Zagrebačka tvrtka Intertim predstavila je mobilnu aplikaciju AGRODOX za Android i Apple mobilne uređaje sredinom prosinca na konferenciji „Digitalna poljoprivreda“ na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Aplikacija, koja je spremna za hrvatsko i svjetsko tržište, namijenjena je svima koji se bave poljoprivredom, a omogućava im da besplatno i jednostavno vode sve aktivnosti na svom poljoprivrednom gospodarstvu, posebice vezane za obradu tla i uzgoj poljoprivrednih nasada uz mogućnost postavljanja vremenskih podsjetnika te unosa i financijskog vođenja troškova.

Osim praćenja poljoprivrednih aktivnosti, aplikacija nudi i ostale alate poput agrometeorološke prognoze, kalkulatora gnojidbi i sjetve te preračunavanja jedinica površine i volumena. Kroz sustav gamifikacije omogućit će se ispunjavanje zanimljivih kvizova kojima će korisnici moći jednostavno saznati svoju trenutnu poziciju i uskladiti svoju poljoprivrednu praksu sa zakonodavnim okvirom i dobrom proizvođačkom praksom, a čime se želi započeti individualna mogućnost jednostavnog savjetovanja, izjavio je Jan Marinac, direktor firme Intertim.

Marinac kaže kako će aplikacija također sadržavati informacije poput vijesti iz agro biznisa, obavijesti o novim projektima, inovacijama, nacionalnim i europskim projektima te jednostavne i sažete informacije o načinu uzgoja raznih usjeva, voća i povrća, namijenjene poljoprivrednicima početnicima.

Aplikacija se može besplatno i jednostavno preuzeti sa službenih mobilnih trgovina Apple AppStore i Google Play. Korištenje aplikacije iznimno je jednostavno s obzirom na to da za korištenje funkcija aplikacije nije potrebna registracija, već se aplikacija može koristiti odmah po instalaciji. Ako korisnik želi koristiti dodatne funkcionalnosti potrebna je registracija, koja je opet iznimno jednostavna i potpuno besplatna.

Agrodox mobilna aplikacija nudi novo jednostavno i besplatno rješenje za vođenje aktivnosti poljoprivrednog gospodarstva. Hrvatsku poljoprivredu je potrebno modernizirati te pomoći poljoprivrednicima da krenu koristiti inovativne proizvode i rješenja kako bi povećali, ali ujedno i olakšali svoju proizvodnju te svakako povećali kvalitetu svojih proizvoda.

 class=
 class=
Agrodox mobilna aplikacija

Ciljana skupina korisnika

Aplikacija je namijenjena svima koji se bave poljoprivredom ili poljoprivrednicima početnicima s obzirom na to da Agrodox sadrži set jednostavnih alata i informacija koji će im olakšati ulazak u svijet poljoprivrede. Aplikaciju je prilagođena za svakodnevnu upotrebu na polju i poslu, stoga je korisničko sučelje aplikacije jednostavno i razumljivo. Najveći benefit Agrodox aplikacije za poljoprivrednika je što može jednostavno i brzo voditi svoje aktivnosti po poljima te u svakom trenutku unositi aktivnosti, postaviti podsjetnike, kontrolirati troškove i sl. Osim što korisnik Agrodox aplikacije može koristiti alate, poput agro meteorološke prognoze za nekoliko poljoprivrednih površina te posjeduje različite kalkulatore koji mu olakšavaju računati potreban broj primjerice sadnica, gnojiva ili preračunati mjerne jedinice, aplikacija mu omogućava vođenje svih aktivnosti po svakom polju. Korisnik najprije treba dodati u zadano mjesto sva svoja polja u aplikaciji, a potom može početi unositi aktivnosti poput obilaska, mehaničke obrade, gnojidbe, sjetve, prskanja, žetve i sl. Na svakom mu se koraku nudi opcija unosa troškova, kako bi na kraju godine mogao kreirati izvještaj koji će mu jasno prikazati sve financijske aktivnosti kroz godinu. Ako je unosio i troškove i prihod od prodaje prikazat će mu se kompletan financijski izvještaj.

Agrodox mobilna aplikacija nudi novo jednostavno i besplatno rješenje za vođenje aktivnosti poljoprivrednog gospodarstva. Hrvatsku poljoprivredu je potrebno modernizirati te pomoći poljoprivrednicima da krenu koristiti inovativne proizvode i rješenja kako bi povećali, ali ujedno i olakšali svoju proizvodnju te svakako povećali kvalitetu svojih proizvoda.

Poticanje razvoja inovativnih rješenja u poljoprivredi

Osim besplatne aplikacije, osmislili smo i cjelokupni program za profesionalne poljoprivredne proizvođače kojima će omogućiti besplatni pristup profesionalnom sustavu za upravljanje farmom (Farm Management Software – FMS) u suradnji s tvrtkom Agrivi, ističe Marinac i dodaje da je poljoprivreda sektor koji je najčešće zapostavljen u pogledu inovacija. Međutim, to je sektor koji se brzo razvija u svijetu i ujedno može vrlo lako i brzo uvesti nove inovacije, stoga je vrlo važno da poljoprivreda u Hrvatskoj prati korak s inovacijama na globalnoj razini.

Budući da će se kroz novu Zajedničku poljoprivrednu politiku EU više financirati nove tehnologije i inovacije, kao i poticati mladi poljoprivrednici da se bave ovim poslom, kroz nekoliko godina otvorit će se ogroman prostor povezivanja IT sektora i poljoprivrede.

Prethodni članakVrt pitanje br. 42
Sljedeći članakOdabir oprašivača – uvjet dobre rodnosti
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.