Zalijevanje, prihranjivanje, zasjenjivanje

U kolovozu se nastavlja ljetna njega sobnih biljaka. To znači redovito prihranjivanje jednom u dva tjedna i češće zalijevanje. Sve biljke koje cvatu (afelandra, begonija, gardenija, vodenika, pasiflora, spatifilum) prihranjuju se hranjivom za cvatuće sobne biljke, s većim sadržajem fosfora i kalija. Lisnate sobne biljke prihranjuju se hranjivom s većim sadržajem dušika koji potiče razvitak lišća i izboja. Svakodnevnim provjeravanjem supstrata koji se za vrućih i suhih dana brzo isušuje, izbjeći ćete neugodna iznenađenja. Nemojte dopustiti da vam biljke otpadanjem listova pokažu koliko su žedne. U toj fazi supstrat je potpuno suh, količina vode u biljkama pala je ispod kritične granice i svaki pokušaj da se nadoknadi ostat će bezuspješan. Većini sobnih biljaka škodi izravno sunce pa se one smještene na južnoj prozorskoj dasci trebaju sredinom dana zasjeniti.

Razmnožavanje

Neke sobne biljke razmnožavaju se reznicama u jeku ljeta kada su temperature visoke, a dovoljno je vremena da se ukorijenjene reznice razviju u snažne, mlade biljke do hladnih jesenskih dana. Pokušajte razmnožiti kameliju, i to vršnim reznicama bez pupova. Prije samog pothvata naoružajte se strpljenjem jer ukorjenjivanje traje oko osam tjedana. Otkrit ćemo vam tajnu da maslinasto obojeni izboji imaju veću šansu za uspješno zakorjenjivanje.

Klivija se može razmnožiti mladicama koje se razvijaju pokraj majčinske biljke. Pažljivo odvojite mladice s pripadajućim korijenjem i posadite u supstrat za sjetvu ili ukorjenjivanje. Do prve cvatnje proći će 3 – 6 godina.
Kolumneja se uspješno razmnožava reznicama stabljike uz temperaturu supstrata od 25° C, a jasmin (Jasminum officinale) napola odrvenjelim vršnim ili reznicama stabljike uz temperaturu supstrata od 20° C. Mladim biljkama otkidaju se u nekoliko navrata rastući vrhovi kako bi bujnije rasle. Tijekom kolovoza možete razmnožiti božićnu zvijezdu (Euphorbia pulcherrima) vršnim reznicama, a postrani izboji gomoljastih begonija (Begonia tuberhybrida) lako se ukorjenjuju.

Za neke biljke započinje razdoblje mirovanja

Kad počnu žutjeti listovi glorioze (Gloriosa rotschildiana) prestanite sa zalijevanjem i držite je suhom do ožujka. Početkom kolovoza postupno se obustavlja zalijevanje amarilisa, kako bi se biljci od listopada do prosinca osiguralo razdoblje mirovanja.

Sadnja lukovica i gomolja za sobnu cvatnju

Procvjetali sunovrati u božićno vrijeme! Zašto ne i u vašem domu? Već u kolovozu sade se posebno pripremljene lukovice sunovrata (Narcissus), a najpouzdaniji su primjerci iz skupine “Tazetta”, koji na svakoj cvatnoj stapci nose pregršt cvjetova. Posadite lukovice gusto, ali pripazite da se ne dodiruju. Vrhovi lukovica moraju viriti iz supstrata.
Gomolji frezije (Freesia) sade se koncem kolovoza za cvatnju u studenome. Lukovice i gomolje spomenutih vrsta držite u tami (pokrivene papirnatim tuljcem) dok se ne pokažu cvjetni pupovi, a tada ih premjestite na željeno mjesto. Održavajte supstrat vlažnim.

Sadnja gomolja mrazovca

U rujnu cvate mrazovac (Colchicum) i svi koji na vrijeme posade gomolje provest će uz njega nezaboravne trenutke. Uzgojni ciklus od sadnje gomolja do cvatnje traje svega nekoliko tjedana i uvijek je zadovoljstvo promatrati kojom se brzinom razvijaju stapka i cvijet. Tek što ste kupili gomolje i otpakirali ih, cvatne stapke već počinju izbijati. Zato nemojte zakasniti sa sadnjom koncem kolovoza. Za razvoj i cvatnju ne trebaju im voda ni supstrat, ali radi ljepšeg okružja posadite ih u male cvjetne lonce, po mogućnosti keramičke. Držite ih na prozorskoj dasci ili vani i ne zalijevajte. Idućih dva do tri tjedna uživajte u rađanju prekrasnih cvjetova i samoj cvatnji, jer će naglo započeti životni ciklus jednako brzo i završiti. Mrazovac je otrovan pa ga je bolje držati izvan dohvata djece.