Hidrokultura je metoda uzgoja biljaka u otopini nutritivnih minerala bez zemlje. Biljke se mogu uzgajati s korjenjem uronjenim u otopinu mineralnih gnojiva ili u inertnom mediju kao što su glinopor, perlit, šljunak ili čak pijesak.

Od inertnih medija koriste se glinopor, kamena vuna, perlit i vermikulit. Mogu se koristiti i kokosova vlakna. Glinopor je kod nas na tržišu najdostupniji i stoga najviše korišten medij. Odlikuje ga velika poroznost tako da korjenju osigurava dovoljno vlage, koja se kapilarno diže do korjenja, te dovoljnu cirkulaciju zraka.

U ponudi dolazi u različitim veličinama kuglica na što treba obratiti pozornost kod kupovine. Poželjno je da glinopor nije pravilnog oblika. Kamenu vunu odlikuje velika moć apsorpcije tekućine. Perlit i vermikulit su prirodni minerali koji su pjenaste građe te također omogućuju vlaženje korjenja uz istovremeno osiguravanje zračnosti.

Lončanica s glinaporom

  Prednosti uzgoja u hidrokulturi

Uzgoj je jednostavniji, nema nagađanja kad je potrebno biljku zaliti ili prihranjivati. Konstantan je dotok vlage i zraka istovremeno te ne dolazi do raspadanja supstrata. Supstrat se može nakon upotrebe ponovno koristiti. Biljka ima konstantnu opskrbu hranjivim mineralima. Kod ispravnog uzgoja u hidrokulturi rizik truljenja korjenja je značajno smanjen i manji je rizik od raznih bolesti.

Originalne posude za hidrokulturu nemaju otvore na dnu nego sa strane u visini 3-5 cm od dna posude, koji služe za dotok vlage i zraka. Glinopor se u takve posude stavi do razine otprilike ¼ visine posude. Potom se na njega polaže korjenje biljke i zatrpava se glinoporom. Potrebno je često protresanje posude kako bi se kuglice dobro rasporedile između korijenja. Potom se posuda stavlja u ukrasnu posudu namijenjenu za hidrokulturu s vodomjerom. Ona pokazuje razinu vode u vanjskoj posudi te kad je potrebno zaliti biljku. U prvom mjesecu biljka se ne prihranjuje nego se zalije vodom bez gnojiva.

Ako nisu dostupne originalne posude za hidrokulturu, jednako dobar je uzgoj i u običnim posudama. One se mogu prilagoditi tako da se na dnu izbuši veći broj dodatnih rupa tako da se voda ne može zadržavati na dnu. Napravite test: ako tekuća voda odmah iscuri, posuda je primjerena za uzgoj u hidrokulturi.

Stavite sloj glinopora debljine cca 2-3 cm, do otprilike oko 1/4 visine posude. Obilježite na vanjskoj strani do kuda doseže sloj glinopora. Na glinopor se stavi biljka i dopuni glinopor kuglicama. Posudu s biljkom stavite u posudu u koju nalijte destiliranu vodu ili kišnicu i to najviše do oznake na vanjskoj strani posude tj. do tamo do kuda ste stavili samo glinopor.

 Čišćenje glinopor kuglica u hidrokulturi

Najmanje jednom mjesečno potrebno je pod tekućom vodom dobro oprati glinopor kako bi se isprale nakupljene suvišne mineralne soli – bijele naslage na površnom sloju glinopora. S vremenom se u podlošku u kojem stoje posude mogu pojaviti zelene alge. Tad ih je potrebno dobro oprati i isprati posude s biljkom pod mlazom vode.

Izvor: Gospodarski kalendar

Prethodni članakKako da vam proljetne lukovice cvatu za Božić?
Sljedeći članakLokarda ili plavica – visokovrijedna riba
Goran Beinrauch, dipl. ing. agr.
Goran Beinrauch, dipl. ing. agr. Glavni je urednik u Gospodarskom listu u kojem uređuje rubrike održiva poljoprivreda, agroekonomika, povrćarstvo, voćarstvo, vinogradarstvo, zaštita bilja, nove tehnologije i dr. Rođen je 1976.g. u Zagrebu, gdje je završio osnovnu školu, te XI. gimnaziju. Na Agronomskom fakultetu u Zagrebu diplomirao je na smjeru vrtlarstvo i oblikovanje pejzaža. Na Agronomskom fakultetu je trenutno i doktorand na poslijediplomskom studiju Poljoprivredne znanosti. Desetak godina bavio se uzgojem ukrasnog bilja u vlastitom rasadniku, a radio je i u poljoljekarni kao agronom - savjetnik. U Gospodarskom listu radi od 2010. godine, a glavni je urednik od 2015. godine i producira sadržaje stručne tematike u tiskanim, ali i digitalnim formatima. Od 2014.godine je i tajnik Društva agrarnih novinara Hrvatske. Organizator je i moderator na stručnim skupovima (seminari, konferencije, kongresi...) te panel raspravama, fokus skupinama i radionicama, a sudjeluje i koordinira u raznim nacionalnim i europskim projektima o poljoprivrednoj proizvodnji.