Dijabetes, šećerna bolest, ako nije kontrolirana, može biti izvor niza komplikacija. One mogu pogađati skoro svaki organ u tijelu.

Oboljenje srca je jedna od najčešćih komplikacija: potrebno je redovno kontrolirati krvni tlak, LDL kolesterol i trigliceride u krvi, regulirati tjelesnu težinu, prekinuti s cigaretama, redovno tjelesno vježbati i reducirati stresne situacije, koliko je to moguće.

Moždani udar. U slučaju pojave slabosti na jednoj strani lica ili tijela, neosjetljivosti na licu, ruci ili nozi, teškoće u govoru, vrtoglavice, treba odmah potražiti savjet liječnika.

Oboljenje bubrega. Pregled mokraće valja obaviti svake godine (posebno test na kreatinin). U slučaju drugih popratnih oboljenja, pregledat će se mokraća i češće. U rutinske preglede bit će uključena i glomerularna filtracija, kao i kontrola krvnog tlaka.

Oštećenje živaca. Za vrijeme šećerne bolesti, može doći i do oštećenja živaca, uzrokujući neosjetljivost na dodir, pečenje ili bol u rukama, stopalima ili nogama. Svakako treba biti na oprezu kod pojave nekih crvenila, napuklina kože, ranica na rukama ili stopalima. O svemu tome, odmah obavijestiti svoga liječnika.

Oštećenje vida. U cilju zaštite svog vida, svi oni koji boluju od dijabetesa, trebaju posjetiti okulistu barem jednom godišnje. On će pregledati očnu pozadinu, očne živce, izmjeriti očni tlak i testirati vid.

Erektilna disfunkcija. Šećerna bolest povećava šanse za razvoj erektilne disfunkcije (impotencija). Treba prihvatiti zdraviji životni stil, kao što je prestanak pušenja, redovno tjelesno vježbanje i reduciranje stresa.

Problemi s kožom. Čak trećina pacijenata sa šećernom bolešću imat će nekada u svom životu kožnih problema povezanih s tom bolešću. Visoke razine glukoze u krvi pružaju odličnu podlogu za rast bakterija i gljivica.

Srećom, većina kožnih problema može biti spriječena i uspješno liječena ako se s mjerama krene rano. Ako se mjere opreza ne poduzimaju propisno, te manje promjene na koži mogu s vremenom izazvati ozbiljne probleme s potencijalno opasnim posljedicama.

Infekcije. Dijebetes tipa 2 slabi tjelesnu sposobnost da se bori protiv infekcija. U takvom slučaju, bakterije ubrzano rastu i infekcija se sve više razvija. Pravovremeno liječenje može spriječiti opasne komplikacije.

Dentalni problemi. Ljudi sa šećernom bolešću suočavaju se s većim, nego što je normalno, rizikom ozbiljnih dentalnih problema i općenito zdravstvenih problema u usnoj šupljini. Redovne kontrole kod stomatologa su neophodne.

Razumljivo, razine šećera u krvi moraju se povremeno kontrolirati i držati pod nadzorom. Ako pacijent prima inzulin ( ili su razine krvnog šećera izmakle kontroli ), liječnik može preporučiti da bolesnik sam mjeri svoj šećer kod kuće, nekoliko puta dnevno.

Prethodni članakKoristite peršin jer je hranjiv i ljekovit
Sljedeći članakVoćni tiramisu
Ivo Belan, dr. med.
Dr. Ivo Belan je liječnik opće medicine. Živi u Zagrebu, gdje je i završio Medicinski fakultet. Suradnik je u Gospodarskom listu već više od 20 godina. Dr. Ivo Belan je liječnik opće medicine. Živi u Zagrebu, gdje je i završio Medicinski fakultet. Kao liječnik radio je u Pakracu, Engleskoj i Libiji. Velik dio svog vremena posvećuje medicinskoj publicistici. Njegovi napisi, pisani pristupačnim stilom, naišli su na veoma dobar prijem kod čitatelja. Zdravstvene teme o kojima piše uvijek su zanimljive i poučne. Suradnik je u Gospodarskom listu već više od 20 godina. Veliki je ljubitelj i promotor rekreativnog trčanja, a izdao je i knjigu ''Jogging'', u kojoj je obradio rekreativno trčanje sa svih aspekata. Bio je sudionik čitavog niza svjetski poznatih maratona.