U sklopu obilježavanja 70 godina postojanja finskog proizvođača Valtre, u prodajno-servisnom centru Poljoopskrba Međunarodna trgovina d.o.o. u Otoku kod Vinkovaca, premijerno je prezentirana G serija traktora među kojima se titulom ,,Tractor of the Year” u kategoriji Best of Utility ,,okitio” traktor G135 Versu.

-Mi smo u Hrvatskoj naš prvi model dobili početkom veljače te ga i sami isprobavamo prije nego ga ponudimo tržištu, istaknuo je Adam Dominković, voditelj prodaje tvrtke PMT, koja već punu 21 godinu zastupa finskog proizvođača na hrvatskom tržištu.

 class=
Unutrašnjost Valtre G135- robusnog ljepotana

Nova G serija donosi uštedu

Predstavljajući novu G seriju, Dominković je istaknuo kako je ona najnoviji odgovor na sve zahtjeve kupaca, a radi se o malom i kompaktnom traktoru, dizajnerski koncipiranom.

-S G serijom je prije svega kompletirana paleta proizvoda kako bismo kupcima ponudili mogućnost pametne i precizne poljoprivrede već godinama zastupljene u zapadnim zemljama. Sve je više zahtjeva za traktorima manjih konjskih snaga koji su višenamjenski te se od njih traži i da imaju mogućnost kompletne ponude elemenata pametne poljoprivredne, pa je upravo iz tih razloga G serija predstavljena kao potpuno novi model na razini Valtre kao proizvođača, istaknuo je Dominković, dodajući da uz to što u pametnoj poljoprivredi olakšava rad korisniku, čini ga učinkovitijim i puno jeftinijim s uštedom na repromaterijalu od 5 do 15 posto, a to onim proizvođačima s 50-ak hektara i više donosi znatne uštede sjemena, gnojiva i sredstava za zaštitu kroz petogodišnje razdoblje.

Ovo je zapravo prijelaz, jer je mali M ukinut i pojavila se G serija, što je traženi tip traktora koji zadovoljava što snagom, što mogućnostima. Riječ je o traktorima od 105 do 135 KS, maksimalne snage, s transportnim pojačivačem i do 145 KS, ali najveća prednost je u jednostavnosti korištenja traktora. Svim funkcijama upravlja se preko terminala, opcije mjenjača su iste u sva tri modela, međutim načini upravljanja funkcijama tih mjenjača su različiti i kao i same mogućnosti hidraulike od standardne, mehaničke do elektronskog upravljanja. Na Hi-tech i Active modelima se upravlja na osnovnom terminalu preko ručica za izmjenu brzina do prekidača za upravljanje funkcijama hidraulikom, a na Versu modelima s nagrađenom SmartTouch tehnologijom, upravljanjem preko zaslona osjetljivog na dodir, poput primjerice mobitela s time da je precizna poljoprivreda još jednostavnija, a GPS navigacija omogućava korištenje drugih funkcija, s naglaskom na sekcijske kontrole rada ISOBUS priključaka i primjenu varijabilnih normi pod automatskom kontrolom TaskDoc-a.

Zadovoljava potrebe velikih i malih gospodarstvenika

-Na razini Europe je ciljana procjena te klase traktora oko 35 000 komada godišnje, bez Rusije i Ukrajine. Tržište traktora u Hrvatskoj je malo, ali su u tom ukupnom broju oko 75 do 80 posto traktori do 110 -115 KS, a svega 15 posto otpada na traktore veće snage. To konkretno govori o našoj poljoprivredi koja je rascjepkana i mala pa je samim tim i veća potražnja. U susjednoj Sloveniji, ukupne brojke prodaje traktora su 30 do 50 posto veće u odnosu na nas, njihovo je stanje tržišta oko 85 posto u toj klasi. To su u pravilu traktori koji su najskuplji jer se koriste za manje poslove, prskanja, gnojidbe na prostorima od 50 do 100 hektara ili za one na manjim gospodarstvima od 20 do 30 hektara taj je traktor ,,Katica za sve”. Zato je Valtra kao proizvođač ušla u novu priču predstavljajući novu G seriju da bi napravili traktor koji zadovoljava potrebe i velikih i manjih u smislu obavljanja više zadaća s jednim strojem, ističe Dominković.

Nema sumnje da će ovaj ,,robusni ljepotan” osvojiti srca hrvatskih ratara i stočara jer sa svim svojim prednostima i naprednom tehnologijom omogućava udobnost i uživanje pri obavljanju poslova u poljoprivredi, a uz Connect, Care i Go uslugu, taj će posao obavljati još lakše i bezbrižnije, uz potpunu sigurnost i praćenje.

 class=
Adam Dominković voditelj prodaje u PMT d.o.o. kraj VALTRE G 135

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje