Hexagro farma, eng. Living Farming Tree je živa farma na stablu, revolucionarni vrt u interijeru koji koristi tehnologiju za brži uzgoj hrane koristeći istovremeno što manje prostora. Inovativni dizajn kombinira aeroponiku s rasvjetnim tijelima, punom automatizacijom, a modularna struktura po razinama utječe na optimizaciju prostora te određuje upotrebu vode kao i prinos, dopuštajući gotovo svakome da uzgaja kulture, takoreći, u bilo kojem prostoru.

Ciljevi ovakvog uzgoja su unošenje prirodnog ozračja u zatvoreni prostor, promocija urbanog pokreta gradskog poljodjelstva i stvaranje automatiziranog okomitog sustava farme u zatvorenom prostoru koji se može kontrolirati putem aplikacije. Sustav se može povećavati ili smanjivati putem modula, malih heksagonalnih konektora koji se slažu i prilagođavaju po potrebi. Sve je napravljeno od materijala koji se mogu u potpunosti reciklirati.

Aeroponika je proces uzgoja biljaka u atmosferi zraka ili magle bez upotrebe tla ili agregatnog medija (poznatog kao geoponika). Riječ “aeroponic” izvedena je od grčkih riječi: aer (ἀήρ, “zrak») i ponos (πόνος, “rad»). Aeroponska kultura razlikuje se od obje konvencionalne hidroponije, aquaponike i in vitro (biljna kultura tkiva). Za razliku od hidroponije, koja koristi tekuću hranjivu otopinu kao rastući medij i esencijalni mineral za održavanje biljnog rasta. Ponekad se smatra nekom vrstom hidroponije, budući da se voda koristi aeroponijom za prijenos hranjivih tvari.

""

Living Farming Tree koristi aeroponiku

Living Farming Tree – živo poljoprivredno stablo koristi aeroponiku, proces koji omogućuje urbanim uzgajivačima da uzgajaju usjeve bez tla ili pesticida i s oko 90 do 98 posto manje vode. Aeroponskom metodom korijenje biljka ima stalan pristup kisiku i hranjivim tvarima jer biljka u svojoj cjelini slobodno visi u zraku. Takvi sustavi štede 90% vode u usporedbi s hidroponskim, odnosno koriste samo 10% vode od potreba hidroponskog sustava.

Dobrobiti od Hexagro zelene farme, eng. Hexagro’s Living farming tree:
1. Znate porijeklo hrane i dobivate svježu hranu bez pesticida.
2. Uzgajate nekoliko vrsta svježeg i zdravog organskog povrća i voća.
3. Manje kupujete, a više uzgajate sami, dakle manje trošite i imate dobit od svoje vlastite hrane.
4. Niska potrošnja vode (ušteda 90%) i energije upotrebom aeroponike.
5. Povećanje lokalne proizvodnjeskupljanje uroda je u manje od dva mjeseca.
6. Redukcija stakleničkih plinova – zaštita okoliša s ovim cirkulatornim modelom.

Sustav niske potrošnje energije

Prema Hexagro-u, ovaj sustav koji ima nisku potrošnju energije omogućava i povećanje prehrambene vrijednosti biljaka za 150 posto. Održavanje ovakve kućne zelene farme svedeno je na minimum, slaže se u blokovima poput LEGO kocki, a sastoji se od modula, LED svjetla i senzora. Ovakvim načinom može se uzgajati zeleno lisnato povrće, klice, začinske biljke, biljke za filtriranje zraka ili mali plodovi poput jagoda. Hexagro se nada da će u budućnosti omogućiti na ovaj način uzgoj cvijeća (jestivog i nejestivog) ili uzgoj povrća poput patlidžana, rajčice ili paprike. Za sada se još ne zna točna cijena ‘’žive farme na stablu’’, ali je Hexagrova masovna kampanja u tijeku. Uz vašu pomoć, Hexagro će pretvoriti vašu kuću u zatvorenu farmu. Svatko, bilo gdje, može pristupiti zdravoj hrani, kaže izvršni direktor Felipe Hernandez. Poveznica na internetsku stranicu na kojoj možete dobiti više informacija je https://www.hexagrourbanfarming.com/.

""

Postavi pitanje autoru klikom ovdje
Prethodni članakKućni prijatelji
Sljedeći članakOstvarite dodatne prihode pčelarenjem
Gospodarski
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.