""Postupak ocjene sukladnosti traktora u 2015. godini

Tako je u 2015. godini (zaključno s 15.12.) kroz postupak utvrđivanja prošlo ukupno 1279 traktora kategorije T i 155 traktorskih prikolica (kategorija R). Od toga je 440 bilo novih i 839 rabljenih traktora, dok je traktorskih prikolica bilo 129 novih i 25 rabljenih. Vezano uz nove traktore, brojke se uglavnom odnose na proizvođače iz EU, budući da traktori iz Kine i Indije u velikoj većini nemaju potrebne certifikate za stavljanje u rad na EU tržištu. Što se tiče proizvođača, odnosno marke traktora, i u ovoj godini najzastupljeniji je bio JOHN DEERE, a poslije njega DEUTZ FAHR, kao što je uglavnom bilo i prijašnjih godina. Vrijedi spomenuti i domaće proizvođače tvrtke HITTNER i LABINPROGRES TPS koje su kroz postupak ocjene sukladnosti prošle s 40-ak Eco Trac-ova, odnosno 15-ak Tubera. Stvarni potencijal hrvatskog tržišta u realnim uvijetima lako bi mogao dosegnuti brojku od 1500 do 2000 traktora godišnje, što uvelike ovisi o agrarnoj politici i subvencijama Europske unije, odnosno korištenju EU fondova za kupnju nove poljoprivredne mehanizacije. Situacija u susjednim zemljama naspram Hrvatke nešto je bolja, ali zabrinjavajuće je to da je trend pada prodaje novih strojeva prisutan i kod naših susjeda, pa tako Austrija bilježi pad prodaje, kao i Slovenija, u kojoj 2015. godine prodano 1053 traktora odnosno 219 manje nego 2014. godine, dok je rabljenih traktora prodano dvostruko. U susjednoj Sloveniji New Holland se i dalje zadržao na prvom mjestu po prodaji s brojkom od ukupno 191 prodanih traktora.

Pad prodaje novih strojeva i trend porasta prodaje rabljene poljoprivredne mehanizacije Od novih strojeva koji su registrirani u Hrvatskoj, na vodećem mjestu je John Deere s 48 registriranih traktora zaključno s 30.11.2015., pa poslije njega Deutz Fahr s 27 traktora, kao i prošle godine, te na trećem mjestu New Holland s 23 registrirana traktora. U odnosu na 2014. godinu kada je registrirano odnosno prodano 313 traktora, 2015.godine prodan je ukupno 281 traktor(zaključno s 30.11.2015.), što govori da je trend pada prodaje ipak ublažen, ali oporavak u pravom smislu još nije ni započeo, ako uzmemo u obzir da se ranijih godina prodavalo u prosjeku 1500 traktora godišnje, sve do 2010 godine, kada je tržište naglo palo na prosjek od 500-ak traktora godišnje ili manje.

""

Zašto raste prodaja rabljene mehanizacije?

Zbog nejasne agrarne politike i zahtjevnih kriterija koje moraju ispuniti manja i srednje velika poljoprivredna gospodarstva, događa se da stabilnija zapadna tržišta rabljenu mehanizaciju prodaju većinom na tržišta istočne Europe i Balkana, izuzevši ovdje Rumunjsku, Bugarsku i Mađarsku, jer su to uglavnom tržišta koja su se stabilizirala ili na kojima prodaja novih traktora bilježi lagan porast . Rumunjsko je tržište primjerice nakon ulaska u EU pet godina bilježilo pad prodaje novih strojeva, dok se situacija na tržištu nije stabilizirala do konačnog rasta i povlačenja fondova iz EU. Porast prodaje rabljene mehanizacije i nestabilnost tržišta prepoznale su najviše strane tvrtke koje se bave prodajom rabljene poljoprivredne mehanizacije i vide svoju priliku na tržištima poput hrvatskog i slovenskog, a situacija je bila gotovo identična u Mađarskoj nakon ulaska u EU. Rabljeni strojevi koji se prodaju u Hrvatskoj, većinom dolaze iz Francuske, Belgije, Njemačke i Austrije, pa tako danas na našem tržištu postoji cijeli niz tvrtki i servisa za kupnju rabljene mehanizacije poput njemačke tvrtke BAYWA, koja je lider u prodaji rabljene mehanizacije u Njemačkoj, te najveći kupac Fendt-a i Claasa općenito. Sličnoj situaciji mogli smo svjedočiti prije desetak godina s porastom prodajnih salona rabljenih automobila dok se tržište autoindustrije nije donekle stabiliziralo. Tvrtka BAYWA u Hrvatskoj godišnje proda oko 300-400 traktora, što čini trećinu ukupne prodaje rabljenih strojeva. Osim njemačke tvrtke BAYWA, sve više prodaje bilježi i njemački PROFIAGRAR. Značaj tržišta rabljene poljoprivredne mehanizacije i priliku na tržištu od ove godine prepoznao je i vodeći svijetki proizvođač poljoprivrednih strojeva Claas, koji od sada nudi jamstvo na rabljene strojeve kupljene od strane Claas-ovih distributera, o čemu smo već ranije pisali u Gospodarskom listu, radi se o strojevima do 3 godine starosti.

