Nordijska država na sjeveroistoku Europe, ograničena Baltičkim morem, Finskim i Botničkim zaljevom, ima posebnu klimu, ali i srdačne stanovnike te zanimljivu poljoprivrednu proizvodnju i oko 75 % površina pod šumama. Ono što za hrvatsko gospodarstvo predstavlja turizam, za Finsku je to drvna industrija. Zahvaljujući pozivu DG Agrija, glavne uprave Europske komisije za poljoprivredu i ruralni rzvoj i koja se bavi svim aspektima zajedničke poljoprivredne politike, Gospodarski list bio je jedini medijski predstavnik iz Hrvatske između 15 novinara iz drugih članica EU tijekom listopada kad je putovanje organizirano.

Mliječna farma od 1816.

Program je započeo posjetom srednje velikoj mliječnoj farmi Lindö Gård koja se prostire na 1.450 ha, od čega se 170 ha koristi za poljoprivredu, 1.100 ha čini šuma te ostatak kamenolomi i stijene. Jan de la Chapelle sa svojom suprugom i djecom vodi farmu koju posjeduju još od 1816. te imaju 5 stalno zaposlenih i tijekom ljetnog razdoblja nekoliko sezonskih radnika. Ukupno imaju 190 mliječnih krava i 140 mladih goveda, a mlijeko prodaju Vallio korporaciji koja prodaje razne mliječne proizvode i mlijeko na nacionalnom tržištu. O šumskom području brine se jedna od 3 velike nacionalne šumarske kompanije, MetsäGroup. Područje je to oštrije zime, specifične za regiju, no to im ne stvara probleme. Mužnja krava je robotizirana, kao i čišćenje staje.

Stara obiteljska kuća na farmi Lindö Gård

Uspješna proizvodnja sjemena

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo u vlasništvu je Marcus Wickholma, mladog poljoprivrednika i njegovog oca još od davne 1556. Proizvode, pakiraju i prodaju sjeme pšenice, ječma, zobi, graška, graha i livadne mačice, a prosječna godišnja proizvodnja iznosi od 500 do 800 tona. Dobivaju potporu o obliku izravnih plaćanja za područja s prirodnim ograničenjem te smatraju kako je podrška koju dobivaju od EU ključna za njihov razvitak i poljoprivredu u Finskoj općenito. Dio su sjemenske tvrtke, odnosno lanca Tilasiemen.

Marcus Wickholm
Na OPG-u Wickholm pakiraju sjeme za tvrtku Tilasiemen
Dosta je sredstava uloženo u silose na OPG-u Wickholm
Unutrašnjost silosa na OPG-u Wickholm

Gluten free proizvodi i uspješna tradicija

Stor-Tötar Gård, stara je farma čija djelatnost jest proizvodnja na oranicama i šumarstvo u jugozapadnoj Finskoj, gdje obitelj Maxa Schulmana živi oko 400 godina. Max injegova obitelj godišnje proizvedu između 400 do 600 tona obradivih kultura godišnje na oko 300 ha koje posjeduju od čega dio čine i šume. Svoje prinose isporučuju lokalnim mlinovima i farmama. Nešto izvoze i sami, ovisno o tržištu i uzgojenim kulturama. Max navodi kako bi potpora unutar Mjere 1 trebala biti fleksibilnija i kako bi se trebali u obzir uzeti vremenske (ne)prilike i različiti uvjeti rasta kultura. Njihovi proizvodi su bezglutenski, što je specifično za većinu proizvoda u Finskoj.

Stor-Tötar Gård farma
Max Schulman s prodajnim predstavnikom tvrtke Valtra
Mehanizacija na farmi Maxa Schulmana

Lokalno i svježe

Farma i kafić Lillbreds u vlasništvu su Gustava i Jenny Hildén, mladog bračnog para koji je kupio farmu 2016. Razvitkom farme osnovali su ljetni kafić i pekarnicu. U poljoprivrednoj trgovini prodaju vlastite proizvode, ali i drugo povrće i hranu iz okolice, a uzgajaju na oko 40 ha. Također, dio otkupljuju i supermarketi. Lokalno i svježe njihov je moto, a uz jagode i borovnice, uzgajaju i nešto povrća te žitarice. U 2019. godini prosječno su proizveli oko 8 tona jagoda po hektaru, 6.200 kg ječma/ha, 7.000 kg/ha ozime pšenice, a imaju 4 stalno zaposlena djelatnika i oko 15 sezonskih radnika svake godine. Godišnji obrtaj iznosi oko 600.000 eura.

