više, dok god ne bude sluha za domaće proizvođače, zaključuje Davor Vulje.

Foto: Goran Beinrauch

Prethodni članakNajveći problem u maslinicima je visina stabla i prekomjeran broj primarnih grana
Sljedeći članakSvakog se dana ugase 2 do 3 farme – tko je kriv?
Goran Beinrauch, dipl. ing. agr.
Goran Beinrauch, dipl. ing. agr. Glavni je urednik u Gospodarskom listu u kojem uređuje rubrike održiva poljoprivreda, agroekonomika, povrćarstvo, voćarstvo, vinogradarstvo, zaštita bilja, nove tehnologije i dr. Rođen je 1976.g. u Zagrebu, gdje je završio osnovnu školu, te XI. gimnaziju. Na Agronomskom fakultetu u Zagrebu diplomirao je na smjeru vrtlarstvo i oblikovanje pejzaža. Na Agronomskom fakultetu je trenutno i doktorand na poslijediplomskom studiju Poljoprivredne znanosti. Desetak godina bavio se uzgojem ukrasnog bilja u vlastitom rasadniku, a radio je i u poljoljekarni kao agronom - savjetnik. U Gospodarskom listu radi od 2010. godine, a glavni je urednik od 2015. godine i producira sadržaje stručne tematike u tiskanim, ali i digitalnim formatima. Od 2014.godine je i tajnik Društva agrarnih novinara Hrvatske. Organizator je i moderator na stručnim skupovima (seminari, konferencije, kongresi...) te panel raspravama, fokus skupinama i radionicama, a sudjeluje i koordinira u raznim nacionalnim i europskim projektima o poljoprivrednoj proizvodnji.