U zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti krajem srpnja održana je svečanost proglašenja i uručenje nagrada najboljim hrvatskim mladim poljoprivrednicima. Pobjednik ovogodišnjeg izbora „Najbolji mladi poljoprivrednik“ je suvlasnik „Zrno eko imanja“ David Pejić iz Habijanca kod Vrbovca, koji se bavi uzgojem 60-ak poljoprivrednih kultura i proizvodi 150 certificiranih ekoloških proizvoda.

U uži izbor za najboljeg mladog poljoprivrednika ove godine ušlo je sa svojim projektima dvadeset kandidata kojima je eurozastupnica Sunčana Glavak osigurala dvodnevni  boravak u Bruxellesu i posjet Europskom parlamentu.

Novčane nagrade za prva tri mjesta

Prvoplasirani David Pejić, nagrađen je iznosom od 3 500 eura za projekt biointenzivnog vrta, a riječ je o specifičnoj metodi uzgoja ekološkog povrća. Pejić ulazi i u konkurenciju za izbor najboljeg poljoprivrednika Europske unije koji će se održati krajem godine u Bruxellesu. Drugoplasirani maslinar Ivan Ipša iz Oprtlja u Istri nagrađen je iznosom od 2.000 eura. Trećeplasirani Ivan Antun Čegec iz Marinovca kod Svetog Ivana Zeline koji se bavi uzgojem vinove loze, voća, povrća i ekološkom proizvodnjom nagrađen je iznosom od 1 000 eura. Novčane nagrade za prvoplasiranog, drugoplasiranog i trećeplasiranog mladog poljoprivrednika osigurala je Hrvatska poštanska banka.

Po glasanju publike Jutarnjeg lista najbolja mlada poljoprivrednica je Marija Kalistović iz Drenovaca u Vukovarsko – srijemskoj županiji, koja se na OPG-u sa suprugom Matijom bavi uzgojem krava, teladi, svinja, kukuruza i ječma.

Najinovativniji i najodrživi projekt

Izbor za najboljeg mladog poljoprivrednika koji se održava sedmu godinu za redom, organizirala je zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede.

Cilj ovog natjecajanje je promicati pozitivnu sliku mladih poljoprivrednika te identificirati  djelatnosti koje karakteriziraju inovacija, održivost i tržišna orijentiranost, a sve kako bi mladi ostali živjeti na selu te kako bi ruralni prostor opstao. Na natječaj su se mogli prijaviti mladi poljoprivrednici, nositelji OPG-a do 40 godine života sa projektima / operativnim konceptima koji su tijekom 2021. i 2022. godine završeni ili u provedbi.

Zdrav pojedinac je preduvjet za zdravo društvo!

Stručni žiri je nabolji, najinovativniji i najodrživi projekt odobrao na temelju upotrebe novog znanja, novih metoda ili novih oblika tehnologije u pojedinom sektoru ili regiji, prijenos inovacija i održivost inovacija. U stručnom prosudbenom povjerenstvu bili su Marijana Petir, predsjednica saborskog Odbora za poljoprivredu, Zdravko Tušek, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, Željka Josić, državna tajnica za demografiju i mlade, Mladen Jakopović, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore, Marin Kukoč, konzultant za EU fondove, Spartium consulting d.o.o, Dean Ban, direktor Instituta za turizam i poljoprivredu Poreč, Jan Marinac, predsjednik Hrvatske udruge mladih poljoprivrednika, Vlatko Grgurić urednik i voditelj emisije „ Plodovi zemlje“ na HTV-u i Zlatko Šimić, novinar Jutarnjeg lista.

Čestitajući najboljim mladim poljoprivrednicima ministrica poljoprivrede Marija Vučković  je rekla da broj mladih poljoprivrednika iz godine u godinu raste. Naglasila je da broj mladih poljoprivrednika u razdoblju od 2015. porastao za 66 posto. Danas je udio mladih poljoprivrednika u Hrvatskoj 14,5 posto u odnosu na ukupan broj poljoprivrednih gospodarstava.

Ciljana stopa udjela mladih poljoprivrednika je da bude od 20 posto u narednih nekoliko godina, jer bez te stope ne možemo jamčiti generacijsku obnovu. To je jedno od najvažnijih pitanja poljoprivredne politike, istaknula je ministrica Vučković.

Zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak rekla je da događaj ima snažnu poruku za mlade ljude koji dvoje o tome treba li se upustiti u bavljenje poljoprivredom. Dodala je da svaki od dvadeset odabranih projekata koji su ušli u uži izbor su priča o hrabrosti i izazovu.

Osvijestili smo koliko je važno imati stabilnu i sigurnu opskrbu provjerenim, lokalno proizvedenim poljoprivrednim proizvodima, u vremenu koje je vrlo neizvjesno, u vremenu klimatskih promjena, naglasila je eurozastupnica Glavak.

Najbolji mladi poljoprivrednik u 2023., David Pejić, istaknuo je kako je nagradu primio s dubokom zahvalnošću, svjestan da je samo jedan u nizu talentiranih mladih poljoprivrednika koji su sudjelovali u natjecanju.

U timu „ Zrno eko imanje“ duboko vjerujemo da je zdrav pojedinac preduvjet za zdravo društvo. Stoga je svaka naša aktivnost, svaki uzgojeni plod i svaki obrok koji poslužujemo, doprinos stvaranju zdravijeg pojedinca, a time i zdravijeg društva. Cilj Europske unije da do 2030.g. 25 posto površine bude pod ekološkim uzgojem predstavlja veliku priliku na svim razinama, smatra ovogodišnji najbolji mladi poljoprivrednik Pejić.

David Pejić je prošle godine u Bruxellesu proglašen i najboljim ekološkim proizvođačem u EU

Najbolja po izboru čitatelja portala Jutarnjeg lista

Najbolja mlada poljoprivrednica po izboru čitatelja portala Jutarnjeg lista Marija Kalistović istaknula je da ova nagrada ima za nju veliki značaj te je poticaj da se još bolje posveti stočarstvu.

Najbolja mlada poljoprivrednica po izboru čitatatelja Jutarnjeg lista, Marija Kalistović i suprug Matija – (Izvor: Jutarnji list)

Kalistović je poručila mladima da ostanu na selu, jer se tamo može lijepo živjeti, a svaki trud i volja u bavljenju poljoprivredom na kraju će se isplatiti. Uvjerena je da će i njezino dvoje djece krenuti stopama roditelja.

OPG sam 2015. preuzela od  supruga. Na imanju imamo jednog certificiranog bika, 41 kravu, 15-ak telića i 50-ak svinja. Proizvodimo i hranu za svoje životinje, imamo sveukupno 36 hektara obradive površine. Nije nam teško baviti se stočarstvom, jer taj se posao mora voljeti. Svaki novi dan je nada u bolje sutra, rekla je za Gospodarski list Kalistović. Naglasila je da su značajna pomoć i Europski fondovi. Tako je 2016. godine obitelj Kalistović koristila bespovratna sredstva u iznosu od 51 tisuću eura za kupnju junica. U budućnosti planiraju proširiti svoj stočni fond.