Na novoj lokaciji Hrvatske kuće od kobasica u Sv. Petru u Šumi, nakon dvogodišnje pauze zbog pandemije virusa covid-19, sredinom svibnja održan je 8. Međunarodni sajam „S klobasicom u Europu“. Posjetilo ga je više tisuća ljubitelja tradicionalnih kobasica i ostalih proizvoda.

Hrvatska kuća od kobasica otvorena je prošle godine kao jedinstven projekt vrijedan 3,5 milijuna kuna. Nesumnjivo pridonosi turističkoj valorizaciji općine i cijele Istre. Na svečanom otvaranju sajma bila je nazočna i ministrica poljoprivrede Marija Vučković. Ona je tom prigodom istaknula da Republika Hrvatska danas ima 35 proizvoda zaštićenih oznakom izvornosti i oznakom zemljopisnog podrijetla na razini Europske unije. Za još 16 se priprema takva zaštita.

Tempo koji smo imali u posljednje vrijeme doveo nas je na sedmo mjesto po broju ovih vrijednih oznaka u Europi. Istarska županija je jedna od najboljih u tom procesu. Ponosimo se oznakama izvornosti za istarski pršut i za istarsko djevičansko maslinovo ulje te s oznakama koje su u pripremi, bilo za predaju na europskoj, bilo na nacionalnoj razini, naglasila je Vučković. Dodala je kako su to meso istarskoga goveda boškarina, istarski ovčji sir, istarski med i istarska kobasica koja je u pripremi za dobivanje prijelazne nacionalne oznake.

S tradicionalnim sajmom u poznatoj istarskoj općini posebice je bio zadovoljan dr. Mario Bratulić, načelnik općine Svetog Petra u Šumi, koji je ujedno i savjetnik ministrice poljoprivrede. Ispunjena su njegova očekivanja glede ovogodišnjeg sajma s porukom. Želja općine je potaknuti na veću potrošnju i uživanje u tradicionalnim hrvatskim proizvodima. Sve kako bi Sveti Petar u Šumi, kao zavičaj kobasica sa šest odobrenih objekata za proizvodnju, postao stalno mjesto okupljanja ljubitelja suhomesnatih proizvoda iz zemlje i inozemstva.

 class=
Senzorno ocjenjivanje kobasica i salama u kući od kobasica u Sv. Petru u Šumi

Kobasice su dio naše povijesti, naše kulture i našeg identiteta. Našim smo sajmom uspjeli okupiti proizvođače kobasica iz većine hrvatskih regija. Tako i iz susjednih država. Sve u zajedničkoj želji da pokrenemo stvaranje zajedničke platforme, kako za valorizaciju tradicijskih proizvoda, tako i za gospodarsku revitalizaciju ruralnog prostora, zaključno je istaknuo Bratulić.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje