Pripremljena na pravi način riba je, bez sumnje, vrhunski gastronomski doživljaj. No, ova vrijedna namirnica zauzima cijenjeno mjesto u ljudskoj prehrani ne toliko zbog kulinarskih mogućnosti koliko zbog impresivnog nutritivnog sastava. Lokarda (plavica) spada u onu skupinu podcijenjenih i jeftinih riba koju ljudi neopravdano izbjegavaju.

Lokarda ima vretenasto tijelo, usko pri vrhu glave koje se širi prema sredini tijela te se ponovno sužava prema repnoj peraji. Repna peraja je izbačena pri vrhu i dnu a po sredini je duboko urezana. Leđa su joj zelenkasto-smeđe boje ispresjecana okomitim tamnim crtama.

Teško je razlikovati od njoj najsrodnije skuše. Karakteristike po kojima se razlikuju su sivkaste pjege na trbušnom i bočnom dijelu lokarde, dok je kod skuše taj dio tijela boje sedefa. Lokarda ima znatno veće oko od skuše. U Jadranu lokarde dosegnu do 45 cm dužine i 1,10 kg težine dok drugdje mogu narasti i do 3 kg. U Jadranu je vrlo rasprostranjena, ali se najradije zadržava na brakovima otvorenog mora uz koje i zimuje. Na proljeće se približava obali i kanalima. Lokarda na količinu od 100g ima 184 kcal, 19 proteina, 0 ugljikohidrata i 12 grama masti.

Energetska vrijednost u kombinaciji s visokovrijednim i lako probavljivim proteinima te bogatstvom vitamina i minerala poput vitamina B skupine, selena i joda, razlog su zašto nutricionisti veličaju lokardu. Ipak, glavni adut ove namirnice leži u profilu masnih kiselina odnosno impresivnom sadržaju omega-3 masnih kiselina koje organizam ne može sam sintetizirati, nego ih je potrebno unijeti prehranom.

Lokarda je nutritivno izrazito vrijedna, lako probavljiva namirnica. Izvor je biološki vrijednih bjelančevina, joda i selena dok istovremeno sadrži malo masti i ima niski sadržaj kolesterola. Selen zahvaljujući svojim antioksidacijskim svojstvima smanjuje učestalost pojave karcinoma prostate, pluća i debelog crijeva. Lokarda je vrijedan izvor višestruko nezasićenih masnih kiselina kojima se pripisuju brojni pozitivni učinci na zdravlje poput snižavanja koncentracije ukupnog kolesterola u krvi, usporavanje ateroskleroze i protuupalnog djelovanja. Aktualna je i nutricionistička preporuka da bi za bolje zdravlje, tjedno trebalo konzumirati barem 2 serviranja ribe od kojih bi barem jedna trebala biti plava riba poput lokarde.

Izvor: Gospodarski kalendar