""PROJEKT poduzetničkih konferencija za pripremu za EU – EUforija se nastavio šestom konferencijom na temu “Poljoprivreda, ribarstvo, prehrambena industrija i šumarstvo” u Zagrebu. Pritom je najavljen veći angažman savjetodavnih službi koje će poljoprivrednicima pomoći u pripremi projekata za natječaje Za 2013. godinu predviđeni su Zakon o poljoprivrednom zemljištu, izmjena zakona o potpori poljoprivredi i ruralnom razvoju, jačanje apsorpcijskog kapaciteta iz fondova EU, priprema programa ruralnog razvoja za razdoblje od 2014. do 2020. Teme koje su se obrađivale na ovoj konferenciji su: Pregled promjena u poslovanju u segmentu poljoprivrede od 1.7.2013., Zajednička poljoprivredna politika EU, Zajednička politika EU u ribarstvu, EU politika u šumarstvu i drvnoj industriji, EU fondovi u području poljoprivrede, ribarstva, prehrambene i drvne industrije.

Perspektiva poljoprivrede u EU

Na Panelu o srednjeročnim perspektivama poljoprivrede, šumarstva i ribarstva u EU, Dalibor Georgievski, stručnjak za SAPARD i IPARD, Miroslav Božić, šef pregovaračke skupine za poljprivredu, Darko Znaor, stručnjak za organsku poljoprivredu, Sonja Karoglan Todorović, stručnjak za poljoprivredu i EU projekte, te Zvjezdana Blažić, savjetnica Ministra poljoprivrede svaki iz svog kuta raspravljali su o srednjeročnim prognozama za poljoprivredu Hrvatske nakon ulaska u EU. Nakon uvodnog izlaganja Ante Babića o poljoprivredi u EU i onome što će se stvarno dogoditi 2013., rasprava na panelu je krenula u smjeru reforme Zajedničke poljoprivredne politike EU koja slijedi 2014, a koja će se još više fokusirati na ekologiju, zaštitu okoliša i ruralni razvoj. Na okruglom stolu o promjenama u poljoprivredi i ribarstvu te prehrambenoj industriji prilikom pristupanja EU 1.7.2013. i okruglom stolu o financiranju poljoprivrede i EU fondovima od 1.7.2013 raspravljalo se o prilikama u organskoj i ekološkoj poljoprivredi, ruralnom razvoju te detaljima projektnog ciklusa u IPARDU i sličnosti s Stupom 1 i Stupom 2 novih EU (strukturnih) fondova. Hrvatska je dobila puno mogućnosti i izdašna sredstva, za koja se ozbiljno treba potruditi da se iskoriste – ne toliko u Stupu 1 koji ovisi i poljoprivrednom zemljištu, nego u Stupu 2 koji će se više fokusirati na ruralni razvoj. Na konferenciji je najavljen veći angažman savjetodavnih službi koje će poljoprivrednicima pomoći u pripremi projekata za natječaje.

 

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakDjedov brk
Sljedeći članakOstali članci u ovom broju
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.