Na parceli u Optujskoj ulici u Varaždinu po šesnaesti puta zaredom održano je Županijsko natjecanje orača. Organizirala ga je Udruga za organizaciju natjecanja orača Varaždinske županije u suradnji s Varaždinskom županijom, tvrtkom Furjan produkt d.o.o. i Ministarstvom poljoprivrede.

Otvorenju su nazočili zamjenica župana Silvija Zagorec, Mara Bogović iz Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede Ministarstva poljoprivrede te predstavnica Grada Varaždina Ivana Borovec. Zamjenica župana Zagorec je prilikom otvorenja naglasila kako Varaždinska županija podupire ovo tradicionalno natjecanje kao i cjelokupnu poljoprivrednu proizvodnju.

– Dokaz tome je i niz mjera koje imamo, a što se tiče natjecanja moram pohvaliti i organizatore, i natjecatelje. Oranje je iznimno bitna agrotehnička mjera. Treba znati uprijeti plug i pravilno zaorati. Upravo ovo natjecanje pokazuje kako se to pravilno radi, rekla je zamjenica župana.

Mara Bogović iz Ministarstva poljoprivrede izrazila je zadovoljstvo što se ove godine prijavilo puno mladih natjecatelja.

Oni su naše nove nade u poljoprivredi i naravno da im dajemo podršku u njihovom radu na sve načine. Jedan od njih je i ovo natjecanje, gdje se oni međusobno upoznaju, druže i pomažu jedni drugima, istaknula je Bogović koja je i objasnila sam proces natjecanja.

– Imamo kategoriju ravnjaka i kategoriju premetnjaka, a za svaku od njih su definirani elementi koji se ocjenjuju. Prije svega, na samom početku natjecatelji otvaraju brazdu i ocjenjuje se samo otvaranje. Nakon toga plugovi ravnjaci rade naor i sele se na svoju parcelu gdje izoravaju dio parcele i na kraju završavaju s razorom. Isto tako i plugovi premetnjaci. On za razliku od ravnjaka imaju i spojene brazde, a parcela im je malo drugačijeg oblika i malo im je kompliciranije, jer imaju okretače plugove s kojima je malo zahtjevniji rad,zaključila je Mara Bogović.

Prvo mjesto u kategoriji „ravnjaka“  osvojio je Željko Kivač, a u kategoriji „“premetnjaka“ Dario Pocedulić.  Druga i treća nagrada u obje kategorije osvojili su Darijan Mužic, Luka Tomiša, Krunoslav Mužic i Emil Korpar-Japek. Nagrade je najboljima podijelio Mladen Jakopović, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore. Državno natjecanje se ove godine održava u Prelogu.