""Stručna
komisija, sastavljena od predstavnika organizatora, Gospodarskog lista i
Infomarta Zagreb, pokrovitelja Hrvatskog društva biljne zaštite, te
sponzora AgroChem MAKS i Petrokemije, odabrala je 8 kandidata koji su
odabrani u finalni dio natječaja Izbora za najbolju poljoljekarnu, i to 4
male i 4 velike poljoljekarne.
Članovi stručne komisije obići će sve finaliste, a od ovog broja
predstavljamo prva dva finalista u svojim kategorijama. U narednim
brojevima Gospodarskog lista, sve do 1. rujna 2014. g. predstavit
ćemo i preostale kandidate.
Komisija će obilaskom na terenu, utvrditi i usporediti sve prednosti i
nedostatke, komparirati rezultate i donijeti odluku o izboru najbolje
poljoljekarne u svakoj od dvije kategorije. Na jesenskom sajmu u
Gudovcu bit će proglašenje pobjednika uz dodjelu priznanja i
nagrada.
Želja nam je ovom akcijom promovirati rad poljoljekarni u našoj zemlji i
posebno istaknuti one koje u svom radu iskazuju želju da svojim
zalaganjem ponude kupcima bolju i potpuniju uslugu i dodaju novu
kvalitetu svom poslovanju.
Ovogodišnji finalisti zaslužili su biti među osam najboljih.

                           

Izbor podržava

                

 
""   
""

Sve prijavljene kandidate možete pogledati OVDJE

Ovdje vam predstavljamo prve finaliste:

__________________________________________________________                          

""

                

 

""

  

 

 

""

Štedjeti znači kupovati u KTC-u

Nedaleko od središta Križevaca, u Markovićevoj 64, nalazi se manja poljoljekarna,
koja u svojih 95 m2, nudi velik izbor sredstava za zaštitu bilja, opreme za natapanje, sjemenskog i sadnog materijala i ostalih poljoprivrednih potrepština. Poljoprivredna ljekarna KTC Križevci počela je s radom 1997.godine u sastavu tvrtke KTC d.d. Križevci , koja je na hrvatskom tržištu punih 20 godina.

""

Obzirom na dugo razdoblje prisutnosti na tržištu, poljoprivrednu ljekarnu KTC odlikuje tradicija poslovanja. Od samih početaka zaposlenici svojim stručnim savjetima i osluškivanjem želja kupaca rade na proširenju asortimana, te doprinose zadovoljstvu kupaca. U sastavu tvrtke KTC d.d., od osnutka prve poljoljekarne Križevci do danas, posluje još 10 prodajnih poljoljekarni, s ciljem kontinuiranog osiguranja široke palete proizvoda za profesionalnu i hobi upotrebu u poljoprivredi. U poljoprivrednoj ljekarni KTC Križevci stalno je zaposleno dvoje djelatnika, a ovisno od sezone broj se povećava do 5 djelatnika. Pitanja kupaca upućena stručnim djelatnicima poljoprivredne ljekarne, najčešće su savjetodavnog karaktera, pa se stručnjaci trude da im svojim savjetima, znanjem i sugestijama pomognu u odabiru proizvoda.

Malena i šarena

Poljoprivredna ljekarna KTC odlikuje se širokim asortimanom robe, te se od već navedenog asortimana mogu naći mineralna i organska gnojiva, supstrati i zemlja za cvijeće, stočna hrana, životinje (jednodnevni pilići), oprema za natapanje, oprema za podrumarstvo i vinogradarstvo, alati za primjenu u poljoprivredi. U ponudi je više od 3.000 artikala, poljoljekarna djeluje uredno, a stručnost se nagrađuje vjernošću kupaca. Sa svim partnerima posluje se korektno, na obostrano zadovoljstvo. Zastupljena sredstva za zaštitu bilja dolaze iz svih renomiranih proizvođača i distributera, poput Agrochem Maks, Syngenta, Chromos Agro, Genera, Bayer, Orchem, BASF. U planu je i daljnje širenje prodajnih objekata s asortimanom poljoprivrednih ljekarni, jer su kupci prepoznali kompletnu, kvalitetnu uslugu koju dobivaju u KTC poljoljekarnama.

