Suvremeni strojevi u poljoprivredi sve više traže multifunkcionalnost tj. mogućnost izvedbe više operacija od jednom. Tako se umanjuje efekt štetnog zbijanja i narušavanja povoljne mrvičaste strukture tla. Uz šire pneumatike na traktorima i pogonskim strojevima, minimalizacija broja zahvata zahvata je nužna.

Četveroredna sadilica GRIMME se može proširiti na više dodataka: kultivator, aplikator gnojiva i aplikator zaštitnih sredstava.Može se proširiti spremnik gomolja, dodati razne ploče za oblikovanje gredica i različite freze. Na kamenitim tlima se može ugraditi i separator kamena. Sadnja je vrlo precizna zbog snažnih ulagača gomolja u tlo. Prilagođava se sadnji različitih kalibracija gomolja. Preciznost se ogleda i u zadržavanju stalnog razmaka unutar redova. Takvoj sadnji najviše doprinosi manji razmak između prijenosnih elemenata i ploče za oblikovanje. Izrađuju se u varijanti sa posudicama ili samo sa trakom.

Sustav sapnica za aplikaciju zaštitnih sredstava stvara potpunu prekrivenost gomolja zaštitnim sredstvom.

 class=

Optimizirani utrošak sadnog materijala

Aplikacija gnojiva može biti i u mikrogranuliranom obliku izravno u brazdu. Clever planting sistem precizne sadnje optimalizira utrošak sadnog materijala. Gomolj se sadi u vrh humka, a gredice su ujednačene. Proklijali gomolj se spušta preko gumiranih djelova stroja tako da se ne oštećuje klica. Efektivni put od spremnika do tla je skraćen.

Dužina stroja je između 5 i 6 m ovisno o dodatnim elementima. Širina je 3,3 m, a visina 2,2 m. Širina redova za sadnju se može podesiti od 75 – 91,4 cm. Ona se prilagođava ovisno o raspoloživoj mehanizaciji za vađenje gomolja. Sadilice se izrađuju do 12 redne varijante. Minimalna snaga traktora za rad bez daske za oblikovanje je 70 KW dok sa uključenom daskom snaga se penje na 90 KW. Oblik stroja je prilagođen nepravilnim parcelama.

Prethodni članakZadnji dan za podnošenje Zahtjeva za potporu primarnim poljoprivrednim proizvođačima
Sljedeći članakVrhunski rasipači prilagodljivi potrebama ratara
Zoran Maričević, dipl.ing.agr.
Rođen je 1967. godine u Karlovcu gdje završava osnovnu i srednju školu. Diplomirao 1994.g. na Agronomskom fakultetu u Zagrebu na smjeru Ratarstvo. Od 1995.g. radi kao profesor stručnih predmeta u Prirodoslovnoj školi u Karlovcu, a od 2000.g. i kao Naslovni znanstveni asistent na Veleučilištu u Karlovcu. Rođen je 1967. godine u Karlovcu gdje završava osnovnu i srednju školu. Diplomirao 1994. godine na Agronomskom fakultetu u Zagrebu na smjeru Ratarstvo. Od 1995.g. radi kao profesor stručnih predmeta u Prirodoslovnoj školi u Karlovcu. Bio je aktivni sudionik Domovinskog rata, uključen kao branitelj na prvim crtama obrane grada Karlovca. Kao pripravnik radio je na Farmi Šumbar poduzeća PPK Karlovačka mesna industrija na poslovima Tehnologa biljne proizvodnje. Tamo je iz prve ruke kroz praksu stekao znanje i iskustvo. Od kraja 1995. do danas, zaposlen je u srednjoj Prirodoslovnoj školi u Karlovcu kao profesor stručnih predmeta u poljoprivredi, u više smjerova koje škola ima. Od 2000. godine radi i na Veleučilištu u Karlovcu kao Naslovni znanstveni asistent. Predaje na smjeru Lovstvo i zaštita prirode na Katedri „Proizvodnja hrane i hranidba divljači“. Piše stručne članke u više stručnih časopisa, a napisao je i knjigu „U gorske oaze“ kao stručno edukativnu literaturu za studente. Zbog popularizacije i edukacije najmlađih članova našeg društva napisao je i slikovnicu „Marko uči o životinjama“.