Proizvođači priključaka ne namjeravaju prepustiti tržište autonomnih vozila proizvođačima traktora.  Krone i Lemken, dva njemačka proizvođača, specijalizirana za sjetvu i obradu tla za prvu i izradu sijena za drugog, udružili su snage kako bi zajedno razvili autonomnu jedinicu prilagođenu radu sa svojom opremom.

Dizelski i električni pogon

Vozilo je opremljeno dizelskim i električnim pogonom ukupne snage 230 konjskih snaga. Struja se električno prenosi se preko ,,prijenosa i uzlijetanjaʺ snage. Vučno vozilo opremljeno je kompletnom pločom senzora koji prate okoliš i alate u radu, kako bi se osigurala sigurnost i kontrolirala kvaliteta rada. Upravljanje i nadzor jedinice provode mobilni terminali. Gradilišta i pripadajuće informacije prenose se putem komunikacijskog modula i podatkovne platforme Agrirouter.

Druga probna kampanja

Oba proizvođača oslanjaju se na svoje iskustvo s Isobus i TIM alatima kako bi osigurali komunikaciju između alata i vozila. Lemken i Krone već su uspješno testirali ova vozila prošle godine na mjestima za oranje, sjetvu i košnju, a nova kampanja testiranja započet će na proljeće.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakSezam 2 – električni i autonomni traktor
Sljedeći članakAmazone proširuje paletu svojih sijaćica
Kristina Pawelitsch, mag.ing.agr.
Rođena je 1974. g. u Crailsheimu u Njemačkoj, a diplomirala je na Agronomskom fakultetu u Zagrebu na temu Valorizacija početnog rasta i potencijala rodnosti Lovranske trešnje. Urednica je Gospodarskog lista i autorica stručnih članaka iz raznih područja poljoprivrede, a surađuje i s udrugama iz područja poljoprivrede. Kristina Pawelitsch rođena je 1974. godine u Njemačkoj , u Crailsheimu. OBRAZOVANJE: • U Krapini završava srednju školu za prirodoslovno- matematičkog tehničara • 2002. diplomirala na Sveučilištu u Zagrebu, na Agronomskom fakultetu i stekla zvanje magistra inženjerka hortikulture. Diplomirala je na temu Valorizacija početnog rasta i potencijala rodnosti lovranske trešnje. • govori tečno njemački i engleski (Vodnikova škola, Zagreb , 6. stupanj poslovnog engleskog i završni stupanj konverzacijskog njemačkog u školi Sokrat u Zagrebu) RADNO ISKUSTVO: Od lipnja, 2017. godine urednica u Gospodarskom listu. Prijašnje radno iskustvo: radila u AQUAARTu kao projektant automatskih sustava navodnjavanja. Nakon toga radi kao referent nabave u Würth Group na poslovima uvoza i izvoza za strano tržište, pretežno Njemačka i Švicarska. Aktivni je član Udruge Akram (Udruga za hrvatsko savršeno naselje), a pisala je i u časopisima ''Vita'' i '' Sto posto prirodno''.