Uvjereni smo da takav segmenat tržišta i poljoljekarne imaju veliki potencijal, a mi ćemo se truditi da imamo što bolji asortiman i najpovoljnije cijene. Pravovremeno i kontinuirano osiguranje široke palete proizvoda za profesionalnu i hobi upotrebu u poljoprivredi, te povećanje broja kupaca i njihovog zadovoljstva. Širiti krug potrošača, a ponudu unaprijeđ ivati i poboljšavati – sve u cilju zadovoljnog kupca, smatra gospodin Stjepan Matejaš, voditelj poljoljekarne.

Praćenje konkurencije

Praćenje konkurencije s ponudom i cijenama, KTC-ov je svakodnevna zadaća, a cilj je ponuditi potrošaću konkurentne cijene i najbolji izbor. Redovito se prati stanje na tržištu, bilo da se radi o ponudama, novitetima, konkurentnosti. Najviše pažnje obraćaju na širinu ponude i cijene. Tijekom cijele godine, a osobito u vrijeme sezona za pojedine asortimane, trudi se kupcima ponuditi posebne akcijske ponude, prezentirane putem KTC-ovih akcijskih letaka i radijskih oglasa (Radio Križevci). Akcijske ponude najčešće su dvotjedne, a sve akcijske letke putem neadresirane distribucije dostavljaju u sva kućanstva na području Križevaca i okolice. Kao dodatne marketinške pogodnosti odobravamo posebne količinske popuste i odgode plaćanja putem kreditnih kartica. Za sve naše kupce unatrag nekoliko godina imamo i KTC klub vjernosti, u kojem se za svaku kupnju iznad 50,00 kn sakupljaju bodovi, koji se mogu mijenjati za razne poklone, popuste i mnoge druge pogodnosti, navodi Matejaš.

""

__________________________________________________________

""

                

 
""

 

""

Cipro, za vaš uspjeh u poljoprivredi

Ukoliko kupci traže savjete o primjeni i osobinama proizvoda, kao što su Yara mineralna gnojiva, asortiman za baliranje, postavljanje folija i konstrukcija za plastenike, načinu postavljanja mreža i konstrukcije za zaštitu od tuče, te sustava za natapanje, tvrtka Cipro s poljoljekarnom u Lepajcima, pravi je odabir.

"" 

Tvrtka Cipro svoje je poslovanje započela kasnih 1980-ih godina proizvodnjom plastičnih vrećica. 1992. godine Cipro postaje društvo s ograničenom odgovornošću, te započinje i intenzivniji rast poduzeća, a poslovanje temelji na veleprodaji i distribuciji repromaterijala za poljoprivrednu proizvodnju. Danas tvrtka ima 55 zaposlenih. Tri maloprodajna agrocentra kojima pokriva područje sjeverozapadne Hrvatske, otvorena su 2006. g., a od tada je otvoreno još 6 agrocentara. U agrocentru Cipro Lepajci rade 4 zaposlenika, od kojih su 2 diplomirana agronoma, 1 poljoprivredni tehničar i 1 prodavač. Pitanja koja postavljaju kupci uglavnom su vezana uz primjenu fungicida u vinogradima i voćnjacima, te tretiranja herbicidima u kukuruzu, pšenici, ječmu i ostalim kulturama, ovisno o vrsti korova, površini, te vremenskim uvjetima.

Velik broj dobavljača i poznatih svjetskih kuća

Cipro ima ukupno 450 dobavljača, domaćih i inozemnih. Prilikom odabira dobavljača, kvaliteta proizvoda primarni je faktor, kako bi kupcima ponudili najbolju moguću kvalitetu. Od domaćih dobavljača surađuju sa svim većim dobavljačima repromaterijala za poljoprivredu. Tvrtka Cipro zastupnik je mnogih svjetskih brandova koji svojim imenom jamče vrhunsku kvalitetu proizvoda; mineralna gnojiva Yara, folije za plastenike Plastika Kritis, Irritrol sustavi natapanja, veziva za baliranje Teufelberger, agrostretch folija SiloGrass, Tama mrežica za baliranje, Durpeta supstrati za profesionalni uzgoj, Tercomposti Stallatico, konjsko-goveđi gnoj u peletima itd. Desetak je proizvođača sredstava za zaštitu bilja, čiji broj varira između 200-250, ovisno o terminima prskanja u vinogradima i voćnjacima, ili pak intenzitetu pojave bolesti, dok u ratarskim uvjetima ovisi o sjetvi, te fazi rasta i razvoja kulture. Kako bi kupci i Ciprovi stručnjaci vodili evidenciju tretiranja, osmišljena je knjižica „Kalendar primjene zaštitnih sredstva“ u kojoj se bilježe relevantni podaci za svako tretiranje.
Poseban naglasak na nove tehnologije

