Najbolji svjetski gin Old pilot’s od domaćih biljaka s Velebita i Jadrana izvozi se u devet zemalja, a već ove godine će udvostručiti proizvodnju. Saznali smo to od suvlasnika destilerije Duh u boci, Tomislava Anadolca koji kaže da sredstvima iz EU fonda planiraju povećati kapacitet proizvodnje sa sadašnjih 30.000 boca godišnje na 500.000 u sljedećih pet godina.

Dodao je da žele ući na nova tržišta, nakon što je Old Pilot’s sletio nedavno na britanski otok, te pojačati svoju poziciju na postojećim tržištima.

Uz gin, sada imamo i novi proizvod, kao što je vodka, ističe Anadolac.

Najbolji svjetski gin Old Pilot’s proizvodi se u zanatskoj, craft destileriji tvrtke pod nazivom ”Duh u boci” na zagrebačkom Jankomiru. Od nedavno proizvode i votku, a rade i na trećem premium proizvodu u segmentu jakih alkoholnih pića, viskiju. Na EU natječaju dobili su 3,8 miliijuna kuna (1,4 milijuna bespovratno) za nabavu novih tehnologija i širenje proizvodnje gina.

Za četiri godine stvorili najbolji gin na svijetu

Poznato je da su se on i Hrvoje Bušić, drugi suvlasnik destilerije, školovali za pilote na Vojnoj akademiji u Zadru. Uvidjevši da dijele istu strast prema žestokim pićima osnovali su prije pet godine zajedničku tvrtku Duh u boci koja stoji iza destilerije. Zasad imaju dva zaposlena mlađa djelatnika, ali i velike planove za budući razvoj. Naime, zbog daljnjeg rasta poslovanja, koji je dosad bio organski, trebali su sufinanciranje. Odlučili su se za EU fondove, a ne poslovne banke.

Proizvodni pogon koji se sastoji od strojeva za ‘kuhanje’ gina, većeg skladišnog prostora  i manjeg poslovnog ureda, nedavno je posjetio i ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, priznavši da je fasciniran viđenim na Jankomiru, gdje je smještena destilerija u jednom većem poslovnom objektu.

Poslovna priča kreće od trenutka kad su ovi mladi ljudi htjeli napraviti vrhunski proizvod i pritom stvorili najbolji gin na svijetu. To je zaista veliki uspjeh jer se radi o prozvodu koji nema gotovo nikakvu tradiciju u Hrvatskoj. Ovakav uspjeh treba poslužiti svim budućim poduzetnicima kao dodatna inspiracija, kazao je Ćorić.

Tomislav Anadolac kraj drvenih bačvi u kojima odležava destilat

Inače, gin je poznato piće koje je bilo jako popularno u svijetu, pa i kod nas. Još sredinom sedamdesetih godina prošlog stoljeća. No, zadnjih nekoliko godina je doživjelo veliki povratak, na velika vrata i na domaćem tržištu i sada je sve više traženo. Također, stasalo je i sve više uspješnih domaćih destilerija. Anadolac i Bušić su se pohvalili da bilježe porast prodaje za 30 do 40 posto. U četiri godine poslovanja od kojih su dvije bile u pandemiji koronavirusa, tvrtka Duh u boci je s brendom Old Pilot’s postigla nekoliko velikih uspjeha.

Iako su mlada tvrtka, trenuto su u fazi transformacije iz lokalne mikro destilerije u globalnog proizvođača. Želja im je postati jedan od vodećih proizvođača na svjetskom tržištu, a trenutno izvoze na njih devet. Do sada su osvojili 17 uglednih međunarodnih nagrada za Old Pilot’s. Samo u 2021. godini osvojili su dvije zlatne medalje na Svjetskom natjecanju u vinima i destilatima (IWSC) u Londonu i onome u San Franciscu (SFWSC). Njihov gin se pije od EU-a, Azije do Australije i SAD-a. Priznanja su toliko velika jer je hrvatski gin pobjedio usred tih svjetskih metropola sve ostale proizvođače London Dry kategorije. U natjecanju je sudjelovalo 800 svjetskih brandova gina.

