Krtice naseljavaju površine koje obiluju gujavicama, ličinkama kukaca, puževima i manjim glodavcima te teško napuštaju iste. S obzirom na vrstu i količinu hrane koju konzumiraju može se reći da su korisne u regulaciji brojnosti štetnih organizama. Međutim, narušavaju lijep izgled travnjaka, čine štete u vrtu i dr.

Aktivne su uglavnom noću, ali i danju. Odmaraju samo 2 sata dnevno. Borba protiv krtica je dugotrajna, traje i do dva mjeseca.

Osim strpljenja i upornosti u borbi protiv krtica treba mijenjati metode borbe jer se one na iste metode brzo naviknu. S obzirom da su krtice u Republici Hrvatskoj strogo zaštićene vrste nije ih dozvoljeno ubijati. Primjenom različitih mjera borbe moguće ih je otjerati s određene površine.

Krtice treba prisiliti da odu odakle su i došle, primjerice kod najbližeg susjeda. Od mehaničkih mjera borbe na travnjaku treba primijeniti češće valjanje i prozračivanje, dok u voćnjaku duboko ili plitko oranje, frezanje, drljanje i košenje. Moguće je iskopati kanale oko parcele dubine 70-80 cm i širine 10-15 cm te postaviti zaštitnu žicu sa sitnim otvorima oko parcele. Za ispunjavanje šljunkom širina kanala treba biti 30 cm. Mjere su namijenjene sprječavanju dolaska krtica sa susjednih parcela.

 class=
Krtičnjaci narušuju izgled travnjaka

 class=
Zaštitna mreža protiv krtica
 class=
Mlade krtice

Što činiti kad su one već prisutne?

Brojne mjere za tjeranje krtica

Kako spriječiti dolazak krtica te što činiti kad su one već prisutne kao i mjere za tjeranje krtica saznajte u članku u tiskanom izdanju Gospodarskog lista broj 5/2020.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje