Dijabetes, šećerna bolest, ako nije kontrolirana, može biti izvor niza komplikacija. One mogu pogađati skoro svaki organ u tijelu.

Oboljenje srca je jedna od najčešćih komplikacija: potrebno je redovno kontrolirati krvni tlak, LDL kolesterol i trigliceride u krvi, regulirati tjelesnu težinu, prekinuti s cigaretama, redovno tjelesno vježbati i reducirati stresne situacije, koliko je to moguće.

Moždani udar. U slučaju pojave slabosti na jednoj strani lica ili tijela, neosjetljivosti na licu, ruci ili nozi, teškoće u govoru, vrtoglavice, treba odmah potražiti savjet liječnika.

Oboljenje bubrega. Pregled mokraće valja obaviti svake godine (posebno test na kreatinin). U slučaju drugih popratnih oboljenja, pregledat će se mokraća i češće. U rutinske preglede bit će uključena i glomerularna filtracija, kao i kontrola krvnog tlaka.

Oštećenje živaca. Za vrijeme šećerne bolesti, može doći i do oštećenja živaca, uzrokujući neosjetljivost na dodir, pečenje ili bol u rukama, stopalima ili nogama. Svakako treba biti na oprezu kod pojave nekih crvenila, napuklina kože, ranica na rukama ili stopalima. O svemu tome, odmah obavijestiti svoga liječnika.

Oštećenje vida. U cilju zaštite svog vida, svi oni koji boluju od dijabetesa, trebaju posjetiti okulistu barem jednom godišnje. On će pregledati očnu pozadinu, očne živce, izmjeriti očni tlak i testirati vid.

Erektilna disfunkcija. Šećerna bolest povećava šanse za razvoj erektilne disfunkcije (impotencija). Treba prihvatiti zdraviji životni stil, kao što je prestanak pušenja, redovno tjelesno vježbanje i reduciranje stresa.

Problemi s kožom. Čak trećina pacijenata sa šećernom bolešću imat će nekada u svom životu kožnih problema povezanih s tom bolešću. Visoke razine glukoze u krvi pružaju odličnu podlogu za rast bakterija i gljivica.

Srećom, većina kožnih problema može biti spriječena i uspješno liječena ako se s mjerama krene rano. Ako se mjere opreza ne poduzimaju propisno, te manje promjene na koži mogu s vremenom izazvati ozbiljne probleme s potencijalno opasnim posljedicama.

Infekcije. Dijebetes tipa 2 slabi tjelesnu sposobnost da se bori protiv infekcija. U takvom slučaju, bakterije ubrzano rastu i infekcija se sve više razvija. Pravovremeno liječenje može spriječiti opasne komplikacije.

Dentalni problemi. Ljudi sa šećernom bolešću suočavaju se s većim, nego što je normalno, rizikom ozbiljnih dentalnih problema i općenito zdravstvenih problema u usnoj šupljini. Redovne kontrole kod stomatologa su neophodne.

Razumljivo, razine šećera u krvi moraju se povremeno kontrolirati i držati pod nadzorom. Ako pacijent prima inzulin ( ili su razine krvnog šećera izmakle kontroli ), liječnik može preporučiti da bolesnik sam mjeri svoj šećer kod kuće, nekoliko puta dnevno.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakKoristite peršin jer je hranjiv i ljekovit
Sljedeći članakVoćni tiramisu
Ivo Belan, dr. med.
Dr. Ivo Belan je liječnik opće medicine. Živi u Zagrebu, gdje je i završio Medicinski fakultet. Suradnik je u Gospodarskom listu već više od 20 godina. Dr. Ivo Belan je liječnik opće medicine. Živi u Zagrebu, gdje je i završio Medicinski fakultet. Kao liječnik radio je u Pakracu, Engleskoj i Libiji. Velik dio svog vremena posvećuje medicinskoj publicistici. Njegovi napisi, pisani pristupačnim stilom, naišli su na veoma dobar prijem kod čitatelja. Zdravstvene teme o kojima piše uvijek su zanimljive i poučne. Suradnik je u Gospodarskom listu već više od 20 godina. Veliki je ljubitelj i promotor rekreativnog trčanja, a izdao je i knjigu ''Jogging'', u kojoj je obradio rekreativno trčanje sa svih aspekata. Bio je sudionik čitavog niza svjetski poznatih maratona.