Krtice naseljavaju površine koje obiluju gujavicama, ličinkama kukaca, puževima i manjim glodavcima te teško napuštaju iste. S obzirom na vrstu i količinu hrane koju konzumiraju može se reći da su korisne u regulaciji brojnosti štetnih organizama. Međutim, narušavaju lijep izgled travnjaka, čine štete u vrtu i dr.

Aktivne su uglavnom noću, ali i danju. Odmaraju samo 2 sata dnevno. Borba protiv krtica je dugotrajna, traje i do dva mjeseca.

Osim strpljenja i upornosti u borbi protiv krtica treba mijenjati metode borbe jer se one na iste metode brzo naviknu. S obzirom da su krtice u Republici Hrvatskoj strogo zaštićene vrste nije ih dozvoljeno ubijati. Primjenom različitih mjera borbe moguće ih je otjerati s određene površine.

Krtice treba prisiliti da odu odakle su i došle, primjerice kod najbližeg susjeda. Od mehaničkih mjera borbe na travnjaku treba primijeniti češće valjanje i prozračivanje, dok u voćnjaku duboko ili plitko oranje, frezanje, drljanje i košenje. Moguće je iskopati kanale oko parcele dubine 70-80 cm i širine 10-15 cm te postaviti zaštitnu žicu sa sitnim otvorima oko parcele. Za ispunjavanje šljunkom širina kanala treba biti 30 cm. Mjere su namijenjene sprječavanju dolaska krtica sa susjednih parcela.

 class=
Krtičnjaci narušuju izgled travnjaka

 class=
Zaštitna mreža protiv krtica
 class=
Mlade krtice

Što činiti kad su one već prisutne?

Brojne mjere za tjeranje krtica

Kako spriječiti dolazak krtica te što činiti kad su one već prisutne kao i mjere za tjeranje krtica saznajte u članku u tiskanom izdanju Gospodarskog lista broj 5/2020.