S novom Q serijom, Valtra je povezala sve najbolje od serije T i S te razvila pet modela s kontinuirano varijabilnim mjenjačima i masom praznog vozila od oko 10 t u rasponu od 230 do 305 KS. Početak lansiranja serije je ovog listopada.

Dizajn traktora serije Q temelji se na uspješnom dizajnu serija T i S. Što se motora tiče, Valtra također ostaje vjerna sebi: koriste se motori AGCO Power sa šest cilindara i obujma 7,4 l. U ponudi će biti pet modela od 230 do 305 KS. S masom praznog vozila od 9,2 t i snagom motora do 305 KS, Q serija je idealna i za rad u polju i za transport.

Boost mod

Uz iznimku najvećeg modela s 305 KS, svi modeli imaju ,,boost modʺ koji oslobađa dodatnih 20 KS. Maksimalni okretni moment iznosi 1.280 Nm.

Novi traktori Valtra serije Q imaju inteligenciju profesionalca i snagu zvijeri

Sa serijom Q, Valtra slijedi načelo Eco-power, a maksimalni okretni moment održava se konstantnim od 1000 do 1500 o/min. Pri niskih 1450 o/min, maksimalna brzina vožnje od 50 km/h postiže se kontinuirano varijabilnim mjenjačem što omogućuje nisku potrošnju goriva. Sve Valtre imaju isti dizajn. Hauba ima površinu za učinkovito hlađenje motora.

S 9,2 t serija Q je gotovo 2 t teža od serije T i može nositi gotovo 7 t. Kabina i prednja osovina imaju zračne opruge. Zajedno s dugim međuosovinskim razmakom, to bi trebalo osigurati dobro ponašanje u vožnji i visoku razinu udobnosti.

Poznata kabina sa SmartTouch naslonom za ruke

Kabina je već od ranije poznata iz serije T i opremljena je ,,pametnim upravljanjemʺputem ergonomskog SmartTouch naslona za ruke s polugom za vožnju. Terminal je prikladan za ISOBUS i omogućuje sva Valtra pametna poljoprivredna rješenja: počinje s radom ISOBUS uređaja, nastavlja se sustavom upravljanja, telemetrijskim rješenjima i vezom s agroruterom. Stoga, osim licence, jedva da postoje ograničenja za umrežavanje s računalom farme.

Udobna kabina nove serije Q s pametnim Valtrinim rješenjima

Tipična Valtra je ,,Unlimitedʺ, vrlo je udobna te je opremljena Subwooferima iz koje se može kontrolirati sustav podmazivanja i tlak u gumama, a može se i opremiti modernim paketima LED svjetlima. Serija Q proizvodi se u finskoj tvornici u Suolahtiju čiji postrojenje u potpunosti radi s obnovljivom energijom.

Izvor: https://www.agrarheute.com/

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakU e-savjetovanju Program komasacije poljoprivrednog zemljišta i natječaji za preradu i korištenje obnovljivih izvora energija
Sljedeći članakU Belici otvorena specijalizirana hladnjača za krumpir
Kristina Pawelitsch, mag.ing.agr.
Rođena je 1974. g. u Crailsheimu u Njemačkoj, a diplomirala je na Agronomskom fakultetu u Zagrebu na temu Valorizacija početnog rasta i potencijala rodnosti Lovranske trešnje. Urednica je Gospodarskog lista i autorica stručnih članaka iz raznih područja poljoprivrede, a surađuje i s udrugama iz područja poljoprivrede. Kristina Pawelitsch rođena je 1974. godine u Njemačkoj , u Crailsheimu. OBRAZOVANJE: • U Krapini završava srednju školu za prirodoslovno- matematičkog tehničara • 2002. diplomirala na Sveučilištu u Zagrebu, na Agronomskom fakultetu i stekla zvanje magistra inženjerka hortikulture. Diplomirala je na temu Valorizacija početnog rasta i potencijala rodnosti lovranske trešnje. • govori tečno njemački i engleski (Vodnikova škola, Zagreb , 6. stupanj poslovnog engleskog i završni stupanj konverzacijskog njemačkog u školi Sokrat u Zagrebu) RADNO ISKUSTVO: Od lipnja, 2017. godine urednica u Gospodarskom listu. Prijašnje radno iskustvo: radila u AQUAARTu kao projektant automatskih sustava navodnjavanja. Nakon toga radi kao referent nabave u Würth Group na poslovima uvoza i izvoza za strano tržište, pretežno Njemačka i Švicarska. Aktivni je član Udruge Akram (Udruga za hrvatsko savršeno naselje), a pisala je i u časopisima ''Vita'' i '' Sto posto prirodno''.