Lillbreds gospodarstvo bavi se i uzgojem povrća
Novinari na farmi Lillbreds
Kelj pupčar

Crni angus iz organskog uzgoja

Gårdskulla Gard jedna je od najvećih farmi u Finskoj. Erik Johan Rehnberg je 1840. godine kupio farmu i danas je u vlasništvu iste obitelji, a njime upravlja peta generacija. 2011. odlučili su certificirati proizvodnju i započeli organski uzgoj govedine. Na 600 ha obradivog zemljišta, organski uzgajaju i grah, zob te raž, a posjeduju i 1.300 ha šumskog područja. Oko 350 Aberdeen crnih angus goveda drže u slobodnom sustavu. Osim poljoprivredom, bave se i turizmom, prodajom božićnih drvca, drva za ogrjev, posjeduju muzej starih traktora i poljoprivredne mehanizacije te drugih antiknih predmeta. Različite vrste subvencija iz EU-a vrlo su važne za naše gospodarstvo zbog kratke sezone, nordijske hladne klime i nižih prinosa u Finskoj, završava Gustav Rehnberg koji nas je ugostio na svojoj farmi.

Gustav Rehnberg sa svojom suprugom
Muzej obitelji Rehnber koja je godinama skupljala antivitete
Pasmina crni angus
Pakirane kobase s farme Gårdskulla Gard

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakNa rasporedu je Međunarodno ocjenjivanje rakija i likera čiji će šampioni biti predstavljeni na sajmu CROAGRO!
Sljedeći članakHEP EE solar plus
Ivan Stupnišek, mag. ing. agr.
Rođen 1985.g. u Zagrebu, gdje završava i Agronomski fakultet. Urednik u Gospodarskom listu i autor nekoliko stručnih članaka i znanstvenih radova. Član HND-a i DANH-a (Društva agrarnih novinara Hrvatske). OBRAZOVANJE: • U Zagrebu završava osnovnu i srednju školu za dentalnog tehničara, te poslije pripravničkog staža u Stomatološkoj poliklinici Perkovčeva u Zagrebu upisuje Agronomski fakultet. • 2010. završava preddiplomski studij Agroekologije, završnim radom „Prorjeđivanje cvjetova i plodova jabuke“ na Zavodu za voćarstvo i pod mentorstvom Gorana Fruka, dipl.ing.agr., čime stječe akademsku titulu prvostupnika inženjera agroekologije. • 2012. završava diplomski studij Ekološka poljoprivreda i agroturizam, diplomskim radom „Primjena hiperspektralne spektroradiometrije u kvalitativnoj procjeni spektralnih značajki tla“ pod mentorstvom doc.dr.sc.Ivane Šestak na Zavodu za opću proizvodnju bilja, čime stječe akademsku titulu magistra inženjera ekološke poljoprivrede i agroturizma. RADNO ISKUSTVO: Od 2014. godine urednik u Gospodarskom listu. Prijašnje radno iskustvo u DTC Sertić j.d.o.o. na radnom mjestu supervizora, B2B kampanje, ljudski resursi, u Stil pekarna d.o.o., kao prodajni predstavnik. U Interpunkt d.o.o. tijekom studija radio u marketingu (telesales), te u Bogadura grupaciji d.o.o. kao suorganizator i suvoditelj za Care International Organization i na radnome mjestu voditelja eventa za klijenta Zagrebačku banku. Stručnu praksu i terenski rad obavlja na Zavodu za opću proizvodnju bilja u okviru projekta prof.dr.sc. Milana Mesića „Gnojidba dušikom prihvatljiva za okoliš“, Zavodu za voćarstvo (stručni projekt), Zavodu za poljoprivrednu zoologiju (stručni projekt) i poljoprivrednoj ljekarni u Sesvetskom Kraljevcu. PODRUČJA INTERESA: Precizna poljoprivreda, ekološka poljoprivreda, obnovljivi izvori energije, integrirana zaštita bilja, stočarstvo, peradarstvo, nove tehnologije, PR i marketing, novinarstvo. ZNANSTVENE PUBLIKACIJE: Autor znanstvenog rada A2 skupine (CAB Abstracts, FSTA) Stupnišek, I.; Fruk, G.; Jemrić, T., (2011). Usporedba različitih tehnika prorijeđivanja cvjetova i plodova jabuke. Glasnik zaštite bilja, 34, 5; 12-16 (ISSN 0350-9664).