Nesretnim je slučajem ozlijedio kralježnicu i ostao u invalidskim kolicima. No nije uzmaknuo. Danas, petnaestak godina nakon nesretna događaja, ruši sve predrasude. Bavi se poljoprivrednom proizvodnjom, vozi traktor, uživa u poslu kojega voli, a nosi i laskavu titulu najboljega mladog poljoprivrednika u 2021., prema glasovima čitatelja Jutarnjega lista.

– Mladim ljudima, koji se žele okušati u poljoprivredi, šaljem poruku da se može, da ništa nije nemoguće. Nije jednostavno, nije lako, ali uz puno volje, truda i rada – može se! – govori Ivan Palčić iz Vukovine, nositelj obiteljskoga poljoprivrednoga gospodarstva koje se bavi ratarstvom, a kao dopunskom djelatnošću i šumarstvom.

Od malih sam nogu u poljoprivredi. Uvijek sam htio biti uz blago, ostati na zemlji… No, kad se dogodila nesreća i kad sam ostao u invaldiskim kolicima, sve je na neko vrijeme stalo. Trebalo je vremena, a onda sam odlučio ići naprijed… Nije baš jednostavno, ali ja to volim i meni je lijepo. Ako nešto želiš raditi to moraš i voljeti – pripovijeda Ivan, koji na šezdesetak hektara uzgaja pšenicu, ječam, zob, tritikale, soju, uljanu repicu… Kupaca ima i proizvedeno uspije prodati.

Kad nije na polju, u traktoru, doma rješava papirologiju ili nešto popravlja, šarafi…, od jutra do mraka. Sudjelovao je i na natjecanju u oranju, a kad ima vremena igra stolni tenis i bavi se atletikom.

Najteže je što uvijek nekoga moram moliti da mi pomogne prikvačiti ili otkvačiti stroj, pomoći mi da uđem u traktor. Obitelj mi je najveća podrška, roditelji Stjepan i Mirjana i sestre Ana i Dora, a pomažu mi i susjedi, prijatelji…, kako koga ‘uhvatim’ i kako je tko slobodan – govori Ivan. Osim na polju, često je i u šumi.

Bavi se i prijevozom trupaca i ogrjevna drva, malčiranjem i održavanjem zelenih površina. Za pokretanje ove djelatnosti koristio je europska sredstva kroz Program ruralnog razvoja RH.

Svima želim poručiti “nikada ne odustaj!”. U životu će doći i puno teških razdoblja, ali ako se želi uspjeti i nešto postići nikada se ne smije odustati! – govori Ivan.

ivan palcic u invalidskim kolicima