Inženjeri elektrotehnike Marin Maras i Paolo Sciavartini, mladi poduzetnici iz naselja Marasi blizu Vrsara, proizvođači su vrhunskog gina. Oni su vlasnici IMAGINE SPIRITS d.o.o., „craft“ destilerije sa sjedištem u naselju Marasi, mjestu blizu poznatom turističkom središtu Vrsar. Njihova priča, koja je krenula prije nekoliko godina, utkana je u imenu njihove tvrtke (Imagine Spirits; „imagine“ – sposobnost da se smisli nešto novo i „spirits“ kao proizvod destilacije, ali i kao odlika hrabrosti, energije i odlučnosti).

Kad je Marin s prijateljem Paolom počeo eksperimentirati s ginom, s destilatima je već imao neka iskustva. Svoju prvu destileriju rakija pokrenuo je prije dvadesetak godina. Taj je posao preuzeo i uspješno ga vodi njegov brat. Ideja o otvaranju gin destilerije rođena je prije 13 godina, u vrijeme dok je Paolo radio i živio u Barceloni. Bilo je to doba procvata gin tonika u Španjolskoj koji se postupno širio cijelim područjem Mediterana.

 class=
Marin Maras, vlasnik destilerije

Istra ima dvanaestak proizvođača gina, a cijela Hrvatska šezdesetak. Gin, žestoko alkoholno piće (udio etilnog alkohola 40 do 45 posto) konzumira se već nekoliko stoljeća. Bilo je to piće srednjeg staleža i siromaha i nikada nije imao primjerice status viskija, ali s vremenom se na bolje promijenila njegova pozicija na tržištu. Riječ je o osvježavajućem piću, osobito za ljeto, ali rijetko se pije sam nego u kombinaciji s tonicom.

Nama je trebalo oko godinu dana da pronađemo recept za svoj prvi Aronija gin, Pink Robin, testirajući više od 100 različitih vrsta bilja, začina i bobica. Kako bismo očuvali aromu i mirise dragocjenih sastojaka razvili smo vlastiti postupak destilacije, s dvostrukom infuzijom pare, koristeći ručno rađeni bakreni kotao. Naš gin Pink Robin dali smo prijateljima na kušanje i svi su ga vrednovali izvrsnom ocjenom. To nas je osnažilo da utemeljimo tvrtku 2019. godine i na tržištu se pojavimo za Božić 2019. godine. Pink Robin je dobio nekoliko prestižnih nagrada na raznim inozemnim i domaćim natjecanjima. Među zadnjima je zlatna medalja na Vinistri u kategoriji Gina. U zadnje dvije godine odradili smo dobar posao i u pandemijskim uvjetima smo naša dva gina „Midnight“ i rose „Pink Robin“ pretežito izvozili. Najviše u Italiju, Njemačku, Sloveniju, Veliku Britaniju, Dansku, Kanadu, te u Hong Kong, gdje smo i nagrađeni, rekao je Marin.

Osnovna sirovinska baza za gin pretežito je alkohol žitnog, odnosno poljoprivrednog porijekla, dok neki koriste i razne rakije. Marin i Paolo koriste destilirani žitni alkohol, više puta destilirani, tako da bude što žitniji, većinom od ječma. Alkohol uvoze iz EU, dok su začini koje dodajemo iz naše i susjednih zemalja. Iz Istre koriste lavandu, masline i aroniju.

Paolo je pojasnio kako je nastao i kakva je funkcija bakrenog kotla.

-Naš je bakreni kotao izrađen po mjeri portugalskih majstora i zapravo se koristi za proizvodnju esencijalnih ulja i parfema. Neki od začina koje koristimo za Pink Robin, vrlo su osjetljivi, poput cvjetova lavande, gorke naranče, monaškog papra, kore limuna i grejpa. Samo destilacija na „paru“ omogućava najbolju ekstrakciju aroma i mirisa. Bakar apsorbira sumpor čija je prisutnost u destilatu nepoželjna i smanjuje mogućnost kontaminacije bakterijama te poboljšava kvalitetu i aromu konačnog proizvoda. Bitna je i činjenica da se ne koriste arome, šećer i umjetne boje prije, a ni poslije destilacije, istaknuo je Paolo.

Pink Robin

Suprotno većini „aromatiziranih“ (flavoured) ginova slatkastog okusa, Pink Robin zadržava suhoću. To je karakteristika klasičnog londonskog Dry gin-a, pa se može koristiti i za klasične koktele  poput Dry Martinija i Negronija. Stoga je zasluženo nagradu za najbolji hrvatski Flavoured gin osvojila istarska destilerija Imagine Spirits za svoj gin Pink Robin. Koliko je ovaj gin na dobrom glasu zorno potvrđuju Grand Gold na International Trophy u Frankfurtu i zlatna medalja na Međunarodnom sajmu GAST u Splitu. Zlatnu medalju osvojio je i na 3. Međunarodnom ocjenjivanju rakija, likera i ginova u Zagrebu.

Marin i Paolo glede plasmana uspješni su i na stranom i na domaćem tržištu. Planiraju širiti paletu proizvoda te žele urediti kušaonicu. Godišnja proizvodnja je 10 do 15 tisuća boca i očekuju da će ova treća godina poslovanja biti puno bolja od prethodne dvije. Cjenovno je njihov gin negdje na sredini, nisu najjeftiniji, ali ni najskuplji, boca (0,5) je 200 kn.