""

Korijen i cvijet maslačka


Najviše ljekovitih tvari nalazi se u korijenu maslačka koji se vadi u rano proljeće ili u kasnu jesen. Opere se, očisti od nadzemnih dijelova i suši na temperaturi do 40ºC. Deblje korijenje dobro je uzdužno prerezati. Od ljekovitih tvari sadrži seskviterpenske laktone, sterole (taraksosterol), derivate kavene kiseline, kalij i inulin.  Osušen korijen je bez mirisa i ima sluzavo slatkasti okus. Pripravci od korijena maslačka pomažu kod dijabetesa, poboljšavaju rad jetre, pospješuju izlučivanje žuči, djeluju na smanjenje kolesterola, potiču metabolizam i poboljšavaju detoksikaciju organizma, potiču probavu, pomažu kod kožnih bolesti, reumatskih tegoba i bolesti bubrega. Gorke tvari pojačavaju rad bronhijalnih žlijezda i olakšavaju iskašljavanje. Prema nekim ispitivanjima maslačkom se može smanjiti i sklonost ka stvaranju žučnih kamenaca.

Pripravljanje čaja: 1 čajnu žlicu suhog, usitnjenog korijena staviti u hladnu vodu, zagrijati do vrenja i lagano kuhati oko 5 minuta. Maknuti s vatre i procijediti. Čaj piti 2-3 puta dnevno pola sata prije jela.
Pripravljanje kapi: 50 g suhog, usitnjenog korijena močiti u 250 mL 70% alkohola oko 3 tjedna, uz povremeno miješanje. Procijediti u tamnu bočicu i piti 2-3 puta po 25 kapi u malo vode.
Zdrava kava:  korijen maslačka oprati, očistiti od suvišnih dijelova i dobro osušiti. Samljeti u električnoj mješalici i skuhati kavu kao od pravih zrna kave.

Piskavica


Piskavica, grčko sjeme, prosenica, grčko sijeno ili jarčev rog (Trigonella foenum-graecum L.) raste kao samonikla biljka u zapadnoj Aziji, a uzgaja se u Maloj Aziji, Egiptu, Indiji, Kini, Maroku, te u zemljama oko Sredozemnog mora. Dobro uspijeva i kod nas u Dalmaciji. Jednogodišnja je zeljasta biljka iz porodice lepirnjača, tj. mahunarki (Fabaceae) koja naraste u visinu do 50 cm. Ima valjkastu, pomalo dlakavu stabljiku svijetlozelene boje, obično uspravnu, a samo ponekad puzavu, razgranjenu u gornjem dijelu. Trodijelni listovi, po obliku slični djetelini, sastavljeni su od tri ovalne, na rubu nazubljene liske.
……

 

Više pročitajte u tiskanom izdanju Gospodarskog lista br.4.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakKad smijem u prijevremenu mirovinu?
Sljedeći članakZaštita uljane repice od proljetnih štetnika
Avatar
Stalna je suradnica Gospodarskog lista od 1991. godine. Zaposlena je u poduzeću Ekoherbalia d.o.o. u Zagrebu, na rukovodećim poslovima u proizvodnji ljekovitih pripravaka na bazi bilja. Rođena je 18.10.1958. godine u Pakracu. Nakon završene Gimnazije u Daruvaru 1977. godine upisuje se na Prirodoslovno matematički fakultet u Zagrebu, studij Biologije. Diplomirala je 1981. godine i 20 mjeseci radila na Zoologijskom zavodu PMF-a kao asistent pripravnik. 1985. godine zaposlila se u Prirodoslovnom društvu „Ljekovita biljka“ i od tada se počinje intenzivnije baviti ljekovitim biljem. Stalna je suradnica Gospodarskog lista od 1991. godine. Zaposlena je u poduzeću Ekoherbalia d.o.o. u Zagrebu na rukovodećim poslovima u proizvodnji ljekovitih pripravaka na bazi bilja.