""

Web platforme i portali za kupnju rabljene mehanizacije

Po statistikama prodaje, rabljena mehanizacija na našem je trištu zauzela veći udio prodaje, stoga se i kod nas tržište okrenulo sve popularnijoj kupnji strojeva preko „On line“ tražilica rabljene poljoprivredne i građevinske mehanizacije, te navodimo nekoliko najpopularnijih: Tractorpool je online platforma za kupnju rabljene poljoprivredne mehanizacije u vlasništu njemačkog LV-a (Landwirtschaftsverlag), koji ujedno izdaje specijalizirane časopise za poljoprivredu, poput Topagrara, DLG-a i Profija, specijaliziranog za poljoprivrednu mehanizaciju, te organizira niz seminara i edukacija. Ova web platforma je prisutna u većini zemalja EU, te Kini, Indiji, Korei, Japanu, Rusiji i Ukrajini s više od 20 000 posjeta dnevno. Mascus je jedna od najvećih online platformi za rabljenu mehanizaciju prisutna u 40-ak zemlja s više 3 000 000 posjeta mjesečno. Landwirt austrijska web platforma za rabljenu mehanizaciju platforma je koja je na našem tržištu vrlo popularna, iako je na razini europskog tržišta najmanja platforma za rabljenu mehanizaciju. Tržišta poput zemalja bivše Jugoslavije su objedinjena u jedno, pa se tako inačica austrijskog Landwirta kod nas pojavljuje na platformi Agropijaca koja upravlja sadržajem iz sjedišta u Srbiji. Technikboerse je trenutno najpopularnija tražilica rabljene mehanizacije koja je prisutna u više od 20 zemlja EU s više od 100 000 oglašenih strojeva svakodnevno, te prevedena na nekoliko jezika. Ova web platforma je digitalno izdanje njemačkog DLV-a, koji osim nekoliko poznatih digitalnih web izdanja organizira niz poznatih sajmova poljoprivredne tematike, te izdaje više od 40-ak poljoprivrednih časopisa. Važno je napomenuti da tvrtke popust BAYWA, Claas-a i Fendt-a imaju vlastite web platforme za rabljenu mehanizaciju koje su izgrađene na Technikboerse plaformi, odnosno ustupljen im je software. On line prodaja poljoprivredne mehanizacije postala je jako popularna, te lako dostupna i što je najbitnije, besplatna opcija kupnje svim poljoprivrednicima, što dakako ne znači da je ovakav način kupnje ujedno i najbolji, stoga navodimo pet prednosti i nedostataka kupnje „On-Line“.

""Osim navedenih portala i web platformi svakako preporučamo naš Gospodarski oglasnik na kojem kao pretplatnici Gospodarskog lista imate mogućnost svakodnevno postaviti besplatni mali oglas koji također objavljujemo i u našem tiskanom izdanju koje izlazi uz Gospodarski list svakog 15. u mjesecu.

Gospodarski oglasnik je web platforma i tiskano izdanje specijalizirano za prodaju rabljene poljoprivredne mehanizacije i usluga vezanih uz poljoprivrednu djelatnost u Hrvatskoj i regiji. Posjetite naš web oglasnik i kupujte ili prodajte vaše proizvode www.oglasnik.gospodarski.hr

Prethodni članakHrskavi jaffa minjoni
Sljedeći članakNewsletter 1/2016
Hrvoje Klekar
Rođen 1979.g. u Zagrebu, po struci ekonomist. Voditelj prodaje u Gospodarskom listu i autor članaka i reportaža na temu poljoprivredne mehanizacije. RADNO ISKUSTVO: Od 2010. godine djelatnik Gospodarskog lista na radnom mjestu voditelja prodaje. Stečeno iskustvo u prodaji i marketingu kroz rad u internacionalnim tvrtkama na pozicijama Voditelja prodaje,Specijalista za kanalski marketing,Direktora tvrtke kroz 17 godina radnog iskustva. Završena akademija za marketinške kanale, Gustav Käser sales management diploma te ECDL Microsoft diploma. PODRUČJA INTERESA: Poljoprivredna mehanizacija,ratarstvo, obnovljivi izvori energije, nove tehnologije, PR i marketing,channel marketing,prodaja,digitalne platforme,društvene mreže,razvoj novih projekata, novinarstvo.