Što učiniti da im vratite rumenilo u obraze?
Prije svega nekoliko riječi o uzgoju ove biljke:
Božićna zvijezda voli vlagu. Kako u zraku tako i u tlu. Potrebno ju je redovito zalijevati, no kao i kod većine biljaka, najbolje je zemlju probati prstom pa ako je suha biljku zalijte. Kad se voda iscijedi do tanjurića, izbacite suvišnu vodu kako lonac ne bi cijelo vrijeme bio u vodi.
Možete također, prilikom presađivanja, u cvjetni lonac staviti i malo šljunka koji će omogućiti bolju drenažu.
Ukoliko je zrak u prostoriji u kojoj biljku držite suh, može se desiti da odbaci lišće pri dnu lonca. U tom slučaju potrebno je barem jednom dnevno poprskati vodom po lišću.
Ako ste božićnu zvijezdu uspjeli sačuvati do početka proljeća i poželjeli je održati do iduće zime, evo što vam je činiti:
Zvijezda nije biljka koja podnosi niske temperature i mrazove. Zato je nije baš praktično zasaditi u vrt. Bolje ju je držati u loncu i iznijeti je u vrt kad nastupe više temperature i nestane opasnost od mraza , ili pak je zasaditi zajedno s teglom na vrtnu gredicu.
Odaberite mjesto s dosta svjetla (može i polusjenovito). Dobro ju je postaviti uza zid kako biste je sačuvali od jakih vjetrova. Zid će je očuvati od jakog preklapanja i mogućeg pucanja stabljike.
Važno je i svaka dva mjeseca porezati vrhove, jer ćete na taj način potaknuti bujniji rast, pogotovo u donjim dijelovima biljke.
Ukoliko ste odlučili biljku uzgajati više godina, bitno je naglasiti da je vrlo osjetljiva na razne bolesti pa ju je potrebno presađivati isključivo u zemlju kupljenu u cvjećari ili nekom vrtnom centru. Zemlja koju biste uzeli iz vrta nije sterilna i sadrži mnoge potencijalne uzročnike bolesti. Božićna zvijezda voli blago kiselo tlo.
Minimalna temperatura potrebna za rast ove biljke jest otprilike 7 °C, a najbolje uspijeva na 15 °C. Preporučljivo je izbjegavati iznenadne i velike promjene temperature jer one izazivaju šok u biljaka i djeluju destabilizirajuće za daljnji rast i razvoj.

(Pročitajte cijeli članak u novom broju časopisa!)

Prethodni članakKako popraviti miris i okus rakije?
Sljedeći članakIshrana i gnojidba voćaka
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.