Ulažu i u ekološki prihvatljiv kotao

Anadolac ističe da im je želja staviti Hrvatsku na svjetsku kartu premium proizvođača jakih alkoholnih pića. Naime, uz domaći savjetodavni Odbor, čija je predsjednica Leonor Stjepić, imaju i onaj međunarodni Advisory Bord. Jedna od članica je i Tessy de Nessau, uspješna poslovna žena i poduzetnica iz Luxembourga.

-Savjetodavni odbor nam je od iznimne važnosti zbog internacionalnizacije poslovanja na čemu intezivno radimo, kaže Anadolac. Prošloj godini zaista mogu nazdraviti kao uspješnoj jer su rezultati jako dobri. Naime, prihodi prema ranijim podacima mogli bi biti do šest milijuna kuna, a i ova bi mogla biti još plodonosnija jer će uložiti u novu tehnologiju i ekološki prihvatljiv kotao (bez emisije CO2) i tako moći ostvariti ambiciozne planove. Jedan je uvrstiti se među deset najboljih svjetskih proizvođača u svom segmentu.

Domaća sirovina

Uzdaju se i u domaće sirovine. Njih nabavljaju od travara, OPG-ova, kooperanata u Lici od Svetog Roka do Otočca te s Jadrana. Radi se o ljekovitom bilju od borovice, anđelike, lista masline i kadulje, cvijeta lavande, naranče, koji dolaze iz Opuzena, Biokova, Velebita, ali i Samoborskog gorja i okolice Bjelovara. Sedam sastojaka ključno je za dobar gin. Također i ječam koji je ključan za viski, čiji se hrvatski proizvođači mogu nabrojati na prste jedne ruke.

Svih sedam sastojaka u ginu su domaće sirovine

Ručni rad stvara dodanu vrijednost

S druge strane, votka je plasirana na tržište u studenome 2021. godine i zasad su prodajni  rezultati viši od očekivanih. Povratne informacije s tržišta su izvrsne.

Viski je još u fazi odležavanja i bit će spreman za tržište za oko dvije do tri godine. Radi o zahtjevnijoj proizvodnji, ističe Bušić.

No, imaju i domaće praline s okusom gina, što samo pokazuje da je inovativnim proizvodima, na bazi ručnog rada, a koji im tako stvara dodanu vrijednost, samo nebo granica.

Tomislav Anadolac i Hrvoje Bušić (desno)

Inoks kotlovi zauzimaju najveći dio destilerije

Nagrade ih vesele i potiču na daljnji rad, te ih ohrabruju na ulaganje u nove proizvode. Također, pokazuju im da su na dobrome putu, čak i u domaćim uvjetima poslovanja. No, ništa im nije palo ‘s neba’. Međutim, neće zaboraviti spomenuti da je to i velik uspjeh njihovih dobavljača, ali i administracije. Posebno su zahvalni onima koji su još na početku ove velike poslovne avanture, vjerovali u njih, podržavali ih i tako ih guralni naprijed, sve do titule najboljeg gina na svijetu.

Borovica iz Like je glavni sastojak gina

Hrvoje Bušić je još na početku samog projekta odmah otišao u Nizozemsku koja je kolijevka gina gdje je postao certificirani destiler. Posebnost njihova premium gina leži da je u potpunosti napravljen od najkvalitetnih domaćih sirovina. U prvom redu su to borovice, koja je glavni saastojak svakog gina na svijetu.

Gin Old Pilot’s se izvozi na devet svjetskih tržišta

Prilikom proizvodnje prvo rade esktrate navedenih aroma biljaka koje sami proizvode u svojoj destileriji. Potom ih destiliraju i pretvaraju u vrhunski premium gin. Cjelokupan proces odlikuje njihov ručni rad do spomenute destilacije preko odležavanja, punjenja do etiketiranja i zatvaranja voskom.

Počeli su u zagrebačkom naselju Rudeš gdje je bila mala hi-tech destilerija, opremljena iStill tehnologijom. Ona je bila revolucija i inovacija u tehnologiji proizvodnje destilata. No, ovi piloti ništa ne prepuštaju slučaju. Jako paze i na upečatljiv dizajn svojih proizvoda koji su prepustili u ruke domaćih kreativaca i rezultat je izvrstan. Imaju i svog profesionalnog fotografa u destileriji, ali i osobu zaduženu za odnose s javnošću. Sve ti samo pokazuje s koliko predanosti i strasti grade svoj globalni poslovni uspjeh.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje