S obzirom da 31. prosinca 2014. godine prestaje rok za provedbu izvanrednih privremenih mjera potpore proizvođačima voća i povrća potrebno je ukazati na nekoliko značajnih odredbi iz Delegirane Uredbe Komisije (EU) br. 1031/2014 od 29. rujna 2014. o utvrđivanju dodatnih privremenih izvanrednih mjera potpore proizvođačima određenog voća i povrća. Potporom proizvođačima voća i povrća bit će obuhvaćene aktivnosti provedene u razdoblju od 30. rujna 2014. do datuma kada će količine dodijeljene Republici Hrvatskoj biti iskorištene ili najkasnije do 31.prosinca 2014. godine.
Proizvođač će isporučiti primatelju jabuke i mandarine povučene s tržišta za slobodnu distribuciju u roku od pet dana od datuma izdavanja Certifikata o usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima ili najkasnije do 31. prosinca 2014. godine. Primatelj će potpisati i ovjeriti otpremnicu u roku od pet dana od datuma izdavanja Certifikata o usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima ili najkasnije 31. prosinca 2014. Nakon što od proizvođača primi jabuke, te potpiše i ovjeri otpremnicu, primatelj može isporučiti jabuke i nakon 31. prosinca 2014. godine krajnjem korisniku, ako su bile primjereno uskladištene.
Proizvođač će podnijeti zahtjev za isplatu potpore za postupak povlačenja s tržišta do 31. siječnja 2015. godine.

""

 
 
Prethodni članakHrana: od 13. prosinca 2014. jasnije označivanje na korist europskih potrošača
Sljedeći članakNewsletter 24/2014
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.