Cipro nastoji stalno biti upoznat s aktualnim događanjima na tržištu i promptno im se prilagođava, te se prati poslovanje konkurencije. Najveća pažnja posvećuje se novim tehnologijama i proizvodima koji pridonose napretku u poljoprivredi, te isto prenose na hrvatsko tržište. U agrocentru organiziraju nagradne igre i natjecanja, a sljedeće predviđeno je natjecanje u kvaliteti vina, proizvođača vina – amatera, a najboljem slijedi nagrada; kompletna analiza vina u Ciprovom laboratoriju. U izradi je i projekt potrošačke kartice kojom bi kupci ostvarivali brojne pogodnosti.

Smatramo da će funkcija i promet poljoljekarni u područjima razvijene poljoprivrede slabiti, jer će veći poljoprivredni proizvođ ači surađ ivati izravno s distributerima i proizvođ ačima repromaterijala za poljoprivredu, dok će poljoljekarne nastaviti opskrbljivati manje kupce s manjim parcelama i okućnicama. Naše ambicije usmjerene su edukaciji poljoprivrednika, krajnjih kupaca, te razvoj novih tehnologija. Cilj nam je olakšati proizvodni proces, te omogućiti poljoprivrednicima da uz što manja ulaganja postignu maksimalne rezultate. Jedna od ambicija nam je i pomoć poljoprivrednicima u plasiranju gotovih proizvoda na tržište, spominje direktor tvrtke, Vladimir Cigula.

""

__________________________________________________________

                          

""

                

 
""

 

""

Zadovoljan kupac – naš je uspjeh!

Tvrtka Fitopromet
d.o.o. za poljoprivrednu proizvodnju i trgovinu osnovana je 1992. godine
sa sjedištem u Zagrebu. Od samog početka poslovanja djelatnost tvrtke
usmjerena je na poljoprivredne proizvođače, posebice vinogradare i
voćare. Od tada pa sve do danas, primarni cilj je ostao nepromijenjen –
stručno savjetovanje pri izboru i primjeni sredstava za zaštitu bilja i
gnojiva. Fitopromet d.o.o. je generalni distributer sredstava za zaštitu
bilja poznatih svjetskih tvrtki, ali obavlja distribuciju i svih
ostalih sredstava za zaštitu bilja registriranih na hrvatskom tržištu.

""U
svojoj ponudi ima široku paletu gnojiva koja osim nutritivnih, iskazuju
pozitivne učinke na suzbijanje bolesti i štetnika. Svoju je djelatnost
upotpunila i vlastitom proizvodnjom voćnog sadnog materijala. Danas je u
Fitoprometu zaposleno ukupno 33 djelatnika od kojih je 11 dipl. ing.
agronomije raznih usmjerenja. U sklopu tvrtke posluje i 5 maloprodajnih
centara.

Centar za profesionalce i hobiste

Centar za zaštitu bilja, voćarstvo i
vinogradarstvo, Bugarova 16, Lučko, otvoren je krajem 2012. g., kao
specijalizirana prodavaonica u kojoj krajnji korisnici mogu dobiti
kompletnu ponudu proizvoda prema svojim potrebama, besplatnu uslugu
savjetovanja i praktična rješenja za aktualne probleme. Svojim
suvremenim izgledom, opremljenošću i asortimanom, a nadasve
karakterističnom bojom, ovaj centar djeluje doista reprezentativno.
Međutim, najveća se vrijednost nalazi iza zidova-znanje, iskustvo,
stručnost i prepoznavanje potreba krajnjih korisnika. U Centru se može
naći hobi program za vrt i okućnicu kao i profesionalni program za uzgoj
i održavanje nasada, iz kojeg se izdvaja jedna od najsuvremenijih
agrometeoroloških stanica za kompjutorsku dijagnostiku i upotrebu u
intenzivnoj poljoprivrednoj proizvodnji.

Stručno i profesionalno osoblje

U Centru se organiziraju i stručne,
edukativne radionice iz područja zaštite bilja, gnojidbe i primjene
novih tehnoloških postupaka u proizvodnji. Dostupan je promotivni
materijal prilagođen za profesionalne korisnike, a posebno za amatere u
kojima su, uz pregled proizvoda, navedeni i orijentacijski programi
zaštite i gnojidbe po kulturama.

