Božićni i novogodišnji blagdani dolaze nam u hladno i najtamnije doba kada su noći duge, a kratki dani često su dodatno zamračeni sivim oblacima. No baš tada većina nas provodi vrijeme u svojim domovima i u okupljanju s najmilijima. Upravo nam je zbog toga bitna ugodna i vesela atmosfera doma, a što je ljepše od dekoracije interijera živopisnim bojama i mirisima proljetnog cvijeća.

Upravo cvijeće privući najviše pažnje prilikom ulaska u nečiju kuću ili stan jer potpuno prkosi tami i hladnoći koju ostavljamo ispred vrata.

Za nas koji volimo sami uzgojiti svoje biljke

U predbožićno vrijeme možete u dućanima pronaći proljetne lukovice već zasađene i spremne za cvatnju, no sigurno ste se pitali kako to postići baš u ovo doba godine. Također ima nas puno koji jednostavno volimo sami uzgojiti svoje biljke i to mnogima pruža puno više sreće od kupovine gotovih sadnica. Uzgoj ovakvih proljetnih lukovica s ciljem da nam procvatu u vrijeme božićnih blagdana nije toliko kompliciran, no zahtijeva planiranje i nekoliko jednostavnih postupaka koje možete saznati u nastavku.

Kada započeti?

Nemojte odgađati kupovinu kad krajem kolovoza i početkom rujna u prodavaonice stignu prvi paketi lukovica. Upravo je to vrijeme kada trebate uzeti lukovice i odmah ih staviti u hladnjak na temperaturu od 4 °C kako biste ih prevarili da je došla zima. Ako imate manje pakete sa 8-10 lukovica možete ih samo tako kako su kupljeni (u vrećici s rupicama ili mrežici) staviti u hladnjak.

No, ako imate velike pakete gdje su lukovice gusto stisnute, najbolje bi ih bilo raširiti, odnosno prebaciti u veću mrežastu ili papirnatu vrećicu kako bi „imale zraka“ te ne bi došlo do kondenzacije i truljenja. Vrijeme trajanja hlađenja ovisi o vrsti, no opće je pravilo da one vrste koje u proljeće ranije cvjetaju trebaju i kraće razdoblje hlađenja poput visibaba, šafrana i šumarica.

Lukovice zumbula i narcisa na ukorjenjivanju u hladnom plasteniku

Trajanje hlađenja

1. skupina

Za točnu cvatnju oko Božića najlakše je uzgojiti vrste koje trebaju kraće razdoblje hlađenja. To su sljedeće vrste: šafrani (Crocus vernus), visibabe (Galanthus nivalis), drijemovac (Leucojum spp.), šumarice (Anemone blanda, A. nemorosa), presličice (Muscari spp.) i procjepak (Scilla spp.); spomenute vrste zahtijevaju razdoblje hlađenja od svega 8-10 tjedana, stoga vam mogu cvjetati već sredinom prosinca.

2. skupina

Vrste koje trebaju malo dulje hladno razdoblje od oko 12 tjedana su mini narcise (Narcissus sp.), zumbuli (Hyacinthus orientalis) i patuljasti lukovičasti irisi (Iris reticulata). Njih stoga morate staviti na hlađenje čim ranije, početkom rujna, kako bi vam cvjetale oko Božića.

3. skupina

Nažalost, ako početkom rujna kupujete vrste poput tulipana i krupnih narcisa nećete ih stići uzgojiti da procvatu za Božić, jer trebaju razdoblje hlađenja od oko 16 tjedana. No, ako imate svoje tulipane u vrtu možete ih nakon što su se listovi i stabljike posušili (početkom ljeta) izvaditi i skladištiti kratko na suhom i tamnom mjestu te ih zatim staviti na hlađenje početkom kolovoza. Na taj način će imati dovoljno vremena i mogu vam cvjetati oko Božića.

Važno je znati!

Vrste iz toplijih krajeva poput amarilisa (Hippeastrum sp.) ne zahtijevaju hlađenje, već njihove lukovice moraju proći razdoblje suhog mirovanja od sredine ljeta do sredine jeseni te će vam procvasti nakon što ih ponovno krenete zalijevati.

Irisi u trenutku unosa u grijani prostor

Postupak sadnje

Nakon što lukovice izvadite iz hladnjaka (najkasnije sredinom studenog) posadite ih površinski u teglice (tako da pola visine lukovice bude izvan supstrata) i držite na tamnom, prozračnom i prohladnom mjestu 2-3 tjedna da se ukorijene. To je u studenom već moguće i vani jer bi temperature u studenom trebale biti oko 10 °C, no bolje ih je držati u podrumu, garaži ili nekom natkrivenom mjestu kako biste ih zaštitili od mogućeg mraza i obilnih kiša koje mogu izbaciti lukovice iz teglica. Lukovice možete saditi u teglice vrlo gusto jednu do druge s malim razmakom tek toliko da se ne dodiruju.

Na primjer u teglicu promjera 12 centimetara sadi se po 3 zumbula, 5 narcisa te 7-9 šafrana, irisa ili presličica. Tijekom ukorjenjivanja supstrat bi trebao biti konstantno lagano vlažan, no ne premokar. Zalijevajte pažljivo pokraj lukovica ili u podložak ispod teglica jer se na mokrim lukovicama lako razvije siva plijesan (Botrytis cinerea). Kad se na lukovicama krenu nazirati cvjetni pupovi spremne su za unošenje u toplije prostorije gdje će procvasti u roku od oko 2-3 tjedna.

Cvatnja

Kad unesete teglice u grijane prostorije, bilo bi idealno prvih desetak dana držati ih podalje od izvora topline na vrlo svijetlom mjestu tako da se kvalitetno razviju listovi i cvjetovi i ne dođe do prebrzog sušenja lukovice. Nakon toga slobodno premjestite biljku na mjesto gdje će zasluženo biti u centru pozornosti i uživajte u njihovoj ljepoti. Ne zaboravite ih redovito  zalijevati, a nakon cvatnje držite ih na hladnijem prozoru te ih prvom prilikom u proljeće posadite u vrt.

Plan uzgoja lukovica za cvatnju oko Božića 2023.
 HladnjakVanjski prostorU kući 
SkupinaTrajanje hlađenja (2-4 C°)Sadnja i ukorjenjivanje (5-10 °C)Na prozoru (15° C)Cvatnja (18-22 °C)Trajanje uzgoja
1.25.9. – 5.11.6.11. – 26.11.27.11. – 10.12. od 18.12.12 tjedana
2.11.9. – 12.11.13.11 – 3.12.4.12 – 17.12. od 25.12.15 tjedana
3.7.8. – 12.11.13.11 – 3.12.4.12 – 17.12. od 25.12.20 tjedana

Izvor: Gospodarski kalendar