Poštovani!
Duga je tradicija u proizvodnji rakija na ovim prostorima i one su jedan od autohtonih proizvoda koje su proizvodila skoro sva kućanstva, ali najčešće za naturalnu potrošnju i manje za prodaju. Dugo su najpoznatije rakije bile šljivovica i lozovača, ali danas se na tržištu mogu pronaći rakije od skoro svih voćnih vrsta. Osim povećanja broja različitih rakija, povećava se i tehničko/tehnološka razina proizvodnje, no i dalje veliki problem predstavlja promocija rakija koja se ne može javno reklamirati, a i kupnja i konzumacija su restriktivni. Rakije i likeri se mogu promovirati i organiziranjem natjecanja proizvođača gdje se rakije ne samo približavaju kupcima nego je natjecanje oblik usvajanja novih znanja i podizanje kakvoće vlastitih proizvoda,


stoga nam je zadovoljstvo pozvati Vas na Međunarodno ocjenjivanje rakija i likera koje će se održati u sklopu međunarodnog sajma poljoprivrede, poljoopreme i mehanizacije CroAgro u Zagrebu. Proglašenje pobjednika održat će se u subotu, 07.12.2019. na Zagrebačkom Velesajmu na kojem se sajam CROAGRO održava od 05. – 08.12.2019.
Ocjenjivanje rakija i likera organizira Gospodarski list u suradnji s Agronomskim fakultetom i Prehrambeno – biotehnološkim fakultetom u Zagrebu. Stručna međunarodna komisija ocjenjivat će boju, bistroću, tipičnost, miris i okus rakija/likera po sustavu bodovanja od 1 do 20. U svakoj kategoriji bit će proglašen najbolji šampionski uzorak.
Za sudjelovanje je potrebno obaviti prijavu putem interneta (
PRIJAVA) te dostaviti dvije boce rakije/likera (dvije boce zapremnine 1 litre računaju se kao 1 uzorak).
Uzorke je potrebno dostaviti do 15. 11. 2019. godine na adresu Prehrambeno – biotehnološkog fakulteta (Pierottijeva ul. 6, 10000, Zagreb, 4. kat, Zavod za kontrolu kvalitete).
Na svakom uzorku je potrebno napisati:
Uzorak za Međunarodno ocjenjivanje rakija i likera CROAGRO,
kategoriju jakog alkoholnog pića,

alkoholnu jakost i godinu proizvodnje,
ime i prezime proizvođača (ili naziv poduzeća) te vašu adresu.
Participacija za domaće natjecatelje iznosi 100 kuna po uzorku, odnosno 15 eura po uzorku za strane natjecatelje.
Participaciju treba uplatiti na IBAN račun: HR1223600001101284610
U opisu plaćanja navedite vaše ime i prezime i/ili naziv firme.
Prijaviti se možete na ovoj poveznici: (
PRIJAVA)
Uz medijsku promociju proizvođača rakija i likera, cilj ove manifestacije je i kroz edukativna i stručna predavanja ukazati i na relativno nisku kulturu pijenja rakija i likera te nedovoljnog poznavanja rakija kod šire populacije, ali i ugostiteljskog sektora. Potrošnju rakija ugrožava i agresivni marketing i financijska snaga u industriji konkurentskih pića, stoga je i ovo prigoda da se dodatno popularizira i promovira kultura rakije, istaknu najbolji proizvođači koji će biti nagrađeni za uspjeh i kvalitetu rakija i likera te da se pokaže kako rakija povezuje ljude, stvara prijateljstva i širi dobru volju, jer se uz rakiju slavi rađanje, ispraća na vječni počinak, ali i slavi život!
Nadamo se Vašem sudjelovanju i doprinosu ovoj međunarodnoj manifestaciji!
Mob: 091 /3843 007
E-mail: marin@gospodarski-list.hr

međunarodni sajam croagro u zagrebu

Prethodni članakIdeja zadovoljnog gosta, ali i domaćina!
Sljedeći članakPoljoprivrednicima Zagrebačke županije dodatnih 3,2 milijuna kuna bespovratnih potpora!
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.