Sezam 2 električni traktor, sposoban je za rad u autonomiji te nema kabine, ali može doći i u kombinaciji s kabinom. Još je uvijek u fazi prototipa.

Nakon Sezamovog koncepta, odnosno autonomnog 8R, lansiranog početkom godine na CES-u, ovo je najnoviji prototip autonomnog i električnog traktora branda Johna Deerea, Sezam 2, autonomni i električni traktor. U akronimi Sezam nalaze su engleski pojmovi sa značenjem: Održiva opskrba energijom za poljoprivredne strojeve. Vozilo sadrži  bateriju od 1.000 kWh, a spojeni su na potpuno električni mjenjač. Punjenje se vrši s posebnim priključkom, smještenim na stražnjem dijelu vozila. Osnovna struktura ovog stroja čini se vrlo bliskom strukturi trenutnog traktora, s hidrauličkim prednjim i stražnjim podizanjem. Čini se da se vozilom može upravljati s daljinskog upravljača, ali i iz kabine. Model iz samohodnih motora za žetvu smješten je na prednjem dizanju stroja. Jednostavno se montira na sustav automatskog trokuta i može ga se brzo odvojiti.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakJohn Deere elektrificira kutiju traktora 8R410
Sljedeći članakKrone i Lemken udružili snage
Kristina Pawelitsch, mag.ing.agr.
Rođena je 1974. g. u Crailsheimu u Njemačkoj, a diplomirala je na Agronomskom fakultetu u Zagrebu na temu Valorizacija početnog rasta i potencijala rodnosti Lovranske trešnje. Urednica je Gospodarskog lista i autorica stručnih članaka iz raznih područja poljoprivrede, a surađuje i s udrugama iz područja poljoprivrede. Kristina Pawelitsch rođena je 1974. godine u Njemačkoj , u Crailsheimu. OBRAZOVANJE: • U Krapini završava srednju školu za prirodoslovno- matematičkog tehničara • 2002. diplomirala na Sveučilištu u Zagrebu, na Agronomskom fakultetu i stekla zvanje magistra inženjerka hortikulture. Diplomirala je na temu Valorizacija početnog rasta i potencijala rodnosti lovranske trešnje. • govori tečno njemački i engleski (Vodnikova škola, Zagreb , 6. stupanj poslovnog engleskog i završni stupanj konverzacijskog njemačkog u školi Sokrat u Zagrebu) RADNO ISKUSTVO: Od lipnja, 2017. godine urednica u Gospodarskom listu. Prijašnje radno iskustvo: radila u AQUAARTu kao projektant automatskih sustava navodnjavanja. Nakon toga radi kao referent nabave u Würth Group na poslovima uvoza i izvoza za strano tržište, pretežno Njemačka i Švicarska. Aktivni je član Udruge Akram (Udruga za hrvatsko savršeno naselje), a pisala je i u časopisima ''Vita'' i '' Sto posto prirodno''.