""Četiri nova osnovna modela pogone najmoderniji AGCO POWER motori s 4 cilindra i 100-130 KS, koji su razvijeni upravo i posebno za nove tipove. Serija MF 5700 SL osim toga privlači i prvorazrednom preglednošću, uz najbolju okretnost na tržištu, te izvanrednom ukupnom efikasnosti. Kupac pritom profitira smanjenim troškom održavanja uz maksimalnu pouzdanost.

Prikladni za polje, transport, utovarivanje…

Osovinskim razmakom od 2,55 m i masom praznog vozila od oko 4,8 t, navedeni traktori nude istaknutu težinu po jedinici snage uz izvanrednu okretnost. Unaprijeđenim dizajnom kojim se osigurava neometani pogled i preglednost, te širokom paletom tvorničkih utovarivača, novi su traktori vrlo prikladni za utovarivanje i za razne radove na polju ili transport. To ih čini prvim odabirom za one pogone koji traže vrlo učinkovit i pouzdan stroj za različite radove uz optimalnu iskoristivost. Svoje nove traktore serije MF 5700 SL temeljimo na uspjesima serije MF 5600, te smo uz savršenu usklađenost uspjeli zadovoljiti zahtjeve klasičnih i kombiniranih pogona, a istovremeno smo pružili potrebnu snagu za srednje teške radove na polju. Ti kompaktni paketi snage pružaju maksimalnu okretnost na imanju, kod primjene s utovarivačem ili vozilom za miješanje stočne hrane i sl., te istodobno ostavljaju dobar dojam zadovoljavajućom snagom i razinom udobnosti kakvu nude serije većih dimenzija, tvrdi Campbell Scott, direktor marketinga tvrtke Massey Ferguson za područje Europe, Afrike i Bliskog istoka. Kako bi zadovoljila najstrože zahtjeve norme za ispušne plinove Tier 4, tvrtka je svoja rješenja istovremeno elegantno poboljšala. Zahvaljujući revolucionarnom i vrlo kompaktnom All-in-one SCR sustavu koji se može ugraditi s desne strane, praktički ispod kabine, serija MF 5700 SL nudi istu nepobjedivu preglednost kao i prethodnik serije MF 5600, bez dodatnih kompliciranih ili osjetljivih elemenata, dodaje Scott.

Model MF 5710 SL od 100 KS kupcu sada nudi mogućnost da osim modela MF 5610 s mjenjač Dyna-4 i motorom s 3 cilindra može odabrati i model s 4 cilindra iste snage, te se može odlučiti za djelomično ili potpunu automatsku izvedbu mjenjača Dyna- 4 ili Dyna-6.

Modele serije MF 5700 SL pokreće novi četverocilindrični motor AGCO POWER od 4,4 l, kod kojeg je efikasnost goriva nekoliko puta poboljšana u odnosu na prethodne modele. All-in-one SCR sustav s katalizatorom oksidacije dizelskog goriva (DOC) kompaktno je pričvršćen na desnoj donjoj strani kabine i tako integriran u koncept vozila da ne smeta i da je siguran. Ispuh je istih dimenzija kao kod prethodnih modela. Redizajnirana jedinica motora i čišćenja ispušnih plinova posjeduje poseban sustav raspršivača koji na najbolji način miješa ispušne plinove i čestice čađe dizelskog goriva s AdBlue. To se pokazalo najefikasnijim načinom smanjenja štetnih dušikovih oksida, a sustav osim toga ne treba održavati. Među ostalim inovacijama nalazi se i elektronički reguliran rasteretni ventil turbokompresora i novi common-rail sustav za ubrizgavanje četvrte generacije, koji dodatno poboljšavaju ponašanje u radu i ukupnu efikasnost.

Lider u tehnologiji motora i ispušnih plinova

Tvrtka je od 2008. krenula uvoditi SCR u tehniku utovarivanja i zahvaljujući takvoj odluci, koju je u međuvremenu slijedio gotovo svaki proizvođač traktora, bilo je moguće tehnologiju motora i koncept vozila budućih serija optimalno međusobno uskladiti i dizajnirati od prvog koraka u razvoju. To znači da se tehnologije, tj. serije kojima se pridržavaju najstroža pravila norma ispušnih plinova u vozilo komponiraju već na dasci za crtanje, pa ne nastaju nikakvi negativni utjecaji na snagu, efikasnost, održavanje, klirens ili vidljivost na sve strane. Inteligentnim povezivanjem tih naprednih tehnologija i pojedinačnih komponenti, znatno su se mogle smanjiti pogonske temperature motora. Time nije bilo potrebno povećati rashladnu jedinicu niti poklopac motora i zadržana je savršena preglednost dokazanoga koncepta neometanog pogleda iz kabine. Prorez za zrak kod poklopca motora redizajniran je i premješten zbog iskustava s prethodnim serijama, i to kako bi se povećao učinak hlađenja.

Najznačajnije specifikacije MF 5700 SL

• Ekonomični motori AGCO Power s 4 cilindra (Tier 4 final) s radnim obujmom od 4,4 l i All in One-SCR sustavom s DOC koji ne treba održavati
• Odabir između mjenjača Dyna-4 ili Dyna-6, u djelomično ili potpuno automatskoj izvedbi
• Kompletno nove MF opruge prednje osovine, efikasno i savršeno integrirane u vozilo – i kada je priključen utovarivač i/ili prednja hidraulika
• Odabir učinkovitih hidrauličkih sustava – CCLS sa 110 l/min ili Open Center High Flow 100 l/min ; upravljanje na dodir ili joystickom (opcije)
• Novi, veći zaslon u boji s mogućnostima individualnog podešavanja
• SpeedSteer
• Upravljački sustav Auto-Guide 3000 s inovativnom funkcijom Go-Modus
• Tvorničke pripreme za utovarivač

Funkcije mjenjača i AutoDrive za bolji rad

Svi modeli serije MF 5700 SL mogu se po izboru opremiti Powershift mjenjačima Dyna-4 ili Dyna-6, koji posjeduju vrlo omiljenu funkciju – pritiskom papučice kočnice prijenos se automatski isključuje i time ubrzava, primjerice rad utovarivačem. Neobvezni AutoDrive automatski prebacuje 4, tj. 6 stupnja pri radu u polju, ovisno o učinku, te prilikom transporta uvijek odabire optimalni prijenos. Osnovna funkcija dokazanog i visoko efikasnog mjenjača Dyna-6 nudi prebacivanje između 6 brzina u četiri skupine bez spojke i to po 24 brzina za vožnju naprijed i natrag. Prijenosnik Dyna-4 ima 16 brzina za vožnju naprijed i natrag, četiri Dynashift brzine u četiri skupine, a elektrohidrauličko upravljanje također omogućuje promjenu skupina bez spojke.

Prethodni članakKako otjerati vrane od sustava za navodnjavanje?
Sljedeći članakZavršeno poravnavanje računa za proizvodnu 2014.
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.