Jeste li čuli za američki vic u kojem je jedan doktor prognozirao svom pacijentu još šest mjeseci života, međutim, kad je čuo od pacijenta da za sada nema novaca da plati pregled, onda mu je doktor u prognozi života nadodao još sljedećih šest mjeseci života.

Ako ste se nasmijali, dobro je. Znanstvenicima je sve više jasno da je smijeh jaki lijek. Oni kažu da je i sam fizički čin kod smijeha dobar za čovjeka. On pojačava cirkulaciju krvi i kontrahira mišiće trbušne stijenke. Izračunalo se da je sto smijehova aerobički jednako kao i deset minuta veslanja na spravi za veslanje.

 Međutim, koristi idu i dalje od toga. Najiznenađujući dokazi ljekovite moći smijeha dolaze iz jednog ispitivanja provedenog na 48 osoba koje su doživjele srčani infarkt. Polovica njih gledalo je humoristične predstave, komedije, svaki dan, kroz pola sata. Druga polovica pacijenata je poslužila kao kontrolna grupa. Nakon godinu dana, deset bolesnika u kontrolnoj grupi doživjelo je ponovljeni srčani udar, dok je u grupi koja je gledala šaljive igrokaze takvih bilo samo dvoje. 

Smijeh je snažan antidot za stres. Istraživanja su pokazala da gledanje komičnog sadržaja snizuje razine dva ključna stres hormona u krvi, koji mogu uzrokovati nepravilan ritam srčanih otkucaja, što opet može dovesti do srčanog udara. I zaista, srčani bolesnici često dobijaju lijekove koji se zovu beta-blokatori i koji blokiraju te hormone. Smijeh čini isto, a istovremeno čitava stvar može biti mnogo zabavnija.

 Može li dobar smijeh pomoći bolesnicima da im se poboljša njihovo zdravstveno stanje? U jednom zanimljivom pokusu, na sveučilištu Kalifornija, u Los Angelesu, znanstvenici planiraju testirati učinak smijeha u djece s ozbiljnim oboljenjima, uključujući rak. Prvi rezultati ukazuju da komični sadržaji pomažu djeci da se lakše nose s neugodnim i bolnim medicinskim procedurama.

Jednom trinaestogodišnjem dječaku, sudioniku tog eksperimenta, to je već dobro poznato. On je imao znatne bolove poslije buđenja nakon jedne kirurške operacije –sve dok se nije kraj njegovog kreveta pojavio jedan poznati klaun. On je dječaku počeo pričati viceve, kreveljiti se i majmunirati po sobi. Dječak je poslije izjavio da mu je smijeh odvratio misli od bolova. On je rekao: “Kad se smiješ, ne možeš a da se ne osjećaš bolje.”

Izvor: Gospodarski kalendar

Prethodni članakObavijest korisnicima potpora o postupanju u slučaju nastanka više sile i izvanrednih okolnosti
Sljedeći članakKarbonska maceracija
Ivo Belan, dr. med.
Dr. Ivo Belan je liječnik opće medicine. Živi u Zagrebu, gdje je i završio Medicinski fakultet. Suradnik je u Gospodarskom listu već više od 20 godina. Dr. Ivo Belan je liječnik opće medicine. Živi u Zagrebu, gdje je i završio Medicinski fakultet. Kao liječnik radio je u Pakracu, Engleskoj i Libiji. Velik dio svog vremena posvećuje medicinskoj publicistici. Njegovi napisi, pisani pristupačnim stilom, naišli su na veoma dobar prijem kod čitatelja. Zdravstvene teme o kojima piše uvijek su zanimljive i poučne. Suradnik je u Gospodarskom listu već više od 20 godina. Veliki je ljubitelj i promotor rekreativnog trčanja, a izdao je i knjigu ''Jogging'', u kojoj je obradio rekreativno trčanje sa svih aspekata. Bio je sudionik čitavog niza svjetski poznatih maratona.