Poljoprivredne ljekarne
svakako imaju svoju budućnost, ali uz neminovne promjene u načinu i
organizaciji rada. Naša vizija je promijeniti ulogu poljoprivredne
ljekarne kao klasične maloprodaje proizvoda, u specijalizirane centre u
kojima će krajnji korisnici dobiti kompletnu uslugu na jednom mjestu,
rekla je voditeljica marketinga Margita Jurašin.

Trudimo se napraviti iskorak u
odnosu korisnik usluge-pružatelj usluge aktivnim učešćem korisnika u
kreiranju naše poslovne politike i njihovim uvažavanjem kao ključnog
suradnika u svemu što radimo. Uvjereni smo da je ovakav pristup i
interaktivan način komunikacije s krajnjim korisnicima pravi put kojim
ćemo pridobiti njihovo povjerenje i uspostaviti dugoročnu suradnju i
zadovoljstvo postignutim. S obzirom da je naše poslovanje usko povezano s
poslovanjem korisnika naših proizvoda i usluga, kao i stanjem
gospodarstva općenito, neminovno je stalno praćenje tržišta u svim
segmentima, nastavlja Margita Jurašin. Konkurencija na tržištu je
svakako potrebna, jer uvjetuje stalne promjene, poboljšanja i općenito
razvoj gospodarstva. U cilju kontinuiranog razvoja, postizanja i
održavanja konkurentnosti, razvijamo specifičnu strategiju i način
poslovanja s ciljem da budemo „drugačiji od drugih“, što postižemo
uvođenjem novih standarda poslovanja na način da ne pratimo trendove,
već ih sami uvodimo. Zadržati poziciju na tržištu i razvijati se
prilagođavajući stalnim promjenama, a prije svega biti prepoznatljivi po
načinu rada te korektnom i profesionalnom odnosu prema svim poslovnim
partnerima naša je nit vodilja, završava Jurašin.

""

___________________________________________________________________________

                        

""

                

 

""

 

""

Sjeme vama na usluzi i zimi i ljeti!

Na križanju svih
bitnijih pravaca, prije ulaska u Split, i nasuprot velikih trgovačkih
centara, na adresi Bilice II, 21 E, smjestila se tvrtka Sjeme d.o.o.
Otkako je 2012. godine sagrađena upravna zgrada s vrtnim centrom i
poljoljekarnom, mnogi kažu nema joj premca u Hrvatskoj. Zgrada raspolaže
s nekoliko etaža, a zanimljivo je da se određeni vrtni asortiman drži i
na krovu zgrade, čime se eksterijerno uređenje nastoji riješiti na
najbolji mogući način.

"" 

Iz nekadašnje firme Agrariacoop Zagreb 5 zaposlenika
je 1997. godine, započelo posao sa skladištem veleprodaje i malim
dućanom. Za 3 godine tvrtka je imala 15 zaposlenih, a posljednje 3
godine taj se broj kreće oko 50 zaposlenih, ovisno o sezoni. Danas osim
veleprodaje, koja je po mnogočemu vodeća u Hrvatskoj, Sjeme ima 6
prodavaonica, vlastitu biljnu proizvodnju, skupinu za projektiranje i
hortikulturno ozelenjavanje javnih i privatnih površina, za
projektiranje i ugradnju automatskog natapanja i natapanja uopće,
opremanje vodoakumulacija geotekstilom i specijalnim geodiafragmama.


U Sjemenu se snimaju filmovi

Odjel
natapanja u Agrocentru Sjeme, vjerojatno je vodeći u našoj zemlji. U
Sjemenu se snimilo i na tržište stavilo 5 filmova za poljoprivrednike i
proizvođaće, a pripremaju se još dva 60-minutna filma, s aktualnim
temama iz poljoprivredne proizvodnje, te 10-20 filmskih priloga, čime će
se popunjavati video portal na web stranici Agrocentra, www.sjeme.hr

Najavljene
restriktivne mjere u području poslovanja poljoljekarni, u odre đenoj
mjeri su neophodne, jer je ekološka svijest vrlo niska. Istovremeno,
takve mjere mogu imati i drugu krajnost, posebno kod usitnjenih
gospodarstava, kakvih je preko 80% u priobalnom pojasu, a takva su
gospodarstva na rubu egzistencije, te se zbog velikih troškova neće
uključiti u razna registriranja, koja bi ih još više gurala u
neimaštinu, pa nažalost može doći do raseljavanja i novih ekonomskih
emigracija, te je logično je da cće se smanjiti broj poljoljekarni,
spomenuo je direktor Kuvačić.


