Utjecaj planeta koji kruže u svemiru ima upliva i na rast i razvoj života na Zemlji. Svi smo svjesni činjenice da je udarom asteroida iz svemira prestalo carstvo divovskih gmazova – dinosaura i krenuo razvoj malih bića koje danas poznajemo pod nazivom sisavci. Promjenom klime mijenja se i biljni pokrov na Zemlji. Tako mjesta velikih paprati preuzimaju biljke sjemenjače.

Nisu samo tako drastične promjene uvjetovale drugačiji razvoj biljnog svijeta na zemlji. Postoje i one finije nijanse djelovanja planeta na rast biljaka.

Istraživački rad Marie Thun

Kroz Sjetveni priručnik Marie Thun već više od 60 godina izučava se djelovanje različitih konstelacija zvijezda na rast biljaka. Maria Thun počinje sa svojim istraživanjima 1952. godine. Tada uzastopnom sjetvom rotkvice kroz 10 dana opaža promjene u klijavosti, načinu rasta i formiranja korijena pa i veličine same biljke. No „istraživačka radoznalost“ ju tjera da ponavlja eksperiment svake godine.

Nakon devetogodišnjeg istraživanja opaža sljedeće; utjecaj kozmičkih ritmova koje na Zemlju proslijeđuje Mjesec ispred zviježđa zodijaka koristeći pritom klasične elemente – zemlju, vodu, zrak/toplinu i svjetlo. Mjesec tijekom svog 27-dnevnog puta ispred zviježđa zodijaka na Zemlju proslijeđuje sile preko klasičnih elemenata koje oblikuju korijen, stabljiku i list, cvijet i plod biljke. Za sve kultivirane biljke karakteristično je da razvijaju pojedine organe. Tako na temelju iskustava biljke dijelimo u 4 grupe. To su biljke korijena (mrkva, cikla, peršin, celer..), biljke lista (salata, špinat, začinsko bilje..), biljke cvijeta (cvjetača, suncokret, lan..) i biljke ploda (voće, žitarice, paprike, rajčice..).

Za poljoprivrednike koji rade s biljkama postoji i nepovoljno vrijeme za rad. To su vremena kad je pomrčina, čvorni položaj Mjeseca ili planeta i druge negativne konstelacije.

Ciklus punog i mladog Mjeseca

Očigledan nebeski ciklus za rad u vrtu je ciklus punog mjeseca, jer izmjenu Mjesečevih faza možemo vidjeti vlastitim očima. Tako rezidbu obavljamo u vrijeme opadajućeg mladog mjeseca jer je tok biljnog soka u korijenu i tek kreće prema vrhovima biljaka. Idealno vrijeme za sjetvu je dva do tri dana prije punog mjeseca. Tada posijano sjeme dobro klija i daje dobar urod.

Detaljne upute za rad u skladu s konstelacijama zvijezda dane su u Sjetvenom priručniku. On se svake godine izdaje krajem tekuće godine (u prosincu) za narednu uzgojnu godinu. Možete ga nabaviti i preko Gospodarskog lista i tako si olakšati praćenje povoljnih uvjeta za rad s biljkama i pčelama.

Izvor: Gospodarski kalendar

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje