""Nakon objavljenih natječaja za dodjelu bespovratnih sredstava koji su uglavnom bili pogodni za veća poljoprivredna gospodarstva, konačno je raspisan natječaj namijenjen isključivo malim poljoprivrednim gospodarstvima, koja u trenutku podnošenja zahtjeva za potporu pripadaju ekonomskoj veličini iskazanoj u ukupnom standardnom ekonomskom rezultatu poljoprivrednog gospodarstva od 2.000 eura do 7.999 eura. Potvrdu o ekonomskoj veličini izdaje Savjetodavna služba. Također, u trenutku podnošenja zahtjeva za potporu poljoprivredno gospodarstvo mora biti upisano u Upisnik poljoprivrednih gospodarstva sukladno Zakonu o poljoprivredi. Zahvaljujući ovoj operaciji mali poljoprivrednici mogu od poljoprivrednog gospodarstva uspostaviti zaokruženu proizvodno prodajnu cjelinu.

Bitno je istaknuti kako je unutar ove operacije dozvoljena kupnja ili zakup poljoprivrednog zemljišta, uređenje i poboljšanje kvalitete poljoprivrednog zemljišta u svrhu poljoprivredne proizvodnje, zatim troškovi operativnog poslovanja poljoprivrednog gospodarstva, ali i stjecanje potrebnih stručnih znanja i sposobnosti za obavljanje poljoprivredne proizvodnje i prerade proizvoda.

Prihvatljive investicije

Prihvatljive aktivnosti odnose se na kupnju poljoprivredne mehanizacije, strojeva i opreme, kupnju domaćih životinja, jednogodišnjeg i višegodišnjeg bilja, sjemena i sadnog materijala, podizanje novih ili restrukturiranje postojećih višegodišnjih nasada. Isto tako prihvatljiv trošak je kupnja, građenje i opremanje zaštićenih prostora i objekata uključujući vanjsku i unutarnju infrastrukturu u sklopu poljoprivrednog gospodarstva u svrhu obavljanja poljoprivredne proizvodnje ili prerade proizvoda. Osim proizvodnog dijela prihvatljivo ulaganje obuhvaća građenje i opremanje objekata za prodaju i prezentaciju vlastitih poljoprivrednih proizvoda uključujući i troškove promidžbe vlastitih poljoprivrednih proizvoda. Visina potpore po korisniku iznosi 15.000 eura u kunskoj protuvrijednosti.

Bodovanje

Korisnik je dužan ostati unutar poljoprivrednog gospodarstva i zadržati poljoprivredno gospodarstvo najmanje pet godina nakon konačne isplate potpore iz ove mjere. Korisnik mora biti upisan u evidenciju korisnika kako bi mu Agencija za plaćanja dodijelila korisničko ime i zaporku kojima se prijavljuje u AGRONET.Osim kvalitetnog poslovnog plana u kojem se mora detaljno obrazložiti projekt i dokazati njegova isplativost i održivost, kod bodovanja projektne prijave važnu ulogu imat će i podatak da li je nositelj poljoprivrednog gospodarstva ili član obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva dugotrajno nezaposlena osoba, kao i da li se aktivnosti vezane za projekt provode na području koje se nalazi na otoku ili brdsko-planinskom području.

Zahtjevi za potporu mogu se početi popunjavati i podnositi u AGRONET-u od 12. svibnja 2015. a natječaj će biti otvoren do 12. srpnja 2015.

Sva pitanja zainteresirani mogu poslati na e-mail:
eufondovi@concessum.com
ili kontaktirati na mob: 099 2030 240

 

Prethodni članakSladoled s medenim preljevom
Sljedeći članakObjavljen natječaj za mjeru “Investicija u vinarije i marketing vina”
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.