Sredstva za zaštitu bilja čine 15-20% ukupnog prometa

U
veleprodaji tvtke i u maloprodajama, prisutna su sva sredstva, koja su
aktualna u RH. Mnogi su preparati prema namjeni isti, čime se povećavaju
zalihe, ali i smanjuje njihova cijena, pa i trgovačke marže, što često
dovodi do ugrožavanja pokrića troškova poslovanja. Sjeme nema izravne
ugovore s proizvođačima, već se njihovi proizvodi nabavljaju u svim
većim trgovačkim, poljoprivrednim kućama, dok se njima isporučujuju
kvalitetni brendovi iz Sjemena kroz veleprodaju i predstavništvo
Varaždin, Sjeme je prisutno u svim poljosubjektima u RH. Primarna želja
je održati postojeći status na tžištu, koji nije zanemariv, povećati i
još više racionalizirati vlastitu biljnu i ostalu proizvodnju,
proširivati ekološku osvještenost. Konkurencija se prati jer se
nerijetko od nje može nešto i naučiti, dok su oči uvijek uprte na
tržište.

""
__________________________________________________________________________

                         

""

                

 

""

 

""

U Poljocentru sve za poljprivredu, sve za gradnju

Smještena na izvrsnoj lokaciji, u sklopu tržnog centra u
Ludbregu, poljoljekarna Poljocentar Ludbreg svoje kupce dočekuje
osmijehom ljubaznog i pristupačnog osoblja, i to je vjerovatno jedan od
razloga dobrog poslovanja, i stalnog vraćanja kupaca. Tvrtka Poljocentar
d.o.o. posluje neprekidno od 1992. godine, odnosno  punih 22 godine , a sjedište tvrtke je u Križevcima, u Obrtničkoj 12.""

Počeci Poljocentra

Kao i svaka tvrtka koja svoj početak zasniva na vlastitom kapitalu,
početak je bio skroman, ali konstantnim ulaganjem u poslovanje,
Poljocentar se razvio u tvrtku s više od 95 zaposlenih osoba, uz
kvalificiranu strukturu za potrebe rada u prometu s repromaterijalom u
poljoprivredi. Agronomi, odnosno specijalizirane osobe, osobito u
segmentu zaštite bilja, svakodnevno odgovaraju na upite, savjetuju i
preporučuju o postojećem asortimanu zaštitnih sredstava,
gnojiva,sjemena, o novitetima na tržištu, njihovim prednostima, te kada i
kako ih primjeniti. Agronomi se trude, u konačnici savjetom pomoći u
donošenju odluke, jer u velikom postotku, kada je riječ o većim
jedinicama površine, cijena je odlučujući faktor, a obzirom na velik
asortiman, agronomi zaista mogu ponuditi najbolji omjer kvalitete i
cijene.

Poljocentar danas

Kroz navedene 22 godine postojanja, postupno se tvrtka razvijala i
širila, kako prostorno tako i kadrovski, a sve s ciljem kako bi
udovoljili svim zakonskim propisima vezanim za poljoprivrednu
djelatnost. Osim poljoljekarne u Ludbregu, Poljocentar posluje u
nekoliko županija poput Bjelovarsko-bilogorske županije,
Koprivničko-križevačke, Krapinsko-zagorske, Zagebačke i Varaždinske
županije. Poljocentar se trudi da udovolji svim zahtjevima potrošaća,
ali i vrlo zahtjevnim uvjetima nabave od strane dobavljača i
proizvođača. Asortiman proizvođača proizlazi iz njihovih proizvodnih
programa, tako da broj artikala proizlazi iz stvorene potrebe putem
njihove logistike, dok broj proizvođača i dobavljača ovisi o njihovoj
poziciji na tržištu. Poljo centar je pružio pozicioniranje u svojim
poljoljekarnama svima onima koji na tržištu imaju što ponuditi svojima
kupcima, koji itekako prate sve proizvođače iz asortimana.

Situacija poljoljekarni u budućnosti
ovisi od mogućnosti ostvarivanja razlika u cijeni, koja je osnova
poslovanja bilo kojeg pravnog subjekta, pa tako i Poljocentra. Zbog
navedenoga, Poljocentar će održati u funkciji sva pos

Prethodni članakBakin kolač
Sljedeći članakNewsletter 15/2014
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.