Na novoj lokaciji Hrvatske kuće od kobasica u Sv. Petru u Šumi, nakon dvogodišnje pauze zbog pandemije virusa covid-19, sredinom svibnja održan je 8. Međunarodni sajam „S klobasicom u Europu“. Posjetilo ga je više tisuća ljubitelja tradicionalnih kobasica i ostalih proizvoda.

Hrvatska kuća od kobasica otvorena je prošle godine kao jedinstven projekt vrijedan 3,5 milijuna kuna. Nesumnjivo pridonosi turističkoj valorizaciji općine i cijele Istre. Na svečanom otvaranju sajma bila je nazočna i ministrica poljoprivrede Marija Vučković. Ona je tom prigodom istaknula da Republika Hrvatska danas ima 35 proizvoda zaštićenih oznakom izvornosti i oznakom zemljopisnog podrijetla na razini Europske unije. Za još 16 se priprema takva zaštita.

Tempo koji smo imali u posljednje vrijeme doveo nas je na sedmo mjesto po broju ovih vrijednih oznaka u Europi. Istarska županija je jedna od najboljih u tom procesu. Ponosimo se oznakama izvornosti za istarski pršut i za istarsko djevičansko maslinovo ulje te s oznakama koje su u pripremi, bilo za predaju na europskoj, bilo na nacionalnoj razini, naglasila je Vučković. Dodala je kako su to meso istarskoga goveda boškarina, istarski ovčji sir, istarski med i istarska kobasica koja je u pripremi za dobivanje prijelazne nacionalne oznake.

S tradicionalnim sajmom u poznatoj istarskoj općini posebice je bio zadovoljan dr. Mario Bratulić, načelnik općine Svetog Petra u Šumi, koji je ujedno i savjetnik ministrice poljoprivrede. Ispunjena su njegova očekivanja glede ovogodišnjeg sajma s porukom. Želja općine je potaknuti na veću potrošnju i uživanje u tradicionalnim hrvatskim proizvodima. Sve kako bi Sveti Petar u Šumi, kao zavičaj kobasica sa šest odobrenih objekata za proizvodnju, postao stalno mjesto okupljanja ljubitelja suhomesnatih proizvoda iz zemlje i inozemstva.

 class=
Senzorno ocjenjivanje kobasica i salama u kući od kobasica u Sv. Petru u Šumi

Kobasice su dio naše povijesti, naše kulture i našeg identiteta. Našim smo sajmom uspjeli okupiti proizvođače kobasica iz većine hrvatskih regija. Tako i iz susjednih država. Sve u zajedničkoj želji da pokrenemo stvaranje zajedničke platforme, kako za valorizaciju tradicijskih proizvoda, tako i za gospodarsku revitalizaciju ruralnog prostora, zaključno je istaknuo Bratulić.