Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju dodijelila je pravo na potrošnju „plavog goriva“ za 2012. godinu, temeljem podnesenog Jedinstvenog zahtjeva za izravna plaćanja u 2011. godini, sukladno Pravilniku o primjeni zakona o trošarinama, što se odnosi na plinsko ulje obojeno plavom bojom za namjene u poljoprivredi, ribolovu i akvakulturi. Na dan 3. siječnja ove godine, pravo na potrošnju „plavog goriva“ za 2012. godinu dodijeljeno je na kartice 73.844 poljoprivredna gospodarstva u ukupnoj količini od 145,928.478 litara.

 

Svi korisnici koji nemaju karticu goriva, a podnijeli su zahtjev za izravna plaćanja u 2011.godini, mogu ostvariti svoje pravo na “plavo gorivo” u regionalnim uredima Agencije, koja će, prema zahtjevu korisnika, u roku od 30 dana izdati karticu goriva. Svi korisnici koji nisu u 2011. godini podnijeli zahtjev za izravna plaćanja, pravo na “plavo gorivo” u 2012. godini moći će ostvariti jedino ako u 2012. godini podnesu Jedinstveni zahtjev za izravna plaćanja.

 

Sukladno Pravilniku o primjeni zakona o trošarinama što se odnosi na plinsko ulje obojeno plavom bojom za namjene u poljoprivredi, ribolovu i akvakulturi (“NN” 1/10., 44/10., 65/10., 78/10., 131/10., 144/10., 4/11., 44/11., 134/11.) članak 7, stavak 1. dodijeljeno je pravo na potrošnju (kvota) za 2012. godinu, temeljem podnesenog zahtjeva za izravna plaćanja u 2011. godini.
Za namjene u poljoprivredi pravo na potrošnju plinskog ulja obojanog plavom bojom korisnici ostvaruju na temelju podnesenih zahtjeva za izravna plaćanja u prethodnoj ili tekućoj godini sukladno Zakonu o državnoj potpori poljoprivredi i ruralnom razvoju. Svi korisnici koji su ostvarili ili će ostvariti pravo na potrošnju (kvotu) “plavog goriva” za 2012. godinu, isto pravo mogu koristiti do 31. 12. 2012. godine do 24:00:00 h.
Svi korisnici koji nemaju karticu goriva, a imaju u 2011. godini podnesen zahtjev za izravna plaćanja, mogu ostvariti pravo  na “Plavo gorivo” na način da odu u regionalni ured APPRRR-a i zatraže izradu kartice goriva (zakonski rok za izradu kartice goriva je 30 dana).
Svi korisnici koji nemaju u 2011. godini podnesen zahtjev za izravna plaćanja, privremeno ne ostvaruju pravo na “plavo gorivo” za 2012. godinu. Pravo na “plavo gorivo” za 2012. godinu moći će ostvariti, ako u 2012. godini podnesu Jedinstveni zahtjev za izravna plaćanja.

 

Pravo na potrošnju (kvota) “plavog goriva” dodjeljuje se prema Pravilniku o primjeni zakona o trošarinama, što se odnosi na plinsko ulje obojeno plavom bojom za namjene u poljoprivredi, ribolovu i akvakulturi (“NN” 1/10., 44/10., 65/10., 78/10., 131/10., 144/10., 4/11., 44/11., 134/11.) članak 7, stavak 1., 2., 3., 4., 8., 9.
1) Za namjene u poljoprivredi pravo na potrošnju plinskog ulja obojanog plavom bojom korisnici ostvaruju na temelju podnesenih zahtjeva za izravna plaćanja u prethodnoj ili tekućoj godini sukladno Zakonu o državnoj potpori poljoprivredi i ruralnom razvoju.
2) Korisnici iz stavka 1. ovoga članka mogu ostvariti pravo na potrošnju plinskog ulja obojanog plavom bojom i to kao pravo obračunato po površini, za stoku ili kao paušalno pravo.
3) Pravo obračunato po površini i za stoku ostvaruje se:
• za voćnjake, vinograde, duhan i povrće u sustavu izravnih plaćanja u količini 300 litara po ha,
• za livade i pašnjake u sustavu izravnih plaćanja u količini 50 litara po ha,
• za ostale poljoprivredne površine u sustavu izravnih plaćanja u količini 150 litara po ha,
• za tovnu junad u sustavu izravnih plaćanja u količini 20 litara po grlu,
• za krmače u sustavu izravnih plaćanja u količini 40 litara po grlu,
• za mliječne krave u sustavu izravnih plaćanja u količini 130 litara po grlu,
• za krave dojilje i krave dojilje u ekstenzivnom uzgoju u sustavu izravnih plaćanja u količini 90 litara po grlu
• za koze u sustavu izravnih plaćanja u količini 10 litara po grlu.
4) Paušalno pravo ostvaruje se u količini 450 litara po poljoprivrednom gospodarstvu, a mogu ga ostvariti korisnici koji su u prethodnoj ili tekućoj godini podnijeli zahtjev za izravna plaćanja u biljnoj proizvodnji ili u stočarstvu sukladno Zakonu o državnoj potpori poljoprivredi i ruralnom razvoju.
5) Korisnik koji se odlučio za obračun prava iz stavka 3. ovog članka može ostvariti dodatno pravo na potrošnju ako je u tekućoj godini podnio zahtjev za izravna plaćanja po površini, za mliječne krave, krave dojilje, krave dojilje u ekstenzivnom uzgoju ili koze.
Dodatno pravo ostvaruje se samo za pozitivnu razliku u broju hektara poljoprivrednih površina, u broju mliječnih krava, krava dojilja, krava dojilja u ekstenzivnom uzgoju i koza navedenih u stavku članka 3. za koje je podnio zahtjev za izravna plaćanja u tekućoj godini u odnosu na stanje u zahtjevu iz prethodne godine, ili ako u tekućoj godini prvi put podnosi zahtjev za izravna plaćanja po poljoprivrednoj površini ili za stoku.
Količine dodatnih prava iz stavka 5. ovoga članka po poljoprivrednom gospodarstvu obračunat će Agencija za plaćanja i to do 30. studenoga tekuće godine.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakOstali članci u ovom broju
Sljedeći članakFina čokoladna rolada
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.