Nesretnim je slučajem ozlijedio kralježnicu i ostao u invalidskim kolicima. No nije uzmaknuo. Danas, petnaestak godina nakon nesretna događaja, ruši sve predrasude. Bavi se poljoprivrednom proizvodnjom, vozi traktor, uživa u poslu kojega voli, a nosi i laskavu titulu najboljega mladog poljoprivrednika u 2021., prema glasovima čitatelja Jutarnjega lista.

– Mladim ljudima, koji se žele okušati u poljoprivredi, šaljem poruku da se može, da ništa nije nemoguće. Nije jednostavno, nije lako, ali uz puno volje, truda i rada – može se! – govori Ivan Palčić iz Vukovine, nositelj obiteljskoga poljoprivrednoga gospodarstva koje se bavi ratarstvom, a kao dopunskom djelatnošću i šumarstvom.

Od malih sam nogu u poljoprivredi. Uvijek sam htio biti uz blago, ostati na zemlji… No, kad se dogodila nesreća i kad sam ostao u invaldiskim kolicima, sve je na neko vrijeme stalo. Trebalo je vremena, a onda sam odlučio ići naprijed… Nije baš jednostavno, ali ja to volim i meni je lijepo. Ako nešto želiš raditi to moraš i voljeti – pripovijeda Ivan, koji na šezdesetak hektara uzgaja pšenicu, ječam, zob, tritikale, soju, uljanu repicu… Kupaca ima i proizvedeno uspije prodati.

Kad nije na polju, u traktoru, doma rješava papirologiju ili nešto popravlja, šarafi…, od jutra do mraka. Sudjelovao je i na natjecanju u oranju, a kad ima vremena igra stolni tenis i bavi se atletikom.

Najteže je što uvijek nekoga moram moliti da mi pomogne prikvačiti ili otkvačiti stroj, pomoći mi da uđem u traktor. Obitelj mi je najveća podrška, roditelji Stjepan i Mirjana i sestre Ana i Dora, a pomažu mi i susjedi, prijatelji…, kako koga ‘uhvatim’ i kako je tko slobodan – govori Ivan. Osim na polju, često je i u šumi.

Bavi se i prijevozom trupaca i ogrjevna drva, malčiranjem i održavanjem zelenih površina. Za pokretanje ove djelatnosti koristio je europska sredstva kroz Program ruralnog razvoja RH.

Svima želim poručiti “nikada ne odustaj!”. U životu će doći i puno teških razdoblja, ali ako se želi uspjeti i nešto postići nikada se ne smije odustati! – govori Ivan.

ivan palcic u invalidskim